0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelňačka se šťouchanými bramborami

Zelňačka se šťouchanými bramborami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2904 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 370 g
Tuky 110 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá je i druhý den!

Suroviny

špek 80 g
klobása 1 ks
sádlo 1 PL
cibule 2 ks
větší, nadrobno
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
paprika sladká 1 PL
zelí kysané 450 g
slité (nálev ponechte), propláchnuté a pokrájené
bobkový list 2 ks
chilli paprička
čerstvá, bez semínek, nakrájená nadrobno
muškátový květ špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťouchané brambory
brambory 8 ks
středně velké
cibule 2 ks
menší
máslo 50 g
petrželka hrst
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Špek a polovinu klobásy nakrájejte na kostičky, vhoďte do pánve a opékejte. Přidejte sádlo, vhoďte cibuli a na mírném plameni ji nechte změknout a zezlátnout. Přisypte mouku a promíchejte; přidejte papriku, sůl, pepř, chilli papričku, bobkový list, muškátový květ a zelí a zalijte 1–1,5 litrem vody. Na středním plameni nechte půl hodiny vařit.

2 Polévku podle potřeby dochuťte nálevem ze zelí či vinným octem, solí a pepřem; naředit ji můžete nálevem nebo vodou.

3 Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím si nakrájejte cibulku najemno a pomalu na středním plameni ji opečte na másle do zlatohněda. Brambory slijte, vsypte k nim cibulku, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a rozšťouchejte je.

4 Zbylou klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi. Polévku rozdělte do talířů, navrch dejte brambory a vše dozdobte klobásou a zbylou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud vaříte pro děti, vynechte pálivou chilli papričku!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit