0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 polevy na zmrzlinu: karamelová, čokoládová, jahodová

3 polevy na zmrzlinu: karamelová, čokoládová, jahodová
sdílet:

Na zmrzlinovém poháru by neměla chybět dokonalá tečka v podobě lahodné polevy. Zapomeňte na polotovary z plastové lahvičky a vykouzlete dokonalou domácí polevu. Uvidíte, že nezůstane jenom u zmrzliny.

 

Karamelová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 2 lžíce zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer), 2 lžíce másla a špetku soli.
  2. Přiveďte za stálého míchání k varu a pak odstavte. Dno širokého kastrolu rovnoměrně posypte 220 g třtinového cukru.
  3. Na středním plameni zahřívejte bez míchání zhruba 5 minut, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat. Zahřívejte dál, točte pánví a nahýbejte ji, ale nemíchejte.
  4. Až bude karamel jantarově hnědý, trvá to 10–15 minut, sundejte z ohně a přilijte horkou smetanovou směs.
  5. Vraťte na oheň a za stálého míchání zahřívejte cca 7 minut, až bude poleva hladká. Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu a nechte vychladnout.

Polevu můžete podávat teplou nebo studenou, v lednici vydrží 2 týdny.

Jahodová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 3 hrnky jahod, očištěných a nakrájených na kostičky, 110 g krupicového cukru, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžíce vody.
  2. Vařte za občasného míchání 10 minut, až se ovoce začne rozpadat.
  3. Vypněte a vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu. Propasírujte přes husté síto, chcete-li mít polevu hladkou. Nechte vychladnout.

V uzavřené nádobě vydržív lednici alespoň 4 dny.

Čokoládová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 4 lžíce másla, 70 g třtinového cukru, 60 ml zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer) a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu.
  2. Ztlumte, přidejte 220 g tmavé čokolády, nasekané, a 3 lžíce kakaa holandského typu a míchejte 1–2 minuty, až se čokoláda rozpustí a poleva bude hladká. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
  3. Nechte 10 minut chladnout a nalijte na pohár.

V uzavřené nádobě vydrží v lednici alespoň 2 týdny, před podáváním vždy rozehřejte.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč