Čokoládové muffiny s řepou

Čokoládové muffiny s řepou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové muffiny s řepou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Snadné Na 16 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5580 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 658 g
Tuky 266 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zemité řepě zkrátka sluší čokoláda: kromě těchto neodolatelných muffinů z ní můžete připravit třeba brownies či čokoládový chlebíček.

Suroviny

Na muffiny
tmavá čokoláda 150 g
70%
vejce 3 ks
hnědý cukr 180 g
máslo 30 ml
rozpuštěné
podmáslí 100 ml
o pokojové teplotě
červená řepa 250 g
jemně nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 270 g
kakao 30 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 1 špetka
Na čokoládový krém
tmavá čokoláda 180 g
70%
smetana ke šlehání 180 g
40%
Na kandovanou řepu
krupicový cukr 150 g
voda 100 ml
citronová štáva
pár kapek
červená řepa 1 ks
menší, nakrájená na tenké plátky, nejlépe na mandolíně

1 Nejprve připravte kandovanou řepu. Cukr smíchejte v rendlíku s vodou a citronovou šťávou a vařte, až se z něj stane sirup. Do sirupu vsypte plátky řepy a vařte je na mírném ohni asi 20 minut, až zprůsvitní. Potom je vylovte děrovanou lžící, nechte okapat a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby rozehřáté na 120°C a hodinu sušte.

2 Udělejte čokoládový krém. Čokoládu nalámejte do misky. Rozehřejte smetanu těsně pod bod varu, nalijte ji na čokoládu v misce a metličkou rozmíchejte dohladka. Potom dejte zcela vychladit.

3 Připravte muffiny. Předehřejte troubu na 180°C, muffinovou formu vyložte košíčky. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní. Vejce a cukr ušlehejte ve velké míse do pěny. Smíchejte rozpuštěné máslo s rozpuštěnou čokoládou, vmíchejte podmáslí. Přidejte nastrouhanou řepu a promíchejte. Potom směs zapracujte do vaječno-cukrové pěny. Smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a prosejte do mísy k těstu. Promíchejte, těsto rozdělte do muffinových košíčků, neplňte je však až po okraj, muffiny ještě vyběhnou.

4 Pečte 25–30 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá. Potom nechte zcela vychladnout.

5 Vyndejte z lednice misku se smetanou a čokoládou a pomocí šlehače ji našlehejte do konzistence krému. Muffiny ozdobte krémem a kandovanou řepou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, aby řepa s chutí dezertů co nejvíce splynula, připravte nejdříve pyré (nejlahodnější je z pečené řepy) a s ním pak pokračujte v receptech. Pokud naopak chcete chuť a barvu řepy nechat vyniknout, zkombinujte ji místo čokolády s lesními plody, zázvorem, mákem a mléčnými výrobky – zvlášť efektně vyhlíží například zmrzlina nebo krém!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit