Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 polevy na zmrzlinu: karamelová, čokoládová, jahodová

3 polevy na zmrzlinu: karamelová, čokoládová, jahodová
sdílet:

Na zmrzlinovém poháru by neměla chybět dokonalá tečka v podobě lahodné polevy. Zapomeňte na polotovary z plastové lahvičky a vykouzlete dokonalou domácí polevu. Uvidíte, že nezůstane jenom u zmrzliny.

Karamelová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 2 lžíce zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer), 2 lžíce másla a špetku soli.
  2. Přiveďte za stálého míchání k varu a pak odstavte. Dno širokého kastrolu rovnoměrně posypte 220 g třtinového cukru.
  3. Na středním plameni zahřívejte bez míchání zhruba 5 minut, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat. Zahřívejte dál, točte pánví a nahýbejte ji, ale nemíchejte.
  4. Až bude karamel jantarově hnědý, trvá to 10–15 minut, sundejte z ohně a přilijte horkou smetanovou směs.
  5. Vraťte na oheň a za stálého míchání zahřívejte cca 7 minut, až bude poleva hladká. Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu a nechte vychladnout.

Polevu můžete podávat teplou nebo studenou, v lednici vydrží 2 týdny.

Jahodová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 3 hrnky jahod, očištěných a nakrájených na kostičky, 110 g krupicového cukru, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžíce vody.
  2. Vařte za občasného míchání 10 minut, až se ovoce začne rozpadat.
  3. Vypněte a vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu. Propasírujte přes husté síto, chcete-li mít polevu hladkou. Nechte vychladnout.

V uzavřené nádobě vydržív lednici alespoň 4 dny.

Čokoládová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 4 lžíce másla, 70 g třtinového cukru, 60 ml zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer) a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu.
  2. Ztlumte, přidejte 220 g tmavé čokolády, nasekané, a 3 lžíce kakaa holandského typu a míchejte 1–2 minuty, až se čokoláda rozpustí a poleva bude hladká. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
  3. Nechte 10 minut chladnout a nalijte na pohár.

V uzavřené nádobě vydrží v lednici alespoň 2 týdny, před podáváním vždy rozehřejte.

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč