0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 122
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1215 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 118 g
Tuky 61 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je dost vydatná na to, abyste si ji mohli dát i jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky. Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
sůl
kmín 1 špetka
brambory 4 ks
oloupané a nakrájené na kostičky
smetana ke šlehání 100 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
zakysaná smetana 100 ml
kopr
podle chuti
vejce 1 ks
ocet
na dochucení, lze vynechat

Postup

1

Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory.

2

Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

3

Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte.

4

Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem.

5

Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.

Související články

Co přidat do polévky, aby byla sytější?
  • Zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.    ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Když se tam dá ještě kopr a vejce, je to podle mě koprovka s houbama a ne kulajda. Tu dělám jen houby, brambory, zakys smetana a zahuštěné a je to dokonalé i takhle jednoduše.

Anonym

U nás se Kulajda nikdy nevařila, dělávali jsme jen klasickou houbovku. Takže nevím, jaké verze je "ta správná" ale tento recept byl s čerstvým koprem naprosto vynikající.

Petra Rozbořilová

Tenhle recept stojí opravdu za to. Je výborná.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit