Hrníčková kakaová bábovka má hned několik předností. K její přípravě nepotřebujete váhu, k odměřování surovin vám postačí klasický hrnek o objemu 250 ml. Díky jablečnému pyré je neskutečně šťavnatá a voňavá. Vláčná vydrží i několik dnů, ale nejspíš to nezvládnete ověřit, protože se po ní jen zapráší. Karamelovou polevu můžete vynechat a hotovou bábovku jednoduše pocukrovat. Vsadíme se, že recept na rychlou hrnkovou bábovku po vás bude chtít každý, kdo ji ochutná.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou.
V míse prošlehejte změklé máslo, olej, cukr a po jednom vmíchejte vejce. Nakonec přidejte vanilkový extrakt.
Do jiné mísy prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte.
Do olejové směsi střídavě po částech vmíchávejte moučnou směs a jablečné pyré. Promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do formy a pečte asi 1 hodinu. Špejlovým testem zjistěte, je-li bábovka upečená. Pak ji vyndejte z trouby. Po zchladnutí ji vyklopte z formy.
Na polevu dejte do hrnce všechny ingredience kromě moučkového cukru, zahřívejte a míchejte, až se směs spojí a třtinový cukr se rozpustí, potom přiveďte k varu a zprudka vařte 1 minutu.
Odstavte, nechte lehce zchladnout a postupně přidávejte moučkový cukr – výsledkem má být tekutá poleva, proto možná nebude všechen cukr potřeba. Je-li směs příliš hutná, zřeďte ji trochou smetany.
Polijte bábovku a nechte lehce zatuhnout. Podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )