Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrnková bábovka s kakaem a jablečným pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 119
Do 90 minut Velmi snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6864 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 878 g
Tuky 297 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrníčková kakaová bábovka má hned několik předností. K její přípravě nepotřebujete váhu, k odměřování surovin vám postačí klasický hrnek o objemu 250 ml. Díky jablečnému pyré je neskutečně šťavnatá a voňavá. Vláčná vydrží i několik dnů, ale nejspíš to nezvládnete ověřit, protože se po ní jen zapráší. Karamelovou polevu můžete vynechat a hotovou bábovku jednoduše pocukrovat. Vsadíme se, že recept na rychlou hrnkovou bábovku po vás bude chtít každý, kdo ji ochutná.

Související recepty

Suroviny

máslo ½ hrnku
změklé + na vymazání formy
+ na vysypání formy
rostlinný olej ½ hrnku
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 ČL
kupované nebo domácí – viz odkaz v postupu
Na polevu
třtinový cukr ½ hrnku
+ navíc na případné rozředění
sůl ¼ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou.

2

V míse prošlehejte změklé máslo, olej, cukr a po jednom vmíchejte vejce. Nakonec přidejte vanilkový extrakt. 

3

Do jiné mísy prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte. 

4

Do olejové směsi střídavě po částech vmíchávejte moučnou směs a jablečné pyré. Promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do formy a pečte asi 1 hodinu. Špejlovým testem zjistěte, je-li bábovka upečená. Pak ji vyndejte z trouby. Po zchladnutí ji vyklopte z formy. 

5

Na polevu dejte do hrnce všechny ingredience kromě moučkového cukru, zahřívejte a míchejte, až se směs spojí a třtinový cukr se rozpustí, potom přiveďte k varu a zprudka vařte 1 minutu.

6

Odstavte, nechte lehce zchladnout a postupně přidávejte moučkový cukr – výsledkem má být tekutá poleva, proto možná nebude všechen cukr potřeba. Je-li směs příliš hutná, zřeďte ji trochou smetany. 

 
7

Polijte bábovku a nechte lehce zatuhnout. Podávejte.

 
 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...