Smetanová třešňová zmrzlina

Smetanová třešňová zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smetanová třešňová zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Snadné Na cca 900 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2656 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 243 g
Tuky 155 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte koše plné třešní, rozhodně z nich udělejte sorbet – bude báječný! Je-li však u vás třešeň vzácná lahůdka, spárujte ji s jemně nakyslou zmrzlinou, bude jim to spolu slušet!

Suroviny

mléko 300 ml
smetana ke šlehání 150 ml
33%
krupicový cukr 100 g
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 2 ks
zakysaná smetana 200 ml
hustá
Na třešně
třešně 300 g
čerstvé nebo mražené
voda 40 ml
krupicový cukr 40 g
citronová štáva
na dochucení

Postup

1

Do hrnce dejte mléko, smetanu a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, dřeň vyškrábněte a obojí vložte do hrnce. Směs zvolna zahřívejte těsně pod bod varu, až se cukr rozpustí. V míse rozšlehejte žloutky.

2

Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část směsi za stálého míchání pomalým pramínkem do mísy ke žloutkům. Žloutkovou směs vlijte do hrnce, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do čisté mísy a vmíchejte zakysanou smetanu. Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.

3

Mezitím připravte třešně. Vypeckujte je, dejte do rendlíku spolu se 40ml vody a cukrem a povařte do změknutí. Stáhněte z ohně, dochuťte pár kapkami citronové šťávy a nechte vychladit. Pak třešně rozmixujte nebo nasekejte – podle toho, zda chcete směs hladší, nebo s většími kousky.

4

Smetanovou směs umíchejte ve zmrzlinovači. Do mrazuvzdorné nádoby dejte vždy část umíchané zmrzliny a proložte trochou třešní. Uložte do mrazáku a nechte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání a třešně vložte při posledním promíchání zmrzliny.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit