Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou

Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Velmi snadné Na koláč 35 x 35 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6252 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 735 g
Tuky 293 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný piškot s důlky plnými sladkého pudinku a navrch svěží zakysaná smetana... Slast!

Související recepty

Suroviny

vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl špetka
krupicový cukr 220 g
(1 hrnek)
rostlinný olej 120 ml
(1/2 hrnku)
voda 120 ml
vlažná (1/2 hrnku)
mouka pšeničná hladká 300 g
(2 hrnky)
kypřicí prášek do pečiva 12 g
(1 sáček)
máslo
na vymazání plechu
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání plechu
NA PUDINK
mléko 1 l
(4 hrnky)
pudinkový prášek 2 bal
vanilkový
krupicový cukr 5 PL
(či podle chuti)
Na dokončení
zakysaná smetana 540 g
(3 menší kelímky)
skořice
lze nahradit skořicovým cukrem, na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do nadýchané světlé pěny a poté k nim zašlehejte olej a vodu. Mouku a prášek do pečiva přesejte přes jemné síto a vmíchejte do žloutkového základu. Nakonec stěrkou zapracujte do těsta i sníh z bílků. Těsto vlijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 35 x 35 cm, uhlaďte stěrkou a pečte přibližně 25–30 minut dozlatova.

2 Na pudink odložte stranou 1/2 hrnku mléka a zbytek vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. V hrnku s předem odloženým mlékem rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když mléko začne vřít, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte asi minutu do zhoustnutí.

3 Do ještě teplého koláče udělejte rovnoměrně obrácenou stranou vařečky důlky. Na povrch nalijte pudink a pečlivě rozetřete, aby zatekl do všech důlků. Nechte zchladnout, aby povrch pudinku lehce ztuhl, a pak koláč rovnoměrně potřete zakysankou a posypte skořicí nebo skořicovým cukrem. Dejte vychladit do lednice.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud jste v časové tísni, můžete přípravu urychlit: Zároveň s přípravou těsta uvařte pudink. Do plechu vlijte těsto, urovnejte povrch a lžící na něj rovnoměrně naneste uvařený pudink, vložte do trouby a pečte 25 minut. Výsledek nebude tak uhlazený, ale stále bude skvělý. 
     
  • Verze exclusive: Uvařte domácí pudink z 1 litru mléka, 1 vanilkového lusku, 4 žloutků, 70g kukuřičného škrobu, 6 lžic krupicového cukru a 2 lžic másla. Do rendlíku vlijte 2/3 mléka, přidejte do něj semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky, škrob a cukr, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho a vmíchejte máslo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Komentáře

Pavla Jirůtková

Dala jsem do všeho asi tak o menší polovinu méně cukru. Výsledek byl skvělý, do slunečných teplých dní je zákusek vytažený z ledničky velmi osvěžující, navíc nepříliš sladký a lehký. Skořice navrchu tomu dodává ten správný šmrnc! Pudinku bych se při větší hojnosti děr nebála klidně trochu přidat :)

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit