Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1748 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 209 g
Tuky 82 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každá lžíce této polévky je jako áskyplné pohlazení...

Suroviny

hokkaido (nemusí se loupat)
med 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
vývar zeleninový 700 ml
lze nahradit drůbežím
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka.

2

Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (s kopečkem šlehačky a bylinkami).

NĚCO NAVÍC
Dýňová polévka patří k oblíbeným jídlům šéfredaktorky Apetitu Marie Holobrádkové. Základní verzi doporučuje zakápnout dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky, přidat chilli papričku, krutony a pažitku, kapku lanýžového oleje anebo vanilku a med jako v tomto receptu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín