Tradiční polévka s houbami, kulajda, je dost vydatná, aby posloužila jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky. Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce ale nesmějí chybět brambory, houby, smetana a vejce, případně kopr.
Suroviny
sušené houby
2
hrsti
sůl
kmín
1
špetka
brambory
4
ks
smetana ke šlehání
100
ml
zakysaná smetana
100
ml
podle chuti
vejce
1
ks
ocet
na dochucení
Postup
1
Houby zalijte přibližně 1 litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, až jsou brambory skoro měkké, trvá to asi 15 minut.
2
Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, za stálého míchání vlijte do polévky. Povařte do zhoustnutí.
3
Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí, případně octem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )
Komentáře
Vynikající! snědli jsme ji na posezení :)