Banánová bábovka s karamelovou polevou

Banánová bábovka s karamelovou polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5316 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 651 g
Tuky 253 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skořice, banány a karamel jsou k zbláznění dobrá kombinace. Bábovka se zakysanou smetanou je vlhká, voňavá a nebezpečně dobrá.

Suroviny

máslo 125 g
změklé
krupicový cukr 220 g
třtinový cukr 45 g
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
skořice 1 ČL
zakysaná smetana 180 g
banány 2 ks
menší, zralé, rozmačkané nahrubo
Na polevu
třtinový cukr 135 g
smetana ke šlehání 250 ml

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo, krupicový a třtinový cukr ušlehejte do pěny. Pak zašlehejte vejce jedno po druhém. Na směs prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte skořici, zakysanou smetanu a banány a promíchejte. Dejte do formy na věnec nebo bábovku a pečte 40 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte zchladnout, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

2 Mezitím na polevu v rendlíku zahřívejte cukr a smetanu, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen a 8 minut za stálého míchání zprudka vařte do zhoustnutí. Nechte zchladnout a přelijte bábovku.

NĚCO NAVÍC
Do bábovky využijete přezrálé banány s hnědými tečkami na slupce; naopak se vyhněte těm nedozrálým.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit