Mechový dort na plech? Ano! Spojili jsme hebký mechově zelený piškot s jahodovou kostkou, oblíbeným zákuskem našeho dětství. Místo želé vrstvy jsme však dali přednost čerstvým jahodám. Vznikly neodolatelné mechové řezy s jahodovou pěnou a jahodami.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Hranatou formu o rozměrech 20 x 25 cm vyložte pečicím papírem. Lze použít také nastavitelný hranatý ráfek, postavený na rovném nepřilnavém plechu (nebo plechu vyloženém pečicím papírem).
Na těsto umixujte lístky špenátu s olejem ve stolním mixéru nebo food processoru na pyré. V míse promíchejte metlou mouku s kypřicím práškem.
Žloutky rozšlehejte v mističce. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat na nízké otáčky. Jakmile bílky trochu zhoustnou, zvyšte rychlost a postupně po lžících přidávejte cukr. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zašlehaná. Do hotového sněhu pak vlijte žloutky a zlehka zapracujte stěrkou. Pak přidejte špenátové pyré a zašlehejte, aby se vše spojilo. Nakonec jemně vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou šťávu, která během pečení zajistí hezky zelenou barvu těsta. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá.
Upečený korpus nechte zcela vychladnout. Pak vyjměte z formy, sloupněte pečicí papír a odřízněte vrchní část korpusu, aby byl zcela rovný. Odříznutou část uchovejte, část využijte na ozdobení (zbytek můžete uložit do mrazáku a zužitkovat např. do pohárů). Vraťte korpus do formy či nastavitelného ráfku a potřete jej džemem.
Připravte náplň. Jahody rozmixujte s cukrem na pyré. Do misky vlijte vodu a želatinu nasypejte rovnoměrně na hladinu. Nechte cca 10 minut nabobtnat, želatina vodu nasákne. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Zakysanou smetanu smíchejte s jahodovým pyré a po částech stěrkou zapracujte ušlehanou smetanu. Nabobtnalou želatinu dejte na pár sekund rozpustit do mikrovlnné trouby nebo nechte zatepla šetrně rozpustit v rendlíčku – pozor, želatina se nesmí vařit. K rozpuštěné želatině přimíchejte asi 3 lžíce jahodové náplně a dobře promíchejte. Pak směs se želatinou přidejte ke zbytku náplně a dobře promíchejte. Nalijte na korpus a urovnejte. Uložte do lednice a nechte několik hodin (nebo nejlépe přes noc) ztuhnout.
Před podáváním vyjměte z formy, nakrájejte na řezy, ozdobte drobečky z odloženého korpusu a čerstvými jahodami. Uchovávejte v lednici.