0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dezert ze zakysané smetany
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1619 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 170 g
Tuky 84 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický dezert se smetanou, piškoty a rumem někdy ochutnal asi každý. My jsme tradiční tuzemák nahradili jemnějším třtinovým rumem a krém doplnili příjemně nakyslou ovocnou omáčkou.

Suroviny

piškoty 100 g
bílý rum 40 ml
lesní plody 100 g
smetana ke šlehání 150 ml
zakysaná smetana 200 g
Na omáčku
lesní plody 150 g
moučkový cukr 50 g
škrob 1 PL
citronová štáva

1 Piškoty pokropte rumem a polovinu rozložte na dno servírovací misky (může být hranatá, ale stejně dobře poslouží i kulatá). Posypte je polovinou ovoce. Ušlehejte sladkou smetanu a důkladně ji promíchejte se zakysanou smetanou.

2 Polovinu smetany naneste na ovoce, pak navršte zbylé piškoty a ovoce a zakončete opět smetanou. Nechte vychladit v lednici, případně mísu dejte do mrazničky a dezert nechte asi hodinu namrazit.

3 Před podáváním si připravte omáčku. Do rendlíku nasypte ovoce s cukrem a v troše studené vody promíchejte škrob. Přilijte ho k ovoci a povařte pár minut, aby vznikla ovocná omáčka; podle potřeby dolaďte chuť cukrem nebo citronovou šťávou. Dezert přelijte ovocnou omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pro děti můžete udělat verzi bez alkoholu – i tak bude výtečná!

JAK NA ŠLEHAČKU

  • Je důležité, aby smetana i náčiní ke šlehání (mísa a metly) byly vychlazené.
  • Rychleji se šlehá a lépe drží tučnější smetana; pokud vám to tedy svědomí a zažívání dovolí, sáhněte po 40% smetaně, minimum je 30 % tuku.
  • Elektrickými metlami šlehejte šlehačku v širší míse (ve vysoké hrozí, že budete mít místo šlehačky máslo).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit