Smetanová třešňová zmrzlina

Smetanová třešňová zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smetanová třešňová zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Snadné Na cca 900 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2656 kcal
Bílkoviny 56 g
Cukr 243 g
Tuky 155 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte koše plné třešní, rozhodně z nich udělejte sorbet – bude báječný! Je-li však u vás třešeň vzácná lahůdka, spárujte ji s jemně nakyslou zmrzlinou, bude jim to spolu slušet!

Suroviny

mléko 300 ml
smetana ke šlehání 150 ml
33%
krupicový cukr 100 g
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 2 ks
zakysaná smetana 200 ml
hustá
Na třešně
třešně 300 g
čerstvé nebo mražené
voda 40 ml
krupicový cukr 40 g
citronová štáva
na dochucení

Postup

1

Do hrnce dejte mléko, smetanu a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, dřeň vyškrábněte a obojí vložte do hrnce. Směs zvolna zahřívejte těsně pod bod varu, až se cukr rozpustí. V míse rozšlehejte žloutky.

2

Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část směsi za stálého míchání pomalým pramínkem do mísy ke žloutkům. Žloutkovou směs vlijte do hrnce, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do čisté mísy a vmíchejte zakysanou smetanu. Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.

3

Mezitím připravte třešně. Vypeckujte je, dejte do rendlíku spolu se 40ml vody a cukrem a povařte do změknutí. Stáhněte z ohně, dochuťte pár kapkami citronové šťávy a nechte vychladit. Pak třešně rozmixujte nebo nasekejte – podle toho, zda chcete směs hladší, nebo s většími kousky.

4

Smetanovou směs umíchejte ve zmrzlinovači. Do mrazuvzdorné nádoby dejte vždy část umíchané zmrzliny a proložte trochou třešní. Uložte do mrazáku a nechte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání a třešně vložte při posledním promíchání zmrzliny.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...

Obchod Apetit