Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2749 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 425 g
Tuky 71 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ideální, rychlé – a přitom zdravá snídaně

Suroviny

mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 2 ks
velká
máslo 50 g
rozpuštěné
mléko 170 ml
nízkotučné
med 100 ml
borůvky 140 g
lze použít I mražené
rozinky 220 g
část lze nahradit sušenými švestkami a třešněmi
meruňky 140 g
sušené
sušená pomerančová kůra 1 ČL
skořice 1 ČL
1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymastěte formičky. Mouku a prášek do pečiva prosijte do mísy. Zvlášť prošlehejte vejce s máslem, přilijte mléko a med. Vzniklou směs i zbylé suroviny přidejte k mouce a rychle promíchejte (nemusíte propracovávat úplně dohladka, sem tam nějaký větší kousek nevadí).

2. Lžící naplňte formičky, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Před vyklápěním nechte muffiny trochu vychladnout ve formičkách.

Ve vzduchotěsné nádobě vydrží hotové v chladničce dva dny, v mrazáku dokonce měsíc – můžete si je tedy napéct do zásoby.

Jeden muffin obsahuje cca: 1017 kJ, 5 g bílkovin, 41 g cukrů, 8 g tuku, 3 g nasycených mastných kyselin, 2 g vlákniny, 6 g přidaného cukru, 0,59 g soli

Tip Apetitu:
■ Nakupujte jen libové maso, drůbeží bez kůže. Vepřové, steaky nebo uzené zbavte všech viditelných tučných částí.
■ Nezapomínejte, že vynikajícím nízkotučným masem jsou ryby.
■ U konzervovaných potravin (např. tuňák) volte variantu ‚ve vlastní šťávě‘, nikoli v oleji.
■ Pokud jde o mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, žervé), vybírejte si nízkotučné produkty, případně verze zcela bez tuku.
■ Jezte co nejvíc ovoce a zeleniny. Nic objevného, jistě, ale obsahují spoustu cenných látek, jsou sytivé, a přitom prakticky bez tuku.

Další recept na ovocné muffiny najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit