Dezert ze zakysané smetany

Dezert ze zakysané smetany

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1429 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 150 g
Tuky 84 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický dezert se smetanou, piškoty a rumem někdy ochutnal asi každý. My jsme tradiční tuzemák nahradili jemnějším třtinovým rumem a krém doplnili příjemně nakyslou ovocnou omáčkou.

Suroviny

piškoty 100 g
40 ml
bílý třtinový rum Havana Club, Bacardi…
100 g
směs lesního ovoce drobného
smetana ke šlehání 150 ml
zakysaná smetana 200 g
Na omáčku
150 g
směs lesního ovoce drobné
moučkový cukr 50 g
škrob 1 PL
citronová štáva

1 Piškoty pokropte rumem a polovinu rozložte na dno servírovací misky (může být hranatá, ale stejně dobře poslouží i kulatá). Posypte je polovinou ovoce. Ušlehejte sladkou smetanu a důkladně ji promíchejte se zakysanou smetanou.

2 Polovinu smetany naneste na ovoce, pak navršte zbylé piškoty a ovoce a zakončete opět smetanou. Nechte vychladit v lednici, případně mísu dejte do mrazničky a dezert nechte asi hodinu namrazit.

3 Před podáváním si připravte omáčku. Do rendlíku nasypte ovoce s cukrem a v troše studené vody promíchejte škrob. Přilijte ho k ovoci a povařte pár minut, aby vznikla ovocná omáčka; podle potřeby dolaďte chuť cukrem nebo citronovou šťávou. Dezert přelijte ovocnou omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pro děti můžete udělat verzi bez alkoholu – i tak bude výtečná!

JAK NA ŠLEHAČKU

  • Je důležité, aby smetana i náčiní ke šlehání (mísa a metly) byly vychlazené.
  • Rychleji se šlehá a lépe drží tučnější smetana; pokud vám to tedy svědomí a zažívání dovolí, sáhněte po 40% smetaně, minimum je 30 % tuku.
  • Elektrickými metlami šlehejte šlehačku v širší míse (ve vysoké hrozí, že budete mít místo šlehačky máslo).

 

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit