Opomíjená dýňová semínka

sdílet:
Při přípravě dýně na následné pečení, vaření nebo pouhé vydlabávání na dekoraci, je třeba zbavit ji semínek. Pokud si s nimi nevíte rady a raději je vyhodíte, dáme vám hned několik důvodů, proč si je příště nechat. Získáte díky nim řadu vitaminů a minerálů, ale také si můžete pochutnat. Jejich zpracování je navíc opravdu snadné.

Čím dýňová semínka prospívají našemu zdraví?

  • Díky zinku nás chrání před osteoporózou.
  • Zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.
  • L-tryptofan pomáhá proti depresím a zkvalitní spánek.
  • Obsažené fytosteroly snižují hladinu cholesterolu.
  • Z minerálů v nich najdeme hořčík, fosfor, mangan, měď i železo.
  • Řadí se mezi zdroje vitaminu B i E.
  • Brání tvorbě ledvinových kamenů.
  • Zlepšují funkci střev při trávení.
  • Obsahují značné množství bílkovin.
  • Dají se využít jako přírodní lék proti tasemnicím a dalším parazitům.
  • Podporují zdraví prostaty.
  • Při dospívání pomohou v boji s akné.
  • Mohou se jíst i při dietě díky zdravým tukům, které obsahují.

 

Důvodů proč dýňová semínka zařadit na jídelníček je tecdy opravdu mnoho. Jak tedy správně naložit s právě vydlabanými semínky?

Sladkoostrá dýňová semínka

Více

Příprava dýňových semínek

Zbavte je veškeré dužiny, můžete je také propláchnout. Nejrychlejšího vysušení dosáhnete použitím trouby. Plech s pečicím papírem rovnoměrně pokryjte semínky a pečte je ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud neoschnou, což trvá přibližně jednu hodinu. Během pečení je dobré je alespoň dvakrát otočit. Pokud je chcete dochutit bylinkami, solí či směsí koření, semínka tím jen vylepšíte.

Nemáte tolik času na pečení? Namočte semínka na 24 hodin do slaného nálevu. Poté je scezená nechte oschnout, promíchejte s olivovým olejem a pečte při 150 °C půl hodiny, dokud nezezlátnou.

Dýňová semínka se dají také opražit na pánvi. Jen si dejte pozor, oproti ořechům se rádi a velice rychle připékají. Přidáním soli, tymiánu a sušeného česneku vytvoříte ideální kombinaci se sýry. Chilli, kurkuma nebo zázvor jim dodají říz. Vyzkoušet ale můžete také sladké varianty s medem, karamelem nebo je zalijte čokoládou.

Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky

Více

K čemu se dýňová semínka hodí

Opražená či připravená v troubě jsou skvělým mlsáním k vínu. Stejně jako s vínem to s nimi však nepřehánějte, jejich množství by nemělo přesáhnout vrchovatou hrst. Asi vás příliš nepřekvapí, že si skvěle rozumí s dýňovými pokrmy. Ozdobte jimi oranžovou polévku, pečenou dýni, špagety nebo dýňové rizoto. Zpestří také zeleninový salát, sýrový talíř, či jakoukoli další krémovou polévku. A pokud nemáte zrovna semínka, vyzkoušejte dýňový olej, který vzniká lisováním semínek za studena.

Obchod Apetit