0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňová polévka s vanilkou

Dýňová polévka s vanilkou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1748 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 209 g
Tuky 82 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každá lžíce této polévky je jako áskyplné pohlazení...

Suroviny

dýně 1 kg
hokkaido (nemusí se loupat)
máslo 2 PL
med 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
vývar zeleninový 700 ml
lze nahradit drůbežím
smetana ke šlehání 150 ml
víno bílé 100 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
vanilkový lusk 1 ks

1 Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. 

2 Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (s kopečkem šlehačky a bylinkami).

NĚCO NAVÍC
Dýňová polévka patří k oblíbeným jídlům šéfredaktorky Apetitu Marie Holobrádkové. Základní verzi doporučuje zakápnout dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky, přidat chilli papričku, krutony a pažitku, kapku lanýžového oleje anebo vanilku a med jako v tomto receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit