Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém úplně nezáleží, opak je pravdou. Poleva dělá vzhled moučníku a co si budeme povídat, jíme nejprve očima. Díky polevě získá moučník také další chuťový rozměr chuti a není suchý. Proto si na její přípravě dejte záležte a vyberte si pro svůj dezert tu správnou, která ho skvěle doplní. Které polevy jsou nejoblíbenější, k jakým dezertům se která nejvíce hodí a jak složitá je jejich příprava?
Citronová
Citronová poleva je známá lesklá bílá klasika, která dezert osvěží a dá mu elegantní vzhled.
- Na přípravu budete potřebovat pouze dvě suroviny: citronovou šťávu a moučkový cukr, které společně utřete do hladké polevy a moučník jí přelejete.
- Citrónová poleva jde nejlépe dohromady s kakaovými nebo makovými moučníky.
- Potřebujete upéct něco rychlého a neodolatelného? Inspirujte se receptem na bleskové kakaové řezy s citrónovou polevou. A pro sváteční příležitosti upečte citrónový koláč s mákem.
Rumová
Máte rádi citronovou polevu, ale už jste se jí trochu přejedli a hledáte nějakou obměnu? Pak vyzkoušejte polevu rumovou! Příprava je velmi podobná.
- Moučkový cukr stačí smíchat s horkou vodou, po kapkách přidávat rum a třít, dokud poleva není hustá, lesklá a jemná.
- Rumovou polevu využijete na celou řadu řezů, dortů i cukroví.
- My jsme ji vyzkoušeli na stříkané koblihy zvané šprickrápny a výsledek byl senzační!
- Chcete mít o víkendu veselo? Upečte pořádně opilý čokoládový dort se švestkami.
Čokoládová
Další klasika, kterou už jste určitě někdy připravovali, je čokoládová poleva nebo ganache.
- Základem je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa a smetana.
- Nejlépe uděláte, pokud čokoládu pomalu rozpustíte ve vodní lázni za postupného přilévání smetany.
- Někdo přidává do polevy také máslo. Dobrá čokoládová poleva je ozdobou každého dortu, hodí se ale i na spoustu různých moučníků, na biskupský chlebíček, cukroví i domácí sušenky.
Karamelová
Mezi trochu složitější polevy pak patří karamelová. Budete potřebovat krystalový cukr a smetanu nebo vodu. Pro krémovější konzistenci se do ní přidává horká smetana.
- Cukr je třeba nejprve nechat za stálého míchání v kastrůlku zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Na tento proces nechvátejte, buďte trpěliví. Pokud cukr připálíte, nebude výsledek dobrý.
- Poté karamelu pomalu přilévejte horkou smetanu a míchejte, dokud se smetana a karamel nespojí v hladký krém.
- Takto připravený karamel můžete použít jako polevu na bábovku, lívance nebo jako náplň do cukroví.
Kávová
A nakonec máme pro milovníky kávy polevu kávovou, kterou můžete opět využít na různé druhy moučníků i cukroví.
- Budete potřebovat pár lžic silné překapávané kávy, rostlinný olej a moučkový cukr. Nejprve smíchejte cukr se lžičkou oleje a postupně přidávejte vychlazenou kávu. Třete, dokud nevznikne hladká lesklá poleva, která rychle tuhne, takže ji co nejdříve zužitkujte.
- Využít ji můžete třeba na naše muffiny plné kávové chuti.
Zdroj: Apetit