0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pikantní fazolová polévka s chilli a klobásou

Pikantní fazolová polévka s chilli a klobásou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pikantní fazolová polévka s chilli a klobásou

4.4/5 Počet hodnocení: 152
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2090 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 205 g
Tuky 102 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť. Nakonec si zálibně rozmícháte kysanou smetanu a je vám skvěle!

Suroviny

slunečnicový olej 2 PL
lze nahradit sádlem
na kostičky
cibule 2 ks
na plátky a rozčtvrcené
paprika 2 ks
bez jadérek, na kostičky
mouka pšeničná hladká 1 PL
paprika mletá sladká 1 PL
na kolečka
sůl
chilli sušené 1 špetka
mleté
ocet
podle chuti
petrželka 2 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
rozdrcený
na ozdobení

Postup

1

NAMÁČENÍ 
Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Druhý den slijte, propláchněte, opět zalijte 1 litrem studené vody a vařte asi 1–2 hodiny doměkka (viz Vyplatí se vědět). Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.

Namáčení fazolí a základní příprava polévky

2

POLÉVKOVÝ ZÁKLAD 
Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.

3

KONCENTRACE CHUTÍ 
Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.

Vaření fazolové polévky

4

VAŘENÍ 
Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.

5

OHNIVÁ CHUŤ 
Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.

Přidání uzeniny a bylinek do fazolové polévky

6

DOKONČENÍ 
Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC:

Doma vařené fazole všechny chutě nasáknou nejlépe, ale v časové nouzi si můžete vypomoct plechovkou konzervovaných fazolí ve slaném nálevu.

OCET A CUKR
Kdo nemá rád kyselé, ocet vynechá. Naopak milovníci navinulých chutí mohou s druhy octa experimentovat. Jednou lze dát kvasný lihový, podruhé bílý nebo červený vinný ocet a jindy labužnicky experimentovat s balzamikovým. Výslednou chuť můžete dotáhnout i špetkou cukru, zvláště když zvolíte obměnu s rajčaty.

FAZOLE
Ani při volbě fazolí se nemusíte držet jediného druhu. My jsme použili malé bílé, ale se skvrnitými borlotti bude polévka vypadat italsky, s červenohnědými mexicky a s velkými bílými máslovými bude zase velmi sytá.
  

DALŠÍ NÁPADY:

  • SLANINA Zajímavé, a přitom snadné obměny dosáhnete, když nahradíte anglickou slaninu obyčejnou uzenou slaninou – polévka dostane zemitější a tradičnější chuť. Díky sušené italské (pancetta) nebo rakouské slanině (speck) zase získá na exkluzivitě. Místo klobásy udělá parádu i kvalitní párek.
      
  • BOHATŠÍ ZÁKLAD Další chuťovou vrstvu získáte, když do základu spolu s cibulí přidáte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru). Po zalití vodou z fazolí okořeňte polévku dvěma bobkovými listy, pěti kuličkami pepře a pěti kuličkami nového koření.
      
  • JÓKAI Tato maďarská fazolová polévka (recept) je pojmenována podle romanopisce Móra Jókaie (1825–1904) a spolu s bohatším základem, popsaným výše, se do ní přidává ještě 300 g uzeného vepřového kolena bez kostí. Pan spisovatel asi nebyl žádný neduživý sušinka.
      
  • RAJČATA Kdo nerad papriku, může ji vynechat. Milovníci uherských chutí po zalití vodou ještě přidají dvě pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku.
      
  • CHUŤ ITÁLIE podpoříte, když vynecháte papriku a přidáte kromě pancetty a rajčat místo petrželky lístky bazalky. Polévku vylepší i pár brambor.
      

VYPLATÍ SE VĚDĚT:

Dříve se fazole vařily přímo ve vodě, ve které byly namočené, protože se do ní vyluhuje mnoho cenných živin, bohužel se s nimi do vody dostávají i lektiny, které mohou způsobovat nadýmání. Dnes se tedy doporučuje vodu raději vylít a vařit v čerstvé.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

Viktorija Vekljuk

moc dobra polévka. budu vařit častěji.

Lucie Danková

Výborná, vydatná polévka :-)

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč