Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou

Buchta s pudinkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 110
Do hodiny Velmi snadné Na koláč 35 x 35 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6417 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 797 g
Tuky 275 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaná piškotová buchta s důlky plnými sladkého pudinku a navrch svěží zakysaná smetana... Pudinková slast!

Suroviny

vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl špetka
krupicový cukr 1 hrnek
rostlinný olej 0.5 hrnku
voda 0.5 hrnku
vlažná
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo
na vymazání plechu
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání plechu
Na pudink
mléko 1 l
pudinkový prášek 2 bal
vanilkový
krupicový cukr 5 PL
Na dokončení
zakysaná smetana 540 g
3 malé kelímky
skořice
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do nadýchané světlé pěny a poté k nim zašlehejte olej a vodu. Mouku a prášek do pečiva přesejte přes jemné síto a vmíchejte do žloutkového základu. Nakonec stěrkou zapracujte do těsta i sníh z bílků. Těsto vlijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 35 x 35 cm, uhlaďte stěrkou a pečte přibližně 25–30 minut dozlatova.

2 Na pudink odložte stranou 1/2 hrnku mléka a zbytek vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. V hrnku s předem odloženým mlékem rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když mléko začne vřít, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte asi minutu do zhoustnutí.

3 Do ještě teplého koláče udělejte rovnoměrně obrácenou stranou vařečky důlky. Na povrch nalijte pudink a pečlivě rozetřete, aby zatekl do všech důlků. Nechte zchladnout, aby povrch pudinku lehce ztuhl, a pak koláč rovnoměrně potřete zakysankou a posypte skořicí nebo skořicovým cukrem. Dejte vychladit do lednice.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud jste v časové tísni, můžete přípravu urychlit: Zároveň s přípravou těsta uvařte pudink. Do plechu vlijte těsto, urovnejte povrch a lžící na něj rovnoměrně naneste uvařený pudink, vložte do trouby a pečte 25 minut. Výsledek nebude tak uhlazený, ale stále bude skvělý. 
     
  • Verze exclusive: Uvařte domácí pudink z 1 litru mléka, 1 vanilkového lusku, 4 žloutků, 70g kukuřičného škrobu, 6 lžic krupicového cukru a 2 lžic másla. Do rendlíku vlijte 2/3 mléka, přidejte do něj semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky, škrob a cukr, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho a vmíchejte máslo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Komentáře

Pavla Jirůtková

Dala jsem do všeho asi tak o menší polovinu méně cukru. Výsledek byl skvělý, do slunečných teplých dní je zákusek vytažený z ledničky velmi osvěžující, navíc nepříliš sladký a lehký. Skořice navrchu tomu dodává ten správný šmrnc! Pudinku bych se při větší hojnosti děr nebála klidně trochu přidat :)

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit