
Čokoládové muffiny s řepou
Zemité řepě zkrátka sluší čokoláda: kromě těchto neodolatelných muffinů z ní můžete připravit třeba brownies.
Ingredience
- 150 g tmavé čokolády (70%)
- 3 vejce
- 180 g hnědého cukru
- 30 ml rozpuštěného másla
- 100 ml podmáslí, o pokojové teplotě
- 250 g červené řepy, jemně nastrouhané
- 270 g hladké mouky
- 30 g kakaa holandského typu
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 180 g tmavé čokolády (70%)
- 180 ml smetany ke šlehání (40%)
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- pár kapek citronové šťávy
- 1 menší červená řepa, nakrájená na tenké plátky, nejlépe na mandolíně
NA MUFFINY
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
NA KANDOVANOU ŘEPU
Příprava jídla
1 Nejprve připravte kandovanou řepu. Cukr smíchejte v rendlíku s vodou a citronovou šťávou a vařte, až se z něj stane sirup. Do sirupu vsypte plátky řepy a vařte je na mírném ohni asi 20 minut, až zprůsvitní. Potom je vylovte děrovanou lžící, nechte okapat a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby rozehřáté na 120°C a hodinu sušte.
2 Udělejte čokoládový krém. Čokoládu nalámejte do misky. Rozehřejte smetanu těsně pod bod varu, nalijte ji na čokoládu v misce a metličkou rozmíchejte dohladka. Potom dejte zcela vychladit.
3 Připravte muffiny. Předehřejte troubu na 180°C, muffinovou formu vyložte košíčky. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní. Vejce a cukr ušlehejte ve velké míse do pěny. Smíchejte rozpuštěné máslo s rozpuštěnou čokoládou, vmíchejte podmáslí. Přidejte nastrouhanou řepu a promíchejte. Potom směs zapracujte do vaječno-cukrové pěny. Smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a prosejte do mísy k těstu. Promíchejte, těsto rozdělte do muffinových košíčků, neplňte je však až po okraj, muffiny ještě vyběhnou.
4 Pečte 25–30 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá. Potom nechte zcela vychladnout.
5 Vyndejte z lednice misku se smetanou a čokoládou a pomocí šlehače ji našlehejte do konzistence krému. Muffiny ozdobte krémem a kandovanou řepou.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, aby řepa s chutí dezertů co nejvíce splynula, připravte nejdříve pyré (nejlahodnější je z pečené řepy) a s ním pak pokračujte v receptech. Pokud naopak chcete chuť a barvu řepy nechat vyniknout, zkombinujte ji místo čokolády s lesními plody, zázvorem, mákem a mléčnými výrobky – zvlášť efektně vyhlíží například zmrzlina nebo krém!
Přidat komentář