0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
New York Cheesecake
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 226
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5257 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 425 g
Tuky 336 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrový nebo také tvarohový dort se peče po celém světě, ale newyorská verze je No. 1. 

Suroviny

sušenky 200 g
Bebe nebo máslové sušenky
máslo 120 g
+ navíc na formu
Na náplň
krémový sýr 600 g
plnotučný, čerstvý, např. lučina, philadelphia, gervais
zakysaná smetana 200 ml
moučkový cukr 250 g
citronová štáva 1.5 ČL
citronová kůra
nastrouhaná najemno z 1 citronu
vanilkový extrakt 1.5 ČL
vejce 3 ks
velká
žloutek 1 ks
Na potření
zakysaná smetana 250 ml
moučkový cukr 1 PL
citronová štáva 2 ČL

1 Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální.

2 Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit pečicím papírem.

3 Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180°C – bude křupavější.

4 Troubu ztlumte na 160°C (a zapomeňte na horkovzduch, ten dortu neprospívá). Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé.

5 Vychladlý dezert zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do chladničky.

6 Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychlaďte.

7 Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit