Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou

Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (82)
Do hodiny Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6115 kcal
Bílkoviny 115 g
Cukr 868 g
Tuky 215 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá buchta s jablky vám bude chutnat i bez omáčky, ale věřte, že s ní je mnohem, mnohem lepší.

Související recepty

Suroviny

vejce 4 ks
krupicový cukr 1 hrnek
mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
kypřicí prášek do perníku 1 bal
skořice 0.5 ČL
mletá
kakao holandského typu 1 PL
slunečnicový olej 0.5 hrnku
jablka 4 hrnky
oloupaná, na kostičky asi 1-1,5 cm
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané
sušené švestky 1 hrst
opláchnuté, pokrájené
Na omáčku
švestková povidla 2 PL
vrchovaté
víno červené 200 ml
suché
rum 1 PL
med 1 PL
hřebíček 3 ks
skořice
kousek celé
citronová kůra
proužek z biocitronu, jen žlutá část
citronová štáva
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení

1 Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promíchejte; pak zapracujte jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřete do formy o velikosti 20 x 20 cm vyložené papírem na pečení a pečte asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněte s papírem z plechu – buchta musí zůstat vláčná.

2 Na omáčku v kastrůlku rozmíchejte povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidejte koření, citronovou kůru a krátce povařte na hladkou hustší omáčku. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte přelité omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit