Nadýchaná piškotová buchta s důlky plnými sladkého pudinku a navrch svěží zakysaná smetana... Pudinková slast!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C.
Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do nadýchané světlé pěny a poté k nim zašlehejte olej a vodu.
Mouku a prášek do pečiva přesejte přes jemné síto a vmíchejte do žloutkového základu. Nakonec stěrkou zapracujte do těsta i sníh z bílků.
Těsto vlijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 35 x 35 cm, uhlaďte stěrkou a pečte přibližně 25–30 minut dozlatova.
Na pudink odložte stranou 1/2 hrnku mléka a zbytek vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. V hrnku s předem odloženým mlékem rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když mléko začne vřít, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte asi minutu do zhoustnutí.
Do ještě teplého koláče udělejte rovnoměrně obrácenou stranou vařečky důlky.
Na povrch nalijte pudink a pečlivě rozetřete, aby zatekl do všech důlků.
Nechte zchladnout, aby povrch pudinku lehce ztuhl, a pak koláč rovnoměrně potřete zakysankou a posypte skořicí nebo skořicovým cukrem.
Dejte vychladit do lednice.
NĚCO NAVÍC
- Pokud jste v časové tísni, můžete přípravu urychlit: Zároveň s přípravou těsta uvařte pudink. Do plechu vlijte těsto, urovnejte povrch a lžící na něj rovnoměrně naneste uvařený pudink, vložte do trouby a pečte 25 minut. Výsledek nebude tak uhlazený, ale stále bude skvělý.
- Verze exclusive: Uvařte domácí pudink z 1 litru mléka, 1 vanilkového lusku, 4 žloutků, 70g kukuřičného škrobu, 6 lžic krupicového cukru a 2 lžic másla. Do rendlíku vlijte 2/3 mléka, přidejte do něj semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky, škrob a cukr, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho a vmíchejte máslo.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
Komentáře
11.06.2019 12:34
Dala jsem do všeho asi tak o
Dala jsem do všeho asi tak o menší polovinu méně cukru. Výsledek byl skvělý, do slunečných teplých dní je zákusek vytažený z ledničky velmi osvěžující, navíc nepříliš sladký a lehký. Skořice navrchu tomu dodává ten správný šmrnc! Pudinku bych se při větší hojnosti děr nebála klidně trochu přidat :)