Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou
Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou

4.2/5 Počet hodnocení: 202
Do hodiny Snadné Na koláč 35 x 35 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6417 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 797 g
Tuky 275 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaná piškotová buchta s důlky plnými sladkého pudinku a navrch svěží zakysaná smetana. Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou podávejte vychlazené, přesně takhle je totiž milujeme v horkých letních dnech. Hezky na terase, s kávou a příjemnou společností. Luxusní zákusek, který vás překvapí svou jednoduchou přípravou. Pudinková slast!

Suroviny

vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
rostlinný olej ½ hrnku
voda ½ hrnku
vlažná
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
na vymazání plechu
na vysypání plechu
Na pudink
vanilkový
Na dokončení
3 malé kelímky
nebo skořicový cukr na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do nadýchané světlé pěny a poté k nim zašlehejte olej a vodu.

3

Mouku a prášek do pečiva přesejte přes jemné síto a vmíchejte do žloutkového základu. Nakonec stěrkou zapracujte do těsta i sníh z bílků.

4

Těsto vlijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 35 x 35 cm, uhlaďte stěrkou a pečte přibližně 25–30 minut dozlatova.

5

Na pudink odložte stranou 1/2 hrnku mléka a zbytek vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. V hrnku s předem odloženým mlékem rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když mléko začne vřít, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte asi minutu do zhoustnutí.

6

Do ještě teplého koláče udělejte rovnoměrně obrácenou stranou vařečky důlky.

7

Na povrch nalijte pudink a pečlivě rozetřete, aby zatekl do všech důlků.

8

Nechte zchladnout, aby povrch pudinku lehce ztuhl, a pak koláč rovnoměrně potřete zakysankou a posypte skořicí nebo skořicovým cukrem.

9

Dejte vychladit do lednice.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud jste v časové tísni, můžete přípravu urychlit: Zároveň s přípravou těsta uvařte pudink. Do plechu vlijte těsto, urovnejte povrch a lžící na něj rovnoměrně naneste uvařený pudink, vložte do trouby a pečte 25 minut. Výsledek nebude tak uhlazený, ale stále bude skvělý. 
     
  • Verze exclusive: Uvařte domácí pudink z 1 litru mléka, 1 vanilkového lusku, 4 žloutků, 70 g kukuřičného škrobu, 6 lžic krupicového cukru a 2 lžic másla. Do rendlíku vlijte 2/3 mléka, přidejte do něj semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky, škrob a cukr, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho a vmíchejte máslo.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Komentáře

11.06.2019 12:34

Dala jsem do všeho asi tak o menší polovinu méně cukru. Výsledek byl skvělý, do slunečných teplých dní je zákusek vytažený z ledničky velmi osvěžující, navíc nepříliš sladký a lehký. Skořice navrchu tomu dodává ten správný šmrnc! Pudinku bych se při větší hojnosti děr nebála klidně trochu přidat :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...