Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Guláš Székely neboli segedínský guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4087 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 118 g
Tuky 312 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dnes nahlédneme pod pokličku slavnému receptu, který nejspíš znáte pod názvem segedínský guláš. Připravili jsme pro vás mírně upravený recept restauratéra, podnikatele a filantropa Károlyho Gundela (1883–1956), jehož otec do Uher emigroval z Bavorska. 

Suroviny

husí sádlo 100 g
nebo vepřové
cibule 250 g
nakrájená nadrobno
paprika mletá sladká 15 g
mletá
libová, nakrájená na 3cm kostky
sůl
česnek 2 stroužky
drcené
kmín 1 ČL
zelí kysané 1,2 kg
3 sáčky po 500 g, slité, zelí propláchnuté nebo na chvíli namočené do studené vody a okapané
dlouhá žlutá paprika, zbavená semínek a na proužky
tučná + k podávání
mouka pšeničná hladká 20 g
nasekaný, podle chuti
pepř barevný
či pálivá paprika, na ozdobení (nemusí být)
k podávání

Postup

1

V kastrolu na středním ohni rozehřejte sádlo a osmažte v něm cibuli mírně dozlatova. Pak stáhněte oheň a do nepříliš horkého tuku rychle vmíchejte papriku. Vsypte maso, vůbec či jen velmi jemně osolte a krátce opékejte (pozor, ať paprika nezhořkne!). Přidejte česnek a kmín, podlijte trochou vody, přiklopte a zvolna duste. Pokud se voda odpaří, opět mírně podlijte.

2

Když je maso napůl měkké (asi po 30 minutách) a šťáva je vydušená skoro na tuk, přidejte kysané zelí a žlutou papriku, promíchejte a podlijte cca 200 ml vody. Přiklopte a doduste, aby maso bylo měkké a zelí zůstalo trochu sypké – trvá to zhruba dalších 30 minut. 

3

Poté vmíchejte zakysanou smetanu dohladka smíchanou s moukou, dobře provařte a posypte koprem podle chuti. Na talíři doplňte kopečkem další zakysané smetany a ozdobte koprem, popřípadě i barevným pepřem či pálivou paprikou. Podávejte s bílým chlebem. Zapíjejte po česku pivem nebo po maďarsku bílým vínem.

NĚCO NAVÍC
Nejlepší je ohřátý druhý den, ale prý tím ztrácí mnoho ze své biologické hodnoty. 

JAK JE TO S PAPRIKOU?
Vzhledem k historii receptu je velmi pravděpodobné, že původně se Székelygulyás vařil s pálivou paprikou, protože jiná se v době jeho údajného vzniku v Maďarsku ještě nepěstovala. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč