0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládové muffiny s malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 45
Do hodiny Velmi snadné Na 12–18 muffinů (podle velikosti formy)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2829 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 284 g
Tuky 143 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maliny dodají čokoládě příjemně nakyslý tón. Pokud ale nechcete mimo sezonu kupovat čerstvé, přidejte přímo do těsta hrst podrcených malin sušených mrazem.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
třtinový cukr 90 g
kakao holandského typu 40 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
čokoládové pecičky 175 g
130 g do těsta a cca 45 g na posypání
vejce 2 ks
prošlehaná
zakysaná smetana 230 g
mléko 120 ml
nebo kefíru + trocha navíc na případné rozředění
máslo 90 g
rozpuštěné a zchladlé + na vymazání formy
maliny 125 g
čerstvé

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a větší část čokoládových peciček. Ve vedlejší míse rozšlehejte vejce ve smetaně a mléce (kefíru) a přilijte rozpuštěné zchladlé máslo. Do mokrých surovin zapracujte suché, ale nepřemíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trošku mléka.

2

Muffinovou formu vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky. Těsto nalijte do 2/3 výšky důlků či košíčků a každý muffin posypte trochou zbylých čokoládových peciček. Na závěr do každého lehce vmáčkněte 2–3 maliny.

3

Pečte 15–20 minut, po 5 minutách snižte teplotu na 170 °C. Upečené muffiny skladujte v chladu a snězte do 2 dnů.

Související články

Muffiny 10× jinak
  • Zajímavosti

Muffiny 10× jinak

Muffiny můžete ochucovat podle své fantazie nebo se inspirovat našimi deseti nápady. Co takhle bábovičky bezlepkové s brusinkami, kakaové s hruškou, perníkové nebo osvěžující citronové s mákem? Je to jen na vás. V zářijovém Apetitu vám k...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit