Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

New York Cheesecake

Sýrový nebo také tvarohový dort se peče po celém světě, ale newyorská verze je No. 1. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
179 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT30M
Pečení 0:30
Dort

Ingredience

    • 150–250g sušenek (BeBe, máslové sušenky...)
    • 70–120g másla + na formu

    NA NÁPLŇ

    • 600g plnotučného čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia, gervais...)
    • 200ml zakysané smetany
    • 250g moučkového cukru
    • 1,5 lžičky citronové šťávy
    • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
    • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
    • 3 velká vejce a 1 žloutek navíc

    NA POTŘENÍ

    • 250ml zakysané smetany
    • 1 lžíce moučkového cukru
    • 2 lžičky citronové šťávy 

Příprava jídla

1 Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální.

2 Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit pečicím papírem.

3 Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180°C – bude křupavější.

4 Troubu ztlumte na 160°C (a zapomeňte na horkovzduch, ten dortu neprospívá). Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé.

5 Vychladlý dezert zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do chladničky.

6 Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychlaďte.

7 Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Humr Newburg

Cupcaky

Long Island iced tea

Manhattan

Mai Tai

Reuben sendvič

Recept jako suvenýr

Nejlepší cheesecake

Přidat komentář