
Čokoládové muffiny s malinami
Maliny dodají čokoládě příjemně nakyslý tón. Pokud ale nechcete mimo sezonu kupovat čerstvé, přidejte přímo do těsta hrst podrcených malin sušených mrazem.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 90 g třtinového cukru
- 40 g kakaa holandského typu
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 130 g peciček tmavé čokolády + cca 45 g na posypání
- 2 vejce, prošlehaná
- 230 g zakysané smetany
- 120 ml mléka nebo kefíru + na případné rozředění
- 90 g másla, rozpuštěného a zchladlého + na vymazání formy
- 125 g čerstvých malin
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a větší část čokoládových peciček. Ve vedlejší míse rozšlehejte vejce ve smetaně a mléce (kefíru) a přilijte rozpuštěné zchladlé máslo. Do mokrých surovin zapracujte suché, ale nepřemíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trošku mléka.
2 Muffinovou formu vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky. Těsto nalijte do 2/3 výšky důlků či košíčků a každý muffin posypte trochou zbylých čokoládových peciček. Na závěr do každého lehce vmáčkněte 2–3 maliny.
3 Pečte 15–20 minut, po 5 minutách snižte teplotu na 170 °C. Upečené muffiny skladujte v chladu a snězte do 2 dnů.
Přidat komentář