Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mechové řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Snadné Na cca 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5564 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 492 g
Tuky 331 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mechový dort na plech? Ano! Spojili jsme hebký mechově zelený piškot s jahodovou kostkou, oblíbeným zákuskem našeho dětství. Místo želé vrstvy jsme však dali přednost čerstvým jahodám. Vznikly neodolatelné mechové řezy s jahodovou pěnou a jahodami. 

Suroviny

Na zelený piškot
rostlinný olej 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 5 ks
velká, pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené
Na náplň
jahody 600 g
odstopkované
v prášku
voda 4 PL
Na dokončení
jahodový džem
na potření
jahody 300 g
na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Hranatou formu o rozměrech 20 x 25 cm vyložte pečicím papírem. Lze použít také nastavitelný hranatý ráfek, postavený na rovném nepřilnavém plechu (nebo plechu vyloženém pečicím papírem).

2

Na těsto umixujte lístky špenátu s olejem ve stolním mixéru nebo food processoru na pyré. V míse promíchejte metlou mouku s kypřicím práškem.

3

Žloutky rozšlehejte v mističce. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat na nízké otáčky. Jakmile bílky trochu zhoustnou, zvyšte rychlost a postupně po lžících přidávejte cukr. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zašlehaná. Do hotového sněhu pak vlijte žloutky a zlehka zapracujte stěrkou. Pak přidejte špenátové pyré a zašlehejte, aby se vše spojilo. Nakonec jemně vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou šťávu, která během pečení zajistí hezky zelenou barvu těsta. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá.

4

Upečený korpus nechte zcela vychladnout. Pak vyjměte z formy, sloupněte pečicí papír a odřízněte vrchní část korpusu, aby byl zcela rovný. Odříznutou část uchovejte, část využijte na ozdobení (zbytek můžete uložit do mrazáku a zužitkovat např. do pohárů). Vraťte korpus do formy či nastavitelného ráfku a potřete jej džemem.

5

Připravte náplň. Jahody rozmixujte s cukrem na pyré. Do misky vlijte vodu a želatinu nasypejte rovnoměrně na hladinu. Nechte cca 10 minut nabobtnat, želatina vodu nasákne. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Zakysanou smetanu smíchejte s jahodovým pyré a po částech stěrkou zapracujte ušlehanou smetanu. Nabobtnalou želatinu dejte na pár sekund rozpustit do mikrovlnné trouby nebo nechte zatepla šetrně rozpustit v rendlíčku – pozor, želatina se nesmí vařit. K rozpuštěné želatině přimíchejte asi 3 lžíce jahodové náplně a dobře promíchejte. Pak směs se želatinou přidejte ke zbytku náplně a dobře promíchejte. Nalijte na korpus a urovnejte. Uložte do lednice a nechte několik hodin (nebo nejlépe přes noc) ztuhnout.

6

Před podáváním vyjměte z formy, nakrájejte na řezy, ozdobte drobečky z odloženého korpusu a čerstvými jahodami. Uchovávejte v lednici.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...