Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánový chlebíček: Jak zužitkovat banány s hnědou slupkou, které mají nejlepší za sebou

Banánový chlebíček: Jak zužitkovat banány s hnědou slupkou, které mají nejlepší za sebou
ZDROJ: Leigh Skomal Bya/Unsplash

Koukají na vás doma smutně banány, které už nikoho svým nahnědlým vzezřením k jídlu nepřesvědčí? Rozhodně je nemusíte vyhazovat. Vyzkoušejte banánový chlebíček – vláčný moučník, který můžete jíst ke snídani, svačině i připravit dětem k večeři. Skvělý je teplý i za studena.

Přezrálé banány, na kterých se objevují hnědé skvrny, svým vzhledem spíš od jídla odrazují. Pod hnědou slupkou, která vás na první pohled odradí, může být (a často bývá) ještě zcela pěkný žlutý plod.

  • Pokud jeví na povrchu známky plísně, banán vyhoďte a neodkrajujte napadené části. Plísně jsou jen špičkou ledovce, plísňové toxiny pronikají do celého plodu, i když to není vidět.
  • Pokud banán pod slupkou nejeví žádné známky mikrobiologického rozkladu, není důvod, proč byste jej nemohli v kuchyni ještě použít.

Přezrálé banány jsou sladší a plné zdraví

Důvod, proč jsou přezrálé banány sladší než ty čerstvě utržené, je vyšší obsah jednoduchých sacharidů  cukrů. Ty vznikají štěpením složitých sacharidů (polysacharidů). 

  • I přezrálý banán je zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů.
  • Přezrálý banán skvěle poslouží jako sladidlo do moučníků, koláčů a buchet.

Jak na nejlepší Banana Bread?

Banana Bread, nebo-li banánový chlebíček, je moučník z litého těsta tvarově podobný biskupskému chlebíčku a chuťově připomíná bábovku. 

  • Těsto většiny receptů na banánový chlebíček se vylévá do hluboké podlouhlé formy, stejné jako u biskupského chlebíčku.
  • Jelikož je forma na chlebíček vyšší, je vhodné zkoušet propečenost těsta špejlí v průběhu pečení. Je-li už chlebíček na povrchu křupavý, ale po zapíchnutí do těsta špejle ještě lepí, přikryjte jej kouskem alobalu a nechte dopéct.
  • Pro snadné vyklopení je vhodné vymazat formu máslem či olejem. Můžete si pomoci mašlovačkou či ubrouskem. Následně formu vysypte moukou hladkou nebo špaldovou.
  • Práci s mytím formy si můžete značně ulehčit pečicím papírem.

Banánový chlebíček s podmáslím

Do těsta banánového chlebíčku budete potřebovat tři hodně zralé až přezrálé banány. Díky banánům, podmáslí a másla je po upečení moučník voňavý a vláčný.

  • Těsto můžete dosladit jen rozinkami, případně dodat jen trochu cukru – banány jsou dostatečně sladké.
  • K doslazení můžete použít například sušené datle nebo fíky, které vám zbyly z Vánoc. 

Vychladlý chlebíček můžete ozdobit poctivou dávkou cukrové polevy.

Banánový chlebíček s arašídovým máslem

Banánový moučník v doprovodu arašídového másla je rychlý recept, na jehož přípravu postačí 20 minut.

  • Do těsta této zdravé verze chlebíčku budete potřebovat špaldovou mouku, ovesné vločky i třtinový cukr.
  • Arašídové máslo a nasekané slané arašídy dodají moučníku osobitou chuť.
  • Tento banánový chlebíček si můžete dát ke kávě, nebo ke svačině a snídani s bílým jogurtem. Skvěle chutná i mírně ohřátý.
  • Hotový chlebíček servírujte pokrájený a s rozpuštěným medem na pokapání.

Banánový chlebíček vzhůru nohama

Pro obrácený banánový chlebíček budete potřebovat zlatý sirup. Zlatý sirup vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Můžete ho však nahradit rozpuštěným máslem s krupicovým cukrem.

  1. Na přípravu budete potřebovat 4 banány, z nichž 2 pokrájíte na špalíky a vyložíte s nimi dno formy.
  2. Dno zalijte zlatým sirupem.
  3. Zbylé dva banány použijete do těsta (viz odkaz níž).
  4. Pro upečení chlebíčku postačí 45 minut.

Chlebíček podávejte teplý či vychladlý se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.

Banánový chlebíček s černým sezamem

Tento recept se neobejde bez černých sezamových semínek. Nachystejte si jich do těsta 3 polévkové lžíce a hrstku navíc na posypání.

  • Chlebíček krásně provoníte použitím vanilky. Použijte dřeň vanilkového lusku, kterou vyjměte z lusku špičkou nože.
  • Těsto je poměrně hutné, do mouky proto vmíchejte prášek do pečiva i sodu.
  • Těsto vlité do formy ozdobte řezy banánu a černým sezamem.

Vláčný chlebíček nechejte vychladnout a podávejte.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam