Na zmrzlinovém poháru by neměla chybět dokonalá tečka v podobě lahodné polevy. Zapomeňte na polotovary z plastové lahvičky a vykouzlete dokonalou domácí polevu. Uvidíte, že nezůstane jenom u zmrzliny.
Polevy patří k oblíbeným doplňkům zmrzlinových pohárů i točených nebo kopečkových zmrzlin. Poleva jim další chuť, texturu a hlavně díky ní vypadají porce zmrzliny naprosto neodolatelně. Nejčastěji můžete volit čokoládové nebo karamelové, ovocné polevy či přelivy.
Karamelová poleva
- V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 2 lžíce zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer), 2 lžíce másla a špetku soli.
- Přiveďte za stálého míchání k varu a pak odstavte. Dno širokého kastrolu rovnoměrně posypte 220 g třtinového cukru.
- Na středním plameni zahřívejte bez míchání zhruba 5 minut, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat. Zahřívejte dál, točte pánví a nahýbejte ji, ale nemíchejte.
- Až bude karamel jantarově hnědý, trvá to 10 – 15 minut, sundejte z ohně a přilijte horkou smetanovou směs.
- Vraťte na oheň a za stálého míchání zahřívejte cca 7 minut, až bude poleva hladká. Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu a nechte vychladnout.
Polevu můžete podávat teplou nebo studenou, v lednici vydrží 2 týdny.
Jahodová poleva
- V rendlíku smíchejte 3 hrnky jahod, očištěných a nakrájených, 110 g krupicového cukru, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžíce vody.
- Vařte za občasného míchání 10 minut, až se ovoce začne rozpadat.
- Vypněte a vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu. Propasírujte přes husté síto, chcete-li mít polevu hladkou. Nechte vychladnout.
V uzavřené nádobě vydržív lednici alespoň 4 dny.
Čokoládová poleva
- V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 4 lžíce másla, 70 g třtinového cukru, 60 ml zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer) a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu.
- Ztlumte, přidejte 220 g tmavé čokolády, nasekané, a 3 lžíce kakaa holandského typu a míchejte 1–2 minuty, až se čokoláda rozpustí a poleva bude hladká. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
- Nechte 10 minut chladnout a nalijte na pohár.
V uzavřené nádobě vydrží v lednici alespoň 2 týdny, před podáváním vždy rozehřejte.