3.4 / 5. Počet hodnocení: 121
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1215 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 118 g
Tuky 61 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je dost vydatná na to, abyste si ji mohli dát i jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky. Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
sůl
kmín 1 špetka
brambory 4 ks
oloupané a nakrájené na kostičky
smetana ke šlehání 100 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
zakysaná smetana 100 ml
kopr
podle chuti
vejce 1 ks
ocet
na dochucení, lze vynechat

Postup

1

Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory.

2

Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

3

Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte.

4

Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem.

5

Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Super, že jste uvedla v kterém čísle je recept, to mi moc chybí!

Anonym

Když se tam dá ještě kopr a vejce, je to podle mě koprovka s houbama a ne kulajda. Tu dělám jen houby, brambory, zakys smetana a zahuštěné a je to dokonalé i takhle jednoduše.

Anonym

U nás se Kulajda nikdy nevařila, dělávali jsme jen klasickou houbovku. Takže nevím, jaké verze je "ta správná" ale tento recept byl s čerstvým koprem naprosto vynikající.

Petra Rozbořilová

Tenhle recept stojí opravdu za to. Je výborná.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit