Guláš Székely neboli segedínský guláš

Guláš Székely neboli segedínský guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš Székely neboli segedínský guláš

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4087 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 118 g
Tuky 312 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dnes nahlédneme pod pokličku slavnému receptu, který nejspíš znáte pod názvem segedínský guláš. Připravili jsme pro vás mírně upravený recept restauratéra, podnikatele a filantropa Károlyho Gundela (1883–1956), jehož otec do Uher emigroval z Bavorska. 

Související recepty

Caldo verde

Caldo verde [čtěte kaldo verde] – portugalská jedn...

Suroviny

husí sádlo 100 g
nebo vepřové
cibule 250 g
nakrájená nadrobno
paprika sladká 15 g
mletá
vepřová plec 900 g
libová, nakrájená na 3cm kostky
sůl
česnek 2 stroužky
drcené
kmín 1 ČL
zelí kysané 1.2 kg
3 sáčky po 500 g, slité, zelí propláchnuté nebo na chvíli namočené do studené vody a okapané
paprika žlutá 160 g
dlouhá žlutá paprika, zbavená semínek a na proužky
zakysaná smetana 400 ml
tučná + k podávání
mouka pšeničná hladká 20 g
kopr
nasekaný, podle chuti
pepř barevný
či pálivá paprika, na ozdobení (nemusí být)
chleba bílý
k podávání

Postup

1

V kastrolu na středním ohni rozehřejte sádlo a osmažte v něm cibuli mírně dozlatova. Pak stáhněte oheň a do nepříliš horkého tuku rychle vmíchejte papriku. Vsypte maso, vůbec či jen velmi jemně osolte a krátce opékejte (pozor, ať paprika nezhořkne!). Přidejte česnek a kmín, podlijte trochou vody, přiklopte a zvolna duste. Pokud se voda odpaří, opět mírně podlijte.

2

Když je maso napůl měkké (asi po 30 minutách) a šťáva je vydušená skoro na tuk, přidejte kysané zelí a žlutou papriku, promíchejte a podlijte cca 200 ml vody. Přiklopte a doduste, aby maso bylo měkké a zelí zůstalo trochu sypké – trvá to zhruba dalších 30 minut. 

3

Poté vmíchejte zakysanou smetanu dohladka smíchanou s moukou, dobře provařte a posypte koprem podle chuti. Na talíři doplňte kopečkem další zakysané smetany a ozdobte koprem, popřípadě i barevným pepřem či pálivou paprikou. Podávejte s bílým chlebem. Zapíjejte po česku pivem nebo po maďarsku bílým vínem.

NĚCO NAVÍC
Nejlepší je ohřátý druhý den, ale prý tím ztrácí mnoho ze své biologické hodnoty. 

JAK JE TO S PAPRIKOU?
Vzhledem k historii receptu je velmi pravděpodobné, že původně se Székelygulyás vařil s pálivou paprikou, protože jiná se v době jeho údajného vzniku v Maďarsku ještě nepěstovala. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit