Zemité řepě zkrátka sluší čokoláda: kromě těchto neodolatelných muffinů z ní můžete připravit třeba brownies či čokoládový chlebíček.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte kandovanou řepu. Cukr smíchejte v rendlíku s vodou a citronovou šťávou a vařte, až se z něj stane sirup. Do sirupu vsypte plátky řepy a vařte je na mírném ohni asi 20 minut, až zprůsvitní.
Potom je vylovte děrovanou lžící, nechte okapat a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby rozehřáté na 120°C a hodinu sušte.
Udělejte čokoládový krém. Čokoládu nalámejte do misky. Rozehřejte smetanu těsně pod bod varu, nalijte ji na čokoládu v misce a metličkou rozmíchejte dohladka. Potom dejte zcela vychladit.
Připravte muffiny. Předehřejte troubu na 180°C, muffinovou formu vyložte košíčky. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní. Vejce a cukr ušlehejte ve velké míse do pěny.
Smíchejte rozpuštěné máslo s rozpuštěnou čokoládou, vmíchejte podmáslí. Přidejte nastrouhanou řepu a promíchejte.
Potom směs zapracujte do vaječno-cukrové pěny. Smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a prosejte do mísy k těstu. Promíchejte, těsto rozdělte do muffinových košíčků, neplňte je však až po okraj, muffiny ještě vyběhnou.
Pečte 25–30 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá. Potom nechte zcela vychladnout.
Vyndejte z lednice misku se smetanou a čokoládou a pomocí šlehače ji našlehejte do konzistence krému. Muffiny ozdobte krémem a kandovanou řepou.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, aby řepa s chutí dezertů co nejvíce splynula, připravte nejdříve pyré (nejlahodnější je z pečené řepy) a s ním pak pokračujte v receptech. Pokud naopak chcete chuť a barvu řepy nechat vyniknout, zkombinujte ji místo čokolády s lesními plody, zázvorem, mákem a mléčnými výrobky – zvlášť efektně vyhlíží například zmrzlina nebo krém!