Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pikantní fazolová polévka s chilli a klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 165
Do dvou hodin Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2090 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 205 g
Tuky 102 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zářivá fazolová polévka nejdřív potěší oko a pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť. Fazolačka s klobásou získá mnohem jemnější konzistenci, když ji naservírujete stejně jako my s kopečkem zakysané smetany. A je jedno, jestli v době oběda, nebo jako sytou a hřejivou večeři.

Suroviny

slunečnicový olej 2 PL
lze nahradit sádlem
na kostičky
na plátky a rozčtvrcené
bez jadérek, na kostičky
na kolečka
sůl
chilli sušené 1 špetka
mleté
ocet
podle chuti
petrželka 2 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
rozdrcený
na ozdobení

Postup

1

NAMÁČENÍ 
Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Druhý den slijte, propláchněte, opět zalijte 1 litrem studené vody a vařte asi 1–2 hodiny doměkka (viz Vyplatí se vědět). Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.

Namáčení fazolí a základní příprava polévky

2

POLÉVKOVÝ ZÁKLAD 
Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.

3

KONCENTRACE CHUTÍ 
Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.

Vaření fazolové polévky

4

VAŘENÍ 
Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.

5

OHNIVÁ CHUŤ 
Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.

Přidání uzeniny a bylinek do fazolové polévky

6

DOKONČENÍ 
Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC:

Doma vařené fazole všechny chutě nasáknou nejlépe, ale v časové nouzi si můžete vypomoct plechovkou konzervovaných fazolí ve slaném nálevu.

OCET A CUKR
Kdo nemá rád kyselé, ocet vynechá. Naopak milovníci navinulých chutí mohou s druhy octa experimentovat. Jednou lze dát kvasný lihový, podruhé bílý nebo červený vinný ocet a jindy labužnicky experimentovat s balzamikovým. Výslednou chuť můžete dotáhnout i špetkou cukru, zvláště když zvolíte obměnu s rajčaty.

FAZOLE
Ani při volbě fazolí se nemusíte držet jediného druhu. My jsme použili malé bílé, ale se skvrnitými borlotti bude polévka vypadat italsky, s červenohnědými mexicky a s velkými bílými máslovými bude zase velmi sytá.
  

DALŠÍ NÁPADY:

  • SLANINA Zajímavé, a přitom snadné obměny dosáhnete, když nahradíte anglickou slaninu obyčejnou uzenou slaninou – polévka dostane zemitější a tradičnější chuť. Díky sušené italské (pancetta) nebo rakouské slanině (speck) zase získá na exkluzivitě. Místo klobásy udělá parádu i kvalitní párek.
      
  • BOHATŠÍ ZÁKLAD Další chuťovou vrstvu získáte, když do základu spolu s cibulí přidáte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru). Po zalití vodou z fazolí okořeňte polévku dvěma bobkovými listy, pěti kuličkami pepře a pěti kuličkami nového koření.
      
  • JÓKAI Tato maďarská fazolová polévka (recept) je pojmenována podle romanopisce Móra Jókaie (1825–1904) a spolu s bohatším základem, popsaným výše, se do ní přidává ještě 300 g uzeného vepřového kolena bez kostí. Pan spisovatel asi nebyl žádný neduživý sušinka.
      
  • RAJČATA Kdo nerad papriku, může ji vynechat. Milovníci uherských chutí po zalití vodou ještě přidají dvě pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku.
      
  • CHUŤ ITÁLIE podpoříte, když vynecháte papriku a přidáte kromě pancetty a rajčat místo petrželky lístky bazalky. Polévku vylepší i pár brambor.
      

VYPLATÍ SE VĚDĚT:

Dříve se fazole vařily přímo ve vodě, ve které byly namočené, protože se do ní vyluhuje mnoho cenných živin, bohužel se s nimi do vody dostávají i lektiny, které mohou způsobovat nadýmání. Dnes se tedy doporučuje vodu raději vylít a vařit v čerstvé.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

18.01.2015 01:22

Výborná, vydatná polévka :-)

12.11.2014 12:36

moc dobra polévka. budu vařit častěji.

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...