Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte jako naše babičky: Vláčný perník s čokoládovou polevou vás přenese do dětství

Pečte jako naše babičky: Vláčný perník s čokoládovou polevou vás přenese do dětství
ZDROJ: Apetit

Dokonalý perník charakterizuje kypré těsto, příjemně kořeněná chuť a neodolatelná vůně. Receptů na tuto jednoduchou litou buchtu existuje celá řada. Stejně jako u svíčkové má řada rodin ten svůj nejlepší. Pokud po tom svém teprve pátráte, máme pro vás několik receptů, ze kterých si můžete vybrat. Nechybí mezi nimi ani perník z cukety.

Perník právem patří mezi nejoblíbenější buchty na plech už po generace. V čem tkví kouzlo, které stojí za jeho popularitou?

Jak na vláčný a rychlý hrnkový perník

V první řadě je třeba vyzdvihnout jeho chuť. Není totiž pouze sladký, ale díky aromatickému perníkovému koření i lehce pikantní a neodolatelně voňavý. Kakao mu zase dodá zemitost a hloubku. Většinou ho navíc zdobí čokoládová poleva, což většinou zaručuje, že moučník sklidí úspěch u malých i velkých strávníků.

Chcete-li si dopřát opravdu retro zážitek, který ve vás vzbudí nostalgické vzpomínky, perník vodorovně prokrojte a promažte ho třeba jahodovým či meruňkovým džemem. Čokoládovou polevu pak posypte strouhaným kokosem. Takhle si totiž perník od babičky pamatuje celá řada z nás.

Druhým nesporným pozitivem jsou dostupné suroviny a jednoduchá a rychlá příprava. Suroviny na perník pravděpodobně najdete ve spíži a lednici i teď a ani nebudete muset vyrazit na nákup. Navíc ho připravíte ho během chvilky a v případě, že zvolíte hrníčkový perník, nebudete potřebovat ani kuchyňskou váhu. K odměření surovin vám postačí klasický hrneček o objemu 250 ml.

Pokud nevlastníte robot nebo ruční šlehač, nemusíte zoufat, u většiny receptů na perník si vystačíte s ruční metlou. I když nepopíráme, že ruční šlehač práci usnadní. 

Tajná zbraň ze zahrady: Cuketový perník či perník s jablky

Oblíbeným trikem našich babiček, který zaručuje vláčnost těsta je přidání ovoce či zeleniny. Nejdříve se vám tato rada může zdát zvláštní, ale jakmile jednou ochutnáte cuketový perník nebo perník s jablky, pochopíte, že má svůj smysl. Těsto bude kypré a šťavnaté. 

Upečte si cuketový perník z kuchařky Mrkev, dýně, cuketa podle našeho videoreceptu:

Skryt pre seznam

Do těsta můžete s úspěchem schovat i přezrálé banány, o které už doma nikdo nejeví příliš zájem. Kombinace perníku a banánového chlebíčku z naší zkušenosti chutná dospělým i dětem.

  • Přidání zeleniny či ovoce je skvělým způsobem jak si v sezoně poradit s úrodou. Cuketu v perníku nenajde ani její největší odpůrce.
  • Jablka zase dodají těstu nejen sladkost, ale i příjemnou nakyslost, tedy další chuťový rozměr. Pokud nemáte v perníku rádi kousky jablek, můžete je přidat ve formě jablečného pyré. Připravte těsto na hrnkovou bábovku s kakaem a jablečným pyré a přidejte do něj navíc 1 lžíci perníkového koření. 

Perník de luxe

Chcete-li obyčejný perník pozvednout na vyšší úroveň, můžete zvolit některý z jednoduchých triků. Do těsta můžete přidat sušené či kandované ovoce či ořechy, místo čokoládové polevy zvolit čepici z luxusní čokoládové ganache.

Porci perníku můžete také na dezertním talířku vylepšit kopečkem oblíbené zmrzliny a celé dílo dotáhnout karamelovou polevou

Klasický perník na plech můžete také proměnit v dechberoucí perníkový dort se smetanovým krémem a brusinkovou zavařeninou.

Skryt pre seznam

Související články

Perník
Do 75 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč