0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Guláš Székely neboli segedínský guláš

Guláš Székely neboli segedínský guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš Székely neboli segedínský guláš

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4087 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 118 g
Tuky 312 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dnes nahlédneme pod pokličku slavnému receptu, který nejspíš znáte pod názvem segedínský guláš. Připravili jsme pro vás mírně upravený recept restauratéra, podnikatele a filantropa Károlyho Gundela (1883–1956), jehož otec do Uher emigroval z Bavorska. 

Suroviny

husí sádlo 100 g
nebo vepřové
cibule 250 g
nakrájená nadrobno
paprika mletá sladká 15 g
mletá
vepřová plec 900 g
libová, nakrájená na 3cm kostky
sůl
česnek 2 stroužky
drcené
kmín 1 ČL
zelí kysané 1,2 kg
3 sáčky po 500 g, slité, zelí propláchnuté nebo na chvíli namočené do studené vody a okapané
paprika žlutá 160 g
dlouhá žlutá paprika, zbavená semínek a na proužky
tučná + k podávání
mouka pšeničná hladká 20 g
nasekaný, podle chuti
pepř barevný
či pálivá paprika, na ozdobení (nemusí být)
chleba bílý
k podávání

Postup

1

V kastrolu na středním ohni rozehřejte sádlo a osmažte v něm cibuli mírně dozlatova. Pak stáhněte oheň a do nepříliš horkého tuku rychle vmíchejte papriku. Vsypte maso, vůbec či jen velmi jemně osolte a krátce opékejte (pozor, ať paprika nezhořkne!). Přidejte česnek a kmín, podlijte trochou vody, přiklopte a zvolna duste. Pokud se voda odpaří, opět mírně podlijte.

2

Když je maso napůl měkké (asi po 30 minutách) a šťáva je vydušená skoro na tuk, přidejte kysané zelí a žlutou papriku, promíchejte a podlijte cca 200 ml vody. Přiklopte a doduste, aby maso bylo měkké a zelí zůstalo trochu sypké – trvá to zhruba dalších 30 minut. 

3

Poté vmíchejte zakysanou smetanu dohladka smíchanou s moukou, dobře provařte a posypte koprem podle chuti. Na talíři doplňte kopečkem další zakysané smetany a ozdobte koprem, popřípadě i barevným pepřem či pálivou paprikou. Podávejte s bílým chlebem. Zapíjejte po česku pivem nebo po maďarsku bílým vínem.

NĚCO NAVÍC
Nejlepší je ohřátý druhý den, ale prý tím ztrácí mnoho ze své biologické hodnoty. 

JAK JE TO S PAPRIKOU?
Vzhledem k historii receptu je velmi pravděpodobné, že původně se Székelygulyás vařil s pálivou paprikou, protože jiná se v době jeho údajného vzniku v Maďarsku ještě nepěstovala. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč