0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Guláš Székely neboli segedínský guláš

Guláš Székely neboli segedínský guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš Székely neboli segedínský guláš

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4087 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 118 g
Tuky 312 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dnes nahlédneme pod pokličku slavnému receptu, který nejspíš znáte pod názvem segedínský guláš. Připravili jsme pro vás mírně upravený recept restauratéra, podnikatele a filantropa Károlyho Gundela (1883–1956), jehož otec do Uher emigroval z Bavorska. 

Suroviny

husí sádlo 100 g
nebo vepřové
cibule 250 g
nakrájená nadrobno
paprika mletá sladká 15 g
mletá
vepřová plec 900 g
libová, nakrájená na 3cm kostky
sůl
česnek 2 stroužky
drcené
kmín 1 ČL
zelí kysané 1.2 kg
3 sáčky po 500 g, slité, zelí propláchnuté nebo na chvíli namočené do studené vody a okapané
paprika žlutá 160 g
dlouhá žlutá paprika, zbavená semínek a na proužky
zakysaná smetana 400 ml
tučná + k podávání
mouka pšeničná hladká 20 g
kopr
nasekaný, podle chuti
pepř barevný
či pálivá paprika, na ozdobení (nemusí být)
chleba bílý
k podávání

Postup

1

V kastrolu na středním ohni rozehřejte sádlo a osmažte v něm cibuli mírně dozlatova. Pak stáhněte oheň a do nepříliš horkého tuku rychle vmíchejte papriku. Vsypte maso, vůbec či jen velmi jemně osolte a krátce opékejte (pozor, ať paprika nezhořkne!). Přidejte česnek a kmín, podlijte trochou vody, přiklopte a zvolna duste. Pokud se voda odpaří, opět mírně podlijte.

2

Když je maso napůl měkké (asi po 30 minutách) a šťáva je vydušená skoro na tuk, přidejte kysané zelí a žlutou papriku, promíchejte a podlijte cca 200 ml vody. Přiklopte a doduste, aby maso bylo měkké a zelí zůstalo trochu sypké – trvá to zhruba dalších 30 minut. 

3

Poté vmíchejte zakysanou smetanu dohladka smíchanou s moukou, dobře provařte a posypte koprem podle chuti. Na talíři doplňte kopečkem další zakysané smetany a ozdobte koprem, popřípadě i barevným pepřem či pálivou paprikou. Podávejte s bílým chlebem. Zapíjejte po česku pivem nebo po maďarsku bílým vínem.

NĚCO NAVÍC
Nejlepší je ohřátý druhý den, ale prý tím ztrácí mnoho ze své biologické hodnoty. 

JAK JE TO S PAPRIKOU?
Vzhledem k historii receptu je velmi pravděpodobné, že původně se Székelygulyás vařil s pálivou paprikou, protože jiná se v době jeho údajného vzniku v Maďarsku ještě nepěstovala. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit