Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oblíbené polevy a jak na ně: citronová, čokoládová, rumová, karamelová i kávová

Citronová poleva
ZDROJ: Jen Theodore/Unsplash
sdílet:

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém úplně nezáleží, opak je pravdou. Poleva dělá vzhled moučníku a co si budeme povídat, jíme nejprve očima. Díky polevě získá moučník také další chuťový rozměr chuti a není suchý. Proto si na její přípravě dejte záležte a vyberte si pro svůj dezert tu správnou, která ho skvěle doplní. Které polevy jsou nejoblíbenější, k jakým dezertům se která nejvíce hodí a jak složitá je jejich příprava?

Citronová

Citronová poleva je známá lesklá bílá klasika, která dezert osvěží a dá mu elegantní vzhled.

  • Na přípravu budete potřebovat pouze dvě suroviny: citronovou šťávu a moučkový cukr, které společně utřete do hladké polevy a moučník jí přelejete.
  • Citrónová poleva jde nejlépe dohromady s kakaovými nebo makovými moučníky.
  • Potřebujete upéct něco rychlého a neodolatelného? Inspirujte se receptem na bleskové kakaové řezy s citrónovou polevou. A pro sváteční příležitosti upečte citrónový koláč s mákem.  

Rumová

Máte rádi citronovou polevu, ale už jste se jí trochu přejedli a hledáte nějakou obměnu? Pak vyzkoušejte polevu rumovou! Příprava je velmi podobná.

  • Moučkový cukr stačí smíchat s horkou vodou, po kapkách přidávat rum a třít, dokud poleva není hustá, lesklá a jemná.
  • Rumovou polevu využijete na celou řadu řezů, dortů i cukroví.
  • My jsme ji vyzkoušeli na stříkané koblihy zvané šprickrápny a výsledek byl senzační!
  • Chcete mít o víkendu veselo? Upečte pořádně opilý čokoládový dort se švestkami.

Čokoládová

Další klasika, kterou už jste určitě někdy připravovali, je čokoládová poleva nebo ganache.

  • Základem je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa a smetana.
  • Nejlépe uděláte, pokud čokoládu pomalu rozpustíte ve vodní lázni za postupného přilévání smetany.
  • Někdo přidává do polevy také máslo. Dobrá čokoládová poleva je ozdobou každého dortu, hodí se ale i na spoustu různých moučníků, na biskupský chlebíček, cukroví i domácí sušenky.

Karamelová

Mezi trochu složitější polevy pak patří karamelová. Budete potřebovat krystalový cukr a smetanu nebo vodu. Pro krémovější konzistenci se do ní přidává horká smetana.

  • Cukr je třeba nejprve nechat za stálého míchání v kastrůlku zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Na tento proces nechvátejte, buďte trpěliví. Pokud cukr připálíte, nebude výsledek dobrý.
  • Poté karamelu pomalu přilévejte horkou smetanu a míchejte, dokud se smetana a karamel nespojí v hladký krém.
  • Takto připravený karamel můžete použít jako polevu na bábovku, lívance nebo jako náplň do cukroví.

Kávová

A nakonec máme pro milovníky kávy polevu kávovou, kterou můžete opět využít na různé druhy moučníků i cukroví.

  • Budete potřebovat pár lžic silné překapávané kávy, rostlinný olej a moučkový cukr. Nejprve smíchejte cukr se lžičkou oleje a postupně přidávejte vychlazenou kávu. Třete, dokud nevznikne hladká lesklá poleva, která rychle tuhne, takže ji co nejdříve zužitkujte.
  • Využít ji můžete třeba na naše muffiny plné kávové chuti.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín