Zakysaná či kysaná smetana dokáže pokrm zjemnit i zvýraznit zároveň. Kde a jak využít univerzální chutnou přísadu a jak zajistit, aby se při vaření nesrazila? Připravte si ze zakysané smetany lahodný dort, bábovku, krém, dresink nebo třeba dip.
Zakysaná (nebo také kysaná) smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslím a mléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se ze smetany, která se očkuje bakteriálními kulturami, které způsobují mléčného kvašení (kysání).
Zakysaná smetana je dobře stravitelná. Naše zažívání si s ní poradí lépe než s klasickou sladkou smetanou, zejména proto, že zakysané výrobky obsahují méně mléčného cukru (laktózy) než nekysané.
- V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou smetanou s 10 – 18% tučností.
- Druhem zakysané smetany je creme fraiche, který se od klasické kysané smetany odlišuje tím, že má okolo 30 % tuku i víc.
- Čím je smetana tučnější, tím je jemnější, hustší a méně kyselá.
- Použitím kysané smetany v teplé kuchyni se likvidují obsažené prospěšné bakterie. Není-li to nutné, nepřídávejte ji do vroucích jídel, ale spíš ji servírujte za studena u stolu.
- Zakysanou smetanu můžete ve většině případů nahradit smetanovým jogurtem s podílem tuku 10 %.
Na co zakysanou smetanu použít?
Skvělá surovina na omáčky, dipy, přílohy
Zakysaná smetana se s oblibou používá ve studené kuchyni při přípravě omáček a dipů. Použít ji můžete i do salátů, třeba namísto majonézy.
- Bez zakysané smetany se neobejde kulajda, fazolová polévka, boršč ani zelňačka s klobásou.
- Maďaři servírují (náš) segedín namísto s knedlíky, s pěknou dávkou zakysanky. Tou nešetří ani na langoše.
- Jednoduchý dip získáte smícháním zakysané smetany a česneku či bylinek s trochou soli. Ten využijete jako doprovod chili con carne, plněných tortil nebo třeba k pečeným bramborám nebo grilované zelenině.
- Upečte pokrájené brambory obalené v zakysané smetaně v troubě a uvidíte, že už si na jinou přílohu ani nevzpomenete.
- Zakysanou smetanu budete také potřebovat při přípravě kološvárského zelí.
Aby se smetana při vaření nesrazila, dodržujte dvě jednoduchá pravidla:
1. Pokojová teplota. Než zakysanou smetanu přidáte do horkého jídla, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, bude lépe spolupracovat. I když se v polévce nebo omáčce rozpadné na malé hrudky, není nic ztraceno. Použijte ponorný mixér a rozmělněte dohladka.
2. Bez vaření. Zakysanou smetanou můžete bez obav zjemnit omáčku nebo vroucí polévku, potom ji však už nevařte. Nejlepší je, pokud kopečkem smetany ozdobíte hotový pokrm a každý si svou porci jemnosti do jídla vmíchá sám. Zachováte tak víc zdraví prospěšných bakteriálních kultur.
Dorty ze zakysané smetany a další kouzla
Českou klasikou jsou vrstvené ovocné poháry, ve kterých kysaná smetana může hrát roli sladkého krému podobně jako umíchaný ochucený tvaroh. Jeden takový – dezert ze zaskysané smetany – patří mezi naše (a podle ohlasů i vaše) neoblíbenější.
Tučná kysaná smetana má výhodu, že v chladu dobře tuhne, proto ji můžete skvěle využít k přípravě smetanových dortů a cheesecaků – ať pečených nebo nepečených.
- Zkuste dort s borůvkami a ořechy s úctyhodnou vrstvou zakysané smetany nebo nestárnoucí důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou.
- Instagramový trhák s názvem mechové řezy pravděpodobně i vám na první pohled učaruje. Bez zakysané smetany se neobejde.
- Kysaná smetana, kterou mírně osladíte nebo ochutíte rozmačkaným ovocem, platí za dokonalý dezert sama o sobě. Nebo ji můžete použít jako přeliv na lívance, ovocné knedlíky, palačinky či syrniky.
- V sezóně letního ovoce vykouzlíte báječnou zmrzlinu s parádní chutí plnou slunce.
Zdroje informací: ZákonyProLidi, STObKlub, AkademieKvality, časopis Apetit