0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smetanová třešňová zmrzlina

Smetanová třešňová zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smetanová třešňová zmrzlina

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Snadné Na cca 900 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2656 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 243 g
Tuky 155 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte koše plné třešní, rozhodně z nich udělejte sorbet – bude báječný! Je-li však u vás třešeň vzácná lahůdka, spárujte ji s jemně nakyslou zmrzlinou, bude jim to spolu slušet!

Suroviny

mléko 300 ml
smetana ke šlehání 150 ml
33%
krupicový cukr 100 g
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 2 ks
zakysaná smetana 200 ml
hustá
Na třešně
třešně 300 g
čerstvé nebo mražené
voda 40 ml
krupicový cukr 40 g
citronová štáva
na dochucení

Postup

1

Do hrnce dejte mléko, smetanu a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, dřeň vyškrábněte a obojí vložte do hrnce. Směs zvolna zahřívejte těsně pod bod varu, až se cukr rozpustí. V míse rozšlehejte žloutky.

2

Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část směsi za stálého míchání pomalým pramínkem do mísy ke žloutkům. Žloutkovou směs vlijte do hrnce, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do čisté mísy a vmíchejte zakysanou smetanu. Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.

3

Mezitím připravte třešně. Vypeckujte je, dejte do rendlíku spolu se 40ml vody a cukrem a povařte do změknutí. Stáhněte z ohně, dochuťte pár kapkami citronové šťávy a nechte vychladit. Pak třešně rozmixujte nebo nasekejte – podle toho, zda chcete směs hladší, nebo s většími kousky.

4

Smetanovou směs umíchejte ve zmrzlinovači. Do mrazuvzdorné nádoby dejte vždy část umíchané zmrzliny a proložte trochou třešní. Uložte do mrazáku a nechte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání a třešně vložte při posledním promíchání zmrzliny.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit