0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční perníkový dort zdobený malovanými perníčky

Vánoční perníkový dort zdobený malovanými perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční perníkový dort zdobený malovanými perníčky

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 18 cm a 4 plechy perníčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12773 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 1260 g
Tuky 714 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzelné perníkové městečko přilákalo do redakční kuchyně množství obdivovatelů (a mlsounů). Není divu, vánoční perníkový dort ozdobený malovanými perníčky, zlatý hřeb sváteční hostiny, totiž snadno učaruje malým i velkým. 

Suroviny

Na malované perníčky
moučkový cukr 140 g
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 na potření
máslo 100 g
med 2 PL
rozpuštěný
perníkové koření 3 ČL
mouka pšeničná hladká 400 g
prosátá + navíc na poprášení
jedlá soda 1 ČL
kakao holandského typu 1 PL
Na polevu
moučkový cukr 200 g
citronová šťáva 2 g
lépe se odměřují prošlehané
Na korpus
vejce 2 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
máslo 125 g
o pokojové teplotě
krupicový cukr 150 g
rum 1 PL
tuzemák
mouka pšeničná hladká 250 g
kakao holandského typu 15 g
kypřicí prášek do perníku 6 g
jedlá soda 7 g
perníkové koření 2 ČL
na pokapání korpusu
brusinková zavařenina
kokos strouhaný
na posypání
Na smetanový krém
vanilkový lusk ½ ks
semínka vyškrábnutá, nebo 2 lžičky vanilkové pasty
moučkový cukr 50 g
nebo podle chuti
Na švýcarský máslový krém
krupicový cukr 200 g
máslo 320 g
o pokojové teplotě

Postup

1

Několik dnů v předstihu UPEČTE PERNÍČKY. V míse utřete cukr, 2 vejce
a máslo, přidejte med a koření. Vmíchejte mouku smíchanou se sodou a kakaem. Vypracujte nelepivé těsto a důkladně ho prohněťte. Pokud nedrží pohromadě, přidejte kousek másla. Jestliže se naopak lepí, poprašte ho trochou mouky a zapracujte ji. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2

Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte domečky a další tvary. Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu dozlatova (asi 10–12 minut). Po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout.

3

OZDOBTE PERNÍČKY. Cukr prosejte do misky a přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Přilijte odměřené bílky a třete, dokud poleva nezhoustne a nedrží tvar. Polevou ozdobte perníčky.

4

PŘIPRAVTE KORPUS. Troubu vyhřejte na 180°C a dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte na boky – vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu.

5

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a rumu vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, kakao, kypřicí prášek do perníku, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučnou směs. Nakonec jemně, ale důkladně stěrkou zapracujte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 45–60 minut. V polovině pečení korpus volně přikryjte alobalem, aby se nespálil povrch. Do- konalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, beze stop syrového těsta, je korpus dopečený. Nechte vychladnout ve formě.

6

PŘIPRAVTE SMETANOVÝ KRÉM. Mascarpone prošlehejte s krémovým sýrem a vanilkou dohladka. Smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky. Stěrkou zapracujte smetanu do krému a oslaďte moučkovým cukrem.

7

PŘIPRAVTE ŠVÝCARSKÝ MÁSLOVÝ KRÉM. Nad vodní parou v misce opatrně zahřejte bílky s cukrem a metlou šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Pozor, bílky nesmíte uvařit. Poté robotem vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně po lžících do něj zašlehejte máslo pokojové teploty. Pokračujte ve šlehání 8–10 minut, dokud krém nezhoustne, a potom do něj zašlehejte amaretto. Třetinou hotového krému naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou. Zbytek nechte v míse.

8

SESTAVTE A OZDOBTE DORT. Je-li třeba, seřízněte korpus do roviny a pak ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na talíř či podložku položte první díl korpusu, pokapejte ho amarettem podle chuti a potřete ho brusinkovou zavařeninou, ale kolem dokola nechte asi 1cm volný okraj. Na ponechaný volný okraj kolem dokola nastříkejte máslový krém. Vytvoříte tím ohrádku. Vnitřek kruhu vyplňte polovinou smetanového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup zopakujte. Přiklopte posledním dílem korpusu a celý dort (i boky) potřete polovinou odloženého máslového krému. Uložte dort na 30 minut do lednice (krém v míse ne, ztuhl by) a poté ho potřete zbytkem máslového krému a ledabyle uhlaďte. Ozdobte perníčky a strouhaným kokosem.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud nemáte čas perníčky upéct a ozdobit, můžete si je koupit. Naše jsou z pekárny Perníčkův sen. Vy si je můžete objednat na www.pernickuvsen.cz.
  • Dort můžete místo perníčků ozdobit něžným věnečkem z čerstvého rozmarýnu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč