0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Syrniky s jahodovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Na cca 13 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2134 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 318 g
Tuky 39 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Syrniky pocházejí z Ukrajiny: zvenčí jsou zlatavé, uvnitř bělostné a jemné. Nejsou přeslazené a skvěle si rozumějí i s džemem.

Suroviny

tvaroh měkký 500 g
ve fólii
vejce 1 ks
krupicový cukr 3 PL
vanilkový cukr 1 bal
krupička dětská 100 g
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká
na vyválení
máslo 1 PL
řepkový olej 1 PL
K podávání
jahody 340 g
nakrájené na čtvrtky
krupicový cukr 50 g
nebo podle chuti a sladkosti jahod
škrob 1 ČL
kukuřičný
citronová štáva 1 ČL
zakysaná smetana
k podávání
moučkový cukr
k podávání

Postup

1

Tvaroh svažte do pláténka a vymačkejte z něj maximum tekutiny. Pak překlopte do mísy, měl by mít mírně drobivou konzistenci. Rozklepněte do tvarohu vejce, přidejte oba cukry a přisypte menší část krupičky a sůl. Vařečkou těsto spojujte a krupičku přisypávejte postupně, až vznikne soudržné těsto. Z těsta vytvarujte vyšší placičky (cca 1–1,5 cm) o průměru 7 cm. Pro dokonale souměrné syrniky můžete těsto na podsypané pracovní ploše vyválet a vykrojit pomocí formičky. Pracovní plochu posypte troškou hladké mouky a každou placičku v ní zlehka vyválejte. Na pánvi rozehřejte máslo a olej a opékejte na něm syrniky z každé strany dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se se syrniků odsál přebytečný tuk. 

2

Většinu nakrájených jahod vložte do rendlíku, část nechte stranou. Vsypte k jahodám cukr, rozmačkejte. Přidejte 2 lžíce vody a cca 7 minut vařte prudším varem, aby se odpařila voda. Pokud se objeví pěna, seberte ji. V misce promíchejte škrob s troškou omáčky, dobře rozmíchejte a vraťte do omáčky. Minutu povařte a míchejte, pak odstavte. Dochuťte citronovou šťávou. Do omáčky přidejte nakrájené zbylé jahody. Syrniky podávejte s jahodovou omáčkou a zakysanou smetanou, poprášené moučkovým cukrem. 

NĚCO NAVÍC
Když vynecháte cukr, a naopak přidáte sůl a třeba jemně nasekané bylinky, můžete syrniky podávat i naslano.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit