Čokoládové muffiny můžete klidně jíst samotné, ale skvěle si rozumějí s lehkými krémy, kterými je přetvoříte na cupcakes. Základní recept na kypré a vláčné čokoládové muffiny můžete obměňovat podle situace. Přidejte do těsta nasekané ořechy, kousky čokolády nebo je před pečením naplňte džemem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte formu na muffiny a důlky vyložte papírovými košíčky.
V míse dobře promíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, kakao a odložte prozatím stranou.
Do jiné mísy dejte nasekanou čokoládu a polovinu cukru. Mléko ohřejte těsně pod bod varu, přelijte ho přes čokoládu s cukrem a míchejte, až se čokoláda i cukr rozpustí.
Máslo a zbylou polovinu cukru vložte do další mísy a vyšlehejte ručním šlehačem do světlé pěny. Bude to trvat zhruba 5 minut.
Vejce vyklepněte do menší misky a prošlehejte vidličkou. Máslo šlehejte ručním šlehačem na vysoké otáčky a pomalu přilévejte vejce. Pokud by se směs začala srážet, přidejte lžíci moučné směsi a pokračujte s přiléváním vajec. Snižte otáčky a postupně přidejte i moučnou směs. Nakonec přilijte ještě teplou čokoládu a promíchejte.
Lžící těsto rozdělte do připravených košíčků tak, aby byly naplněné do dvou třetin. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut. Hotové muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
NĚCO NAVÍC
Americké dezerty jsou opravdu hodně sladké. Pokud to příliš nevyhovuje vašim chutím, množství cukru snižte.
Komentáře
In reply to 1. Zbytečně složitý recept 2… by mirkavylezikov…
Dobrý den, paní Vyležíková,
velmi nás to mrzí, ale při převádění receptu ze starého webu na nový si v něm zařádil šotek a místo lžiček byly chybně uvedeny lžíce. Děkujeme za upozornění na nesrovnalost, díky kterému jsme mohli recept opravit. Nyní už je v pořádku. Moc se omlouváme!
redakce Apetitu
Jsou výborné!! Ubrala jsem ale polovinu cukru a podle nás TOP!! Jinak, ten cukr se změklým máslem lze míchat, jen je opravdu nutné míchat ne metlami a těch 5min. Pak se z toho stane ta svetlá pěna. Určitě je to recept, který budu pravidelně tvořit :-) Díky.
Nevím, jakou má autor receptu formu, ale na 12 muffinů to těsto fakt není. To tak na 18. A krom toho, změklé máslo se s třtinovým cukrem moc rozmíchat nedá. Tenhle recept už dělat nebudu, je to akorát k naštvání.
Nemáme rádi moc sladké dezerty, takže jsem ubrala třetinu cukru, muffiny jsou výborné, díky čokoládě vláčné. Přidala jsem tvarohový krém. Jen se po nich zaprášilo.