Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není muffin jako muffin – od housky k dortíku

muffiny s borůvkami a čokoládou
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Když se řekne „muffin“, představíte si malý sladký dortíček v papírovém košíčku? Ale víte, že existují i anglické muffiny, které se podobají spíše housce?

Muffin – dobrota ze zbytků

První muffiny byly údajně upečeny už v 10. století ve Walesu. Tehdejší muffiny připomínaly spíše vdolky. Bochánky z kynutého těsta se pekly na sucho v kovových kroužcích položených na rozpálené pánvi nebo přímo na kamnech. Zpočátku je jedlo jen služebnictvo, časem si je však oblíbilo i panstvo.

  • Přestože jsou původně z Anglie, samotné slovo muffin pochází z francouzského slova „moufflet“, kterým Francouzi označují měkký chleba nebo pečivo.

Angličané se do svých houstiček zamilovali. Nemohli se dočkat, až uslyší zvonek a na ulici se objeví prodavač s vozíkem krásně voňavých muffinů. Ty se rázem staly nepostradatelným pohoštěním k odpoledním čajům.

Jak se z housek stala bábovka

Také vám vrtá hlavou, jak se ze suché housky zrodila sladká buchta v papírovém košíčku? Muffiny byly údajně natolik oblíbené, že se dostaly až do zámoří. Američané pekli muffiny ve speciálních pánvích a vzniklý popel z připálených drobečků začali přidávat do těsta jako kypřidlo. Popel reagoval s ostatními surovinami a vznikal oxid uhličitý, který nahrazoval funkci původního droždí. Tímto způsobem Američané pekli muffiny, které postupně získávaly jinou konzistenci, tvar a ve finále i chuť.

Ovšem tradiční anglický muffin se v tamější kuchyni stále těší své oblibě. Možná jste se s ním setkali i v našich restauracích kde se nejčastěji servíruje s vejci Benedikt.

Muffiny, jak je známe dnes

Dnes známe tento americký muffin jako malý dortík, nejčastěji zabalený do papírového košíčku. Vršek muffinu bývá po upečení popraskaný a mírně přesahuje přes košíček, takže svým tvarem připomíná houbu. Nejznámější jsou sladké varianty, existují ale i slané.

Velké oblibě se muffiny těší i u nás. Nepochybně proto, že jejich příprava je snadná, rychlá a často z ingrediencí, které má každý doma.

  • Do základního receptu patří hladká mouka, cukr, máslo, mléko, vejce a kypřidlo. Těsto se nijak nešlehá a nevyžaduje žádné další procedury. Stačí zvlášť smíchat mokré suroviny, zvlášť suché a nakonec zamíchat.
  • Na pečení muffinů se používají formy (kovové nebo silikonové) do kterých se vkládají papírové košíčky, které se plní připraveným těstem.
  • Pokud papírové košíčky nemáte, můžete vystřihnout kolečka z pečícího papíru a vmáčknout je do formy místo košíčků. Nebo formu vymazat máslem a vysypat moukou, stejně, jako když pečete bábovku.

Muffiny jsou výborná „jednoporcovka“, proto jsou vyhledávaným moučníkem na oslavy, svatby a hodí se také jako svačinka pro děti do školy nebo na cesty.  

Muffiny se zeleninou

Těsto je skutečně univerzální a můžete ho ochutit vším, co máte rádi. Dokonce do něj jednoduše schováte i zeleninu, kterou děti obvykle nemají příliš v lásce. Například dýni, cuketu nebo červenou řepu.

Za vyzkoušení stojí i mrkvové muffiny. Po mrkvi mají krásnou oranžovou barvu a příjemně nasládlou chuť.

Muffiny s ovocem

Sladkému těstu sluší i nakyslé ovocemaliny, jablka, borůvky, brusinky, ostružiny, rybíz, třešně, meruňky nebo jahody. Chutné a voňavé jsou i banánové muffiny.

Čím muffiny vylepšit?

  • Nebojte se do těsta přimíchat například oříšky, nasekanou čokoládu, sušené ovoce, mákkoření (zázvor, skořice, perníkové), kapku alkoholu nebo espresso.
  • Před upečením můžete moučník posypat drobenkou s mandlemi. Uvidíte, že po této křupavé dobrotě se jen zapráší.
  • Po upečení můžete muffiny naplnit citronovým krémem nebo na ně nanést polevu.

Bezlepkové muffiny

Muffiny můžete pochopitelně vyrobit i v bezlepkové variantě. Jestli máte nějaký svůj osvědčený recept na moučník, klidně jeho těsto nalijte do košíčků a dejte péct. Pokud ne, vyzkoušejte naše úžasné bezlepkové muffiny s borůvkami.

Slané muffiny

Určitě se mezi vámi najdou i tací, kteří by si místo sladkého dezertu dali nějakou slanou dobrotu. Právě muffiny jsou vhodnou příležitostí si takovou „chuťovku“ vyrobit snadno a rychle. Do těsta přimíchejte uzeninu, tuňáka, výrazný sýr, žampiony i libovolnou zeleninu. Když je těsně před zapečením posypete sýrem, vytvoří na povrchu neodolatelnou křupavou kůrku. A tu si zamilujete.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč