Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dezert ze zakysané smetany
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 26
Do 50 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1638 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 174 g
Tuky 84 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický dezert se smetanou, piškoty a rumem někdy ochutnal asi každý. My jsme tradiční tuzemák nahradili jemnějším třtinovým rumem a krém doplnili příjemně nakyslou ovocnou omáčkou. Nepečený dort z piškotů a ovoce je pravé letní osvěžení, které můžete obměnit podle dostupnosti ovoce.

Suroviny

(Havana Club, Bacardi…)
Na omáčku
škrob 1 PL
kukuřičný

Postup

1

Piškoty pokropte rumem a polovinu rozložte na dno servírovací misky (může být hranatá, ale stejně dobře poslouží i kulatá). Posypte je polovinou ovoce. Ušlehejte sladkou smetanu a důkladně ji promíchejte se zakysanou smetanou.

2

Polovinu smetany naneste na ovoce, pak navršte zbylé piškoty a ovoce a zakončete opět smetanou. Nechte vychladit v lednici, případně mísu dejte do mrazničky a dezert nechte asi hodinu namrazit.

3

Před podáváním si připravte omáčku. Do rendlíku nasypte ovoce s cukrem a v troše studené vody promíchejte škrob. Přilijte ho k ovoci a povařte pár minut, aby vznikla ovocná omáčka; podle potřeby dolaďte chuť cukrem nebo citronovou šťávou. Dezert přelijte ovocnou omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pro děti můžete udělat verzi bez alkoholu – i tak bude výtečná!

JAK NA ŠLEHAČKU

  • Je důležité, aby smetana i náčiní ke šlehání (mísa a metly) byly vychlazené.
  • Rychleji se šlehá a lépe drží tučnější smetana; pokud vám to tedy svědomí a zažívání dovolí, sáhněte po 40% smetaně, minimum je 30 % tuku.
  • Elektrickými metlami šlehejte šlehačku v širší míse (ve vysoké hrozí, že budete mít místo šlehačky máslo).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín