Langoš přesně zapadá do trendu comfort food, tedy jídla, které potěší, vzbuzuje emoce a vyvolává vzpomínky. Tentokrát jsme se tuto absolutní smaženou klasiku rozhodli podávat moderně – se zakysanou smetanou, brynzou a bylinkami. Pokud vás ovšem srdce (a chuťové buňky) tahnou k retru, zvolte kvalitní kečup, řízný česnek a roztékající se sýr! Recept na domácí langoše rozhodně svým blízkým připravte.
Suroviny
Postup
Do mísy nalijte mléko, přidejte droždí a cukr, promíchejte a nechte 5 minut vzejít kvásek. Poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto – mělo by být řidší, ale ne příliš, aby drželo pohromadě.
Mísu vymažte olejem, potřete i těsto, aby neoschlo, vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte cca 45 minut kynout na dvojnásobný objem.
V pánvi rozehřejte olej na cca 150 °C. Ruce a pracovní plochu si dobře potřete olejem a z těsta odtrhávejte porce. Na pracovní ploše tahavými pohyby tvarujte langoše – ideální je tenký střed a silnější okraje. Langoše pokládejte do rozpáleného oleje, opatrně hýbejte pánvičkou a po necelé minutě langoš otočte a smažte další minutu. Nechte okapat na papírovém ubrousku. Podávejte potřené zakysanou smetanou, bohatě posypané brynzou a ozdobené bylinkami.