Jablečné muffiny s ořechy

Jablečné muffiny s ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2864 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 358 g
Tuky 114 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle muffiny nejsou moc sladké a my je máme nejradši s plátkem ‚ostřejšího‘ sýra.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
máslo 25 g
krupicový cukr 50 g
tmavý
krupicový cukr 1 PL
tmavý, na posypání
ořechy 50 g
vlašské nebo pekanové
kypřicí prášek do pečiva 2 PL
jedlá soda PL
sůl špetka
skořice 1 PL
mletá
jablka 3 ks
každé asi 140g
zakysaná smetana 280 ml
vejce 1 ks
rozšlehané
mléko 2 PL

1 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V misce vytvořte drobenku z másla a dvou lžic mouky. Přimíchejte lžíci cukru a nasekané ořechy.

2 Do velké mísy prosijte zbývající mouku, prášek do pečiva, sodu a špetku soli, pak vmíchejte zbylý cukr a skořici. Dvě oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a promíchejte se smetanou, vajíčkem a dvěma lžícemi mléka. Do suchých přísad udělejte důlek, vlijte jablečnou směs a rychle promíchejte. Je-li výsledek příliš suchý, přidejte mléko. Hmotu příliš nemíchejte, muffiny by byly tuhé (případné hrudky mouky nevadí).

3 Naplňte košíčky do dvou třetin a posypte drobenkou. Zbylé jablko nakrájejte na plátky a zapíchejte je do těsta. Pečte dozlatova, asi dvacet minut. Vpichem špejle vyzkoušejte propečenost.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Anonym

Z muffinu jsem spis zklamana - chutove jsou nevyrazne, ale to by ani nevadilo. Testo ma gumovou konzistenci a vubec nejde oddělit od papírových košíčků. Musí se vyjídat lžičkou :-( Možná jsem udělala nějakou procesní chybu, ale nejsem si žádné vědoma...

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit