Hřejivá zimní polévka z čočky, která podle novoroční pověry nosí peníze.
Suroviny
máslo
1
PL
nebo 2 lžíce oleje
cibule
1
ks
malá, najemno
česnek
1
stroužek
najemno
mrkev
1
ks
malá
petržel
1
ks
nahrubo nastrouhaná
čočka
140
g
přebraná, propláchnutá, namočená
bobkový list
1
ks
konzervovaná rajčata loupaná
400
g
konzerva
pekingské zelí
150
g
sůl
pepř
ciabatta
1
ks
lze nahradit malou bagetou nebo dvěma houskami, nakrájené na kostky, opečené
olivový olej
extra panenský, k podávání
Postup
1
Tuk zahřejte v hrnci, přisypte cibuli, česnek, mrkev a petržel a asi 5 minut opékejte doměkka.
2
Přidejte čočku, bobkový list, rajčata, pepř a 1,2 l vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby čočka změkla.
3
Vmíchejte pokrájené pekingské zelí, podle chuti osolte a opepřete.
Podávejte s opečenými houstičkami a kapkou olivového oleje.
NĚCO NAVÍC:
Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.