Dýňová polévka s vanilkou

Dýňová polévka s vanilkou

3.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1748 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 209 g
Tuky 82 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každá lžíce této polévky je jako áskyplné pohlazení...

Suroviny

dýně 1 kg
hokkaido (nemusí se loupat)
máslo 2 PL
med 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
vývar zeleninový 700 ml
lze nahradit drůbežím
smetana ke šlehání 150 ml
víno bílé 100 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
vanilkový lusk 1 ks

1 Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. 

2 Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (s kopečkem šlehačky a bylinkami).

NĚCO NAVÍC
Dýňová polévka patří k oblíbeným jídlům šéfredaktorky Apetitu Marie Holobrádkové. Základní verzi doporučuje zakápnout dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky, přidat chilli papričku, krutony a pažitku, kapku lanýžového oleje anebo vanilku a med jako v tomto receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit