Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí

Letošní Vánoce budou na sněhu! Postarají se o to vláčné mrkvové muffiny plné křupavých ořechů s pořádně nadýchanou čepicí.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12 muffinů
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Koláč

Ingredience

    • 80 g hladké mouky
    • 80 g polohrubé mouky
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 2 lžičky perníkového koření
    • 2 vejce
    • 120 ml rostlinného oleje
    • 100 g krupicového cukru
    • 80 g vlašských, lískových nebo pekanových ořechů, nasekaných 
    • 200 g mrkve, najemno nastrouhané 
    • 50 g čerstvého nebo konzervovaného ananasu, nasekaného nadrobno (či dalších 50 g strouhané mrkve)

    NA SNĚHOVOU ČEPICI

    • 2 bílky
    • 125 g krupicového cukru

    NA OZDOBENÍ

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Oba druhy mouk smíchané se sodou, práškem do pečiva a kořením prosejte do mísy. Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do pěny a postupně stěrkou zamíchejte moučnou směs, ořechy, mrkev a kousky ananasu. Košíčky plňte do 2/3 a pečte přibližně 12–15 minut. Nechte vychladnout v plechu.

2 Připravte sníh. Mísu (nejlépe kovovou od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou. Když se cukr v bílcích zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 6–8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky.

3 Muffiny ozdobte kopečkem sněhu (lze nanést lžící či cukrářským sáčkem), větvičkami rozmarýnu a perníkovými postavičkami.

NĚCO NAVÍC
Sněhovou čepici můžete nahradit krémem vyšlehaným z 250 g mascarpone, 125 g krémového sýra a 250 ml smetany ke šlehání a oslazeným podle chuti moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníčky s polevou

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Perníkové Vánoce

Přidat komentář