0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma
sdílet:

Koření na přípravu perníků si můžete koupit v obchodě, není však na domácí výrobu, kterou uzpůsobíte vlastním chutím a potřebám. Prozradíme vám, v jakém poměru koření namíchat a také co dalšího kromě perníku můžete provonět.

Každá směs je trochu jiná, ať už ta kupovaná, či podle rodinné receptury. Všechny se ale shodnou na šesti základních ingrediencí. Tipli byste si jaké to jsou? Ano, správně:

  • skořice, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a muškátový oříšek.

Vše však záleží na vaší chuti a preferenci. Doporučujeme vyzkoušet zpočátku více druhů a výběr poté vyladit.

  • Přidat můžete anýz, nové koření, chemicky neošetřenou citronovou či pomerančovou kůru, koriandr, lusk vanilky, chilli, kakao či fenykl.
  • Poměry koření by měly být v harmonii, podle jejich výraznosti je přidáváme tak, aby žádné příliš nevyčnívalo a nepřehlušilo ostatní, tedy kromě skořice, na té se většinou příliš nešetří, jelikož v perníku hraje prim.

Jak tedy s ostatním kořením? Jak pravil Vlasta Burian v pohádce Sůl nad zlato: „Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně.“

  • skořice 2 lžičky
  • drcený zázvor 1-2 lžičky
  • fenykl 1 lžička
  • hřebíček 1 lžička
  • badyán 2-3 sušené hvězdičky
  • ½ lžičky nového koření
  • ½ lžičky anýzu
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky pomerančové či citronové kůry
  • ½ lžičky kuliček koriandru
  • ½ lžičky fenyklu
  • špetka soli, chilli nebo pepře

Pokud budete vyrábět větší množství, přidané suroviny znásobte, avšak poměr by měl být zachován.

Perníkové koření není jen pro vůni

Každá surovina zde hraje svou roli a přispívá k účinkům perníkové směsi na náš organismus. Obecně lze říci, že perníkové koření podporuje trávení, metabolismus, prohřívá i dezinfikuje organismus a napomáhá zlepšení naší nálady i psychiky.

  • Skořice, která je zastoupena nejvíce, je známá pro své dezinfekční účinky bojující proti virům, plísním i bakteriím, řadí se mezi účinné antioxidanty, napomáhá funkci mozku i zazívání.
  • Zázvor také zmírňuje nevolnost způsobenou pálením žáhy či bolestí hlavy, napomáhá při prevenci proti nachlazení i chřipce.
  • Hřebíček je přeborníkem při zánětech i bolestech zubů.
  • Koriandr léčí migrény.
  • Kardamom i badyán napomáhají nalézt vnitřní klid.
  • Anýz uvolní cesty dýchací.
  • Nové koření léčí revmatismus.

Směs koření na perník by tak rozhodně neměla chybět ve vašich zásobách.

Jak si koření připravit doma

Koření, které lze koupit v celku, preferujte před již drceným práškem. Čerstvě namleté suroviny směs dokonale provoní a máte jistotu, že nejsou mleté příliš dlouho ani vyčichlé.

  • Celé koření rozdrtíte najemno v hmoždíři nebo vám práci usnadní mlýnek. Drťte a melte na co nejjemnější prášek.
  • Promíchejte všechno koření s již namletými druhy, a můžete se pustit do pečení. Koření je dobré uchovávat ve skleněné uzavíratelné nádobě.

Perníkové koření a jeho využití v domácnosti

Vaši vyladěnou směs k dokonalosti upotřebujete samozřejmě při pečení perníku na plech, vánočních perníčků, sušenek, čajového pečiva, skvěle se také hodí do domácích povidel, povidlové omáčky, ke šťávě při pomalém pečení masa, některé asijské recepty touto směsí dokonale ozvláštníte.

Ochutit perníkovým kořením lze zdravou kaši ke snídani, jogurt, vytvořit můžete společně s rozpuštěným cukrem také základ pro perníčkové latte. Nazdobenou skleněnou dózou s vaší verzí perníkového koření můžete udělat radost také svým blízkým pod stromečkem či v mikulášské nadílce.

Další inspirace, jak využít perníkové koření, na vás čeká pod článkem. 

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit