Kouzelné perníkové městečko přilákalo do redakční kuchyně množství obdivovatelů (a mlsounů). Není divu, vánoční perníkový dort ozdobený malovanými perníčky, zlatý hřeb sváteční hostiny, totiž snadno učaruje malým i velkým.
Suroviny
Postup
Několik dnů v předstihu UPEČTE PERNÍČKY. V míse utřete cukr, 2 vejce
a máslo, přidejte med a koření. Vmíchejte mouku smíchanou se sodou a kakaem. Vypracujte nelepivé těsto a důkladně ho prohněťte. Pokud nedrží pohromadě, přidejte kousek másla. Jestliže se naopak lepí, poprašte ho trochou mouky a zapracujte ji. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte domečky a další tvary. Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu dozlatova (asi 10–12 minut). Po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout.
OZDOBTE PERNÍČKY. Cukr prosejte do misky a přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Přilijte odměřené bílky a třete, dokud poleva nezhoustne a nedrží tvar. Polevou ozdobte perníčky.
PŘIPRAVTE KORPUS. Troubu vyhřejte na 180°C a dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte na boky – vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a rumu vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, kakao, kypřicí prášek do perníku, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučnou směs. Nakonec jemně, ale důkladně stěrkou zapracujte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 45–60 minut. V polovině pečení korpus volně přikryjte alobalem, aby se nespálil povrch. Do- konalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, beze stop syrového těsta, je korpus dopečený. Nechte vychladnout ve formě.
PŘIPRAVTE SMETANOVÝ KRÉM. Mascarpone prošlehejte s krémovým sýrem a vanilkou dohladka. Smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky. Stěrkou zapracujte smetanu do krému a oslaďte moučkovým cukrem.
PŘIPRAVTE ŠVÝCARSKÝ MÁSLOVÝ KRÉM. Nad vodní parou v misce opatrně zahřejte bílky s cukrem a metlou šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Pozor, bílky nesmíte uvařit. Poté robotem vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně po lžících do něj zašlehejte máslo pokojové teploty. Pokračujte ve šlehání 8–10 minut, dokud krém nezhoustne, a potom do něj zašlehejte amaretto. Třetinou hotového krému naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou. Zbytek nechte v míse.
SESTAVTE A OZDOBTE DORT. Je-li třeba, seřízněte korpus do roviny a pak ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na talíř či podložku položte první díl korpusu, pokapejte ho amarettem podle chuti a potřete ho brusinkovou zavařeninou, ale kolem dokola nechte asi 1cm volný okraj. Na ponechaný volný okraj kolem dokola nastříkejte máslový krém. Vytvoříte tím ohrádku. Vnitřek kruhu vyplňte polovinou smetanového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup zopakujte. Přiklopte posledním dílem korpusu a celý dort (i boky) potřete polovinou odloženého máslového krému. Uložte dort na 30 minut do lednice (krém v míse ne, ztuhl by) a poté ho potřete zbytkem máslového krému a ledabyle uhlaďte. Ozdobte perníčky a strouhaným kokosem.
NĚCO NAVÍC
- Pokud nemáte čas perníčky upéct a ozdobit, můžete si je koupit. Naše jsou z pekárny Perníčkův sen. Vy si je můžete objednat na www.pernickuvsen.cz.
- Dort můžete místo perníčků ozdobit něžným věnečkem z čerstvého rozmarýnu.