Voňavá buchta s jablky vám bude chutnat i bez omáčky, ale věřte, že s ní je mnohem, mnohem lepší.
Suroviny
vejce
4
ks
krupicový cukr
1
hrnek
mouka pšeničná polohrubá
2
hrnky
kypřicí prášek do perníku
1
bal
skořice
½
ČL
mletá
kakao holandského typu
1
PL
slunečnicový olej
½
hrnku
jablko
4
hrnky
oloupaná, na kostičky asi 1-1,5 cm
vlašské ořechy
1
hrst
nasekané
sušené švestky
1
hrst
opláchnuté, pokrájené
Na omáčku
švestková povidla
2
PL
vrchovaté
víno červené
200
ml
suché
rum
1
PL
med
1
PL
hřebíček
3
ks
skořice
kousek celé
citronová kůra
proužek z biocitronu, jen žlutá část
citronová šťáva
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení
1 Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promíchejte; pak zapracujte jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřete do formy o velikosti 20 x 20 cm vyložené papírem na pečení a pečte asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněte s papírem z plechu – buchta musí zůstat vláčná.
2 Na omáčku v kastrůlku rozmíchejte povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidejte koření, citronovou kůru a krátce povařte na hladkou hustší omáčku. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte přelité omáčkou.