3 polevy na zmrzlinu

sdílet:
Dokonalá tečka na zmrzlinový pohár

KARAMELOVÁ POLEVA

V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 2 lžíce zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer), 2 lžíce másla a špetku soli. Přiveďte za stálého míchání k varu a pak odstavte. Dno širokého kastrolu rovnoměrně posypte 220 g třtinového cukru. Na středním plameni zahřívejte bez míchání zhruba 5 minut, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat. Zahřívejte dál, točte pánví a nahýbejte ji, ale nemíchejte. Až bude karamel jantarově hnědý, trvá to 10–15 minut, sundejte z ohně a přilijte horkou smetanovou směs. Vraťte na oheň a za stálého míchání zahřívejte cca 7 minut, až bude poleva hladká. Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu a nechte vychladnout. Polevu můžete podávat teplou nebo studenou, v lednici vydrží 2 týdny.

Základní vanilková zmrzlina

Více

JAHODOVÁ POLEVA

V rendlíku smíchejte 3 hrnky jahod, očištěných a nakrájených na kostičky, 110 g krupicového cukru, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžíce vody. Vařte za občasného míchání 10 minut, až se ovoce začne rozpadat. Vypněte a vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu. Propasírujte přes husté síto, chcete-li mít polevu hladkou. Nechte vychladnout. V uzavřené nádobě vydržív lednici alespoň 4 dny.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 4 lžíce másla, 70 g třtinového cukru, 60 ml zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer) a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte 220 g tmavé čokolády, nasekané, a 3 lžíce kakaa holandského typu a míchejte 1–2 minuty, až se čokoláda rozpustí a poleva bude hladká. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu. Nechte 10 minut chladnout a nalijte na pohár. V uzavřené nádobě vydrží v lednici alespoň 2 týdny, před podáváním vždy rozehřejte.

Dvojnásobně čokoládové semifreddo

Více

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit