3.3 / 5. Počet hodnocení: 52
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1458 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 246 g
Tuky 20 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřejivá zimní polévka z čočky, která podle novoroční pověry nosí peníze.

Suroviny

máslo 1 PL
nebo 2 lžíce oleje
cibule 1 ks
malá, najemno
česnek 1 stroužek
najemno
mrkev 1 ks
malá
petržel 1 ks
nahrubo nastrouhaná
čočka 140 g
přebraná, propláchnutá, namočená
bobkový list 1 ks
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
konzerva
pekingské zelí 150 g
sůl
pepř
ciabatta 1 ks
lze nahradit malou bagetou nebo dvěma houskami, nakrájené na kostky, opečené
olivový olej
extra panenský, k podávání

Postup

1

Tuk zahřejte v hrnci, přisypte cibuli, česnek, mrkev a petržel a asi 5 minut opékejte doměkka.

2

Přidejte čočku, bobkový list, rajčata, pepř a 1,2 l vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby čočka změkla.

3

Vmíchejte pokrájené pekingské zelí, podle chuti osolte a opepřete.

Podávejte s opečenými houstičkami a kapkou olivového oleje.
 

NĚCO NAVÍC:
Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit