Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť. Nakonec si zálibně rozmícháte kysanou smetanu a je vám skvěle!
Suroviny
Postup
NAMÁČENÍ
Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Druhý den slijte, propláchněte, opět zalijte 1 litrem studené vody a vařte asi 1–2 hodiny doměkka (viz Vyplatí se vědět). Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.
POLÉVKOVÝ ZÁKLAD
Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.
KONCENTRACE CHUTÍ
Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.
VAŘENÍ
Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.
OHNIVÁ CHUŤ
Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.
DOKONČENÍ
Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.
NĚCO NAVÍC:
Doma vařené fazole všechny chutě nasáknou nejlépe, ale v časové nouzi si můžete vypomoct plechovkou konzervovaných fazolí ve slaném nálevu.
OCET A CUKR
Kdo nemá rád kyselé, ocet vynechá. Naopak milovníci navinulých chutí mohou s druhy octa experimentovat. Jednou lze dát kvasný lihový, podruhé bílý nebo červený vinný ocet a jindy labužnicky experimentovat s balzamikovým. Výslednou chuť můžete dotáhnout i špetkou cukru, zvláště když zvolíte obměnu s rajčaty.
FAZOLE
Ani při volbě fazolí se nemusíte držet jediného druhu. My jsme použili malé bílé, ale se skvrnitými borlotti bude polévka vypadat italsky, s červenohnědými mexicky a s velkými bílými máslovými bude zase velmi sytá.
DALŠÍ NÁPADY:
- SLANINA Zajímavé, a přitom snadné obměny dosáhnete, když nahradíte anglickou slaninu obyčejnou uzenou slaninou – polévka dostane zemitější a tradičnější chuť. Díky sušené italské (pancetta) nebo rakouské slanině (speck) zase získá na exkluzivitě. Místo klobásy udělá parádu i kvalitní párek.
- BOHATŠÍ ZÁKLAD Další chuťovou vrstvu získáte, když do základu spolu s cibulí přidáte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru). Po zalití vodou z fazolí okořeňte polévku dvěma bobkovými listy, pěti kuličkami pepře a pěti kuličkami nového koření.
- JÓKAI Tato maďarská fazolová polévka (recept) je pojmenována podle romanopisce Móra Jókaie (1825–1904) a spolu s bohatším základem, popsaným výše, se do ní přidává ještě 300 g uzeného vepřového kolena bez kostí. Pan spisovatel asi nebyl žádný neduživý sušinka.
- RAJČATA Kdo nerad papriku, může ji vynechat. Milovníci uherských chutí po zalití vodou ještě přidají dvě pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku.
- CHUŤ ITÁLIE podpoříte, když vynecháte papriku a přidáte kromě pancetty a rajčat místo petrželky lístky bazalky. Polévku vylepší i pár brambor.
VYPLATÍ SE VĚDĚT:
Dříve se fazole vařily přímo ve vodě, ve které byly namočené, protože se do ní vyluhuje mnoho cenných živin, bohužel se s nimi do vody dostávají i lektiny, které mohou způsobovat nadýmání. Dnes se tedy doporučuje vodu raději vylít a vařit v čerstvé.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů)
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů)
- Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček(33 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů)
Komentáře
12.11.2014 12:36
moc dobra polévka. budu vařit
moc dobra polévka. budu vařit častěji.
18.01.2015 01:22
Výborná, vydatná polévka :-)
Výborná, vydatná polévka :-)