Klasický dezert se smetanou, piškoty a rumem někdy ochutnal asi každý. My jsme tradiční tuzemák nahradili jemnějším třtinovým rumem a krém doplnili příjemně nakyslou ovocnou omáčkou. Nepečený dort z piškotů a ovoce je pravé letní osvěžení, které můžete obměnit podle dostupnosti ovoce.
Suroviny
Postup
Piškoty pokropte rumem a polovinu rozložte na dno servírovací misky (může být hranatá, ale stejně dobře poslouží i kulatá). Posypte je polovinou ovoce. Ušlehejte sladkou smetanu a důkladně ji promíchejte se zakysanou smetanou.
Polovinu smetany naneste na ovoce, pak navršte zbylé piškoty a ovoce a zakončete opět smetanou. Nechte vychladit v lednici, případně mísu dejte do mrazničky a dezert nechte asi hodinu namrazit.
Před podáváním si připravte omáčku. Do rendlíku nasypte ovoce s cukrem a v troše studené vody promíchejte škrob. Přilijte ho k ovoci a povařte pár minut, aby vznikla ovocná omáčka; podle potřeby dolaďte chuť cukrem nebo citronovou šťávou. Dezert přelijte ovocnou omáčkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pro děti můžete udělat verzi bez alkoholu – i tak bude výtečná!
JAK NA ŠLEHAČKU
- Je důležité, aby smetana i náčiní ke šlehání (mísa a metly) byly vychlazené.
- Rychleji se šlehá a lépe drží tučnější smetana; pokud vám to tedy svědomí a zažívání dovolí, sáhněte po 40% smetaně, minimum je 30 % tuku.
- Elektrickými metlami šlehejte šlehačku v širší míse (ve vysoké hrozí, že budete mít místo šlehačky máslo).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- České menu na září(3 recepty )
- 6 nepečených dezertů ze zakysané smetany(6 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )