Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kološvárské zelí
Kološvárské zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kološvárské zelí

4.5/5 Počet hodnocení: 47
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3123 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 261 g
Tuky 176 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace rýže, mletého masa a kysaného zelí může působit trochu divoce, ale věřte nám, že si tento slovenský recept zamilujete na první ochutnání. A tak dlouho budete koložvárskou kapustu, jak se recept jmenuje ve slovenštině, ochutnávat, až zmizí celý pekáček.

Suroviny

rýže 200 g
nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
zelí kysané bílé 700 g
okapané a pokrájené
pikantnější, nakrájená na kolečka

Postup

1

Rýži uvařte podle návodu na obalu.

2

Na lžíci sádla opečte v pánvi dosklovita 1 cibuli, přidejte mleté maso, opékejte ho dohněda a vařečkou rozbíjejte na menší kousky. Když je pěkně opečené, směs osolte, opepřete, zaprašte 1–2 lžičkami papriky, ještě krátce opečte, podlijte cca 200 ml vody a asi 10 minut duste a odvařte tak vše, co se připeklo k pánvi.

3

Maso s cibulí vyjměte děrovanou lžící a do výpeku vhoďte druhou cibuli (pokud je výpeku málo, přidejte druhou lžíci sádla) a opečte ji dozlatova. Přidejte kysané zelí a promíchejte. Osolte, zaprašte zbylou paprikou a chvíli poduste. Odstavte.

4

Třetinu zelí dejte do zapékací nádoby, na ni rozprostřete polovinu uvařené rýže, polovinu masa a polovinu klobásky. Potřete polovinou zakysané smetany a opakujte: druhá třetina zelí, rýže, maso a klobáska. Zakončete poslední třetinou zelí a to přelijte zbylou polovinou zakysané smetany.

5

Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 180°C a asi 30 minut zapékejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...