New York Cheesecake

New York Cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 105 g
Cukr 412 g
Tuky 254 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrový nebo také tvarohový dort se peče po celém světě, ale newyorská verze je No. 1. 

Suroviny

sušenky 150 g
Bebe / máslové sušenky
máslo 70 g
navíc na formu
Na náplň
krémový sýr 600 g
polotučný, čerstvý, např. lučina, philadelphia, gervais
zakysaná smetana 200 ml
moučkový cukr 250 g
citronová štáva 1.5 ČL
citronová kůra 1 ks
nastrouhaná najemno
vanilkový extrakt 1.5 ČL
vejce 3
velká + 1 žloutek navíc
Na potření
zakysaná smetana 250 ml
moučkový cukr 1 PL
citronová štáva 2 ČL

1 Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální.

2 Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit pečicím papírem.

3 Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180°C – bude křupavější.

4 Troubu ztlumte na 160°C (a zapomeňte na horkovzduch, ten dortu neprospívá). Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé.

5 Vychladlý dezert zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do chladničky.

6 Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychlaďte.

7 Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit