Cuketový perník splňuje naprosto všechno, co od perníku chceme: je krásně vláčný, ale ne přehnaně mokrý a tak akorát sladký i kořeněný. Navíc je jednoduchá buchta na plech skvělým způsob, jak během cuketové sezony lahodným způsobem zpracovat část úrody. V perníku nebude cuketu hledat ani její nejzarytější odpůrce. Recept na cuketový perník se rychle stane rodinným stříbrem, které budete s radostí předávat dál.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160°C. Pekáček o rozměrech 20 x 35 cm slabě vymažte máslem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Máslo, olej a oba druhy cukru dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte do pěny. Pak vmíchejte mléko a vejce.
Všechny suché ingredience důkladně promíchejte v míse metlou, aby se spojily a provzdušnily. Pak vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu, promíchejte a vlijte do připraveného pekáčku. Vložte do trouby a pečte zhruba 45 minut, nebo až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá. Nechte perník vychladnout.
Čokoládu a máslo zahřívejte nad vodní lázní, až se rozpustí. Promíchejte dohladka, polijte polevou perník a rozetřete. Nechte zatuhnout, krájejte na řezy.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte k dispozici obří cukety, nastrouhejte pouze dužinu bez semen a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Do perníku můžete přidat i nasekané vlašské či lískové ořechy nebo polevu posypat navíc strouhaným kokosem.