0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Na 4 bagety

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1853 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 232 g
Tuky 63 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se receptem z blogu Nuselská kuchta, jen jsme v něm kvásek nahradili droždím. Díky předkvašenému těstu bagety vydrží vláčné až 3 dny.

Suroviny

NA ROZKVAS
mouka žitná hladká 60 g
mouka chlebová 195 g
voda 166 g
vlažná
droždí sušené 8 g
sůl 8 g
NA SEMÍNKOVOU ZÁPARU
semínka 90 g
směs
dýňová semínka 50 g
ovesné vločky 40 g
voda 200 g
vroucí
sůl 6 g
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
mouka chlebová 400 g
+ na podsypání
sůl 17 g
melasa 1 ČL
či sladidlo z ječmenného sladu
voda 300 g
vlažná
mix semínek dle volby na obalení

1Přísady na rozkvas smíchejte do tužšího těsta a nechte hodinu stát v pokojové teplotě. Pak dejte rozkvas do lednice, kde na vás počká, než budete péct, třeba přes noc, maximálně však tři dny.

2Připravte záparu, tedy navlhčená semínka. Lněné semínko rozmixujte, ostatní nechte v celku. Zalijte vroucí vodou a přikryjte pokličkou nebo obráceným talířem, aby semínka natáhla vlhkost (odtud název zápara.) Nechte nejméně hodinu odstát. Můžete také vložit do led- nice a nechat odpočinout, v takovém případě před pečením nechte záparu dojít pokojové teploty.

3Ve velké míse smíchejte obě mouky, sůl, melasu a vodu. Pak přidejte záparu a smíchejte. Nakonec zapracujte těsto z rozkvasu. Hněťte, dokud nevytvarujete hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Zakryjte proti osychání a nechte kynout. V tuto chvíli můžete dát těsto kynout buď přes noc do lednice, nebo jej nechat v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Pracovní desku velmi lehce pomoučněte a posypte bohatě semínky – jak budete bagety tvarovat, rovnou je v semínkách obalíte. Vytvarujte válečky s užšími konci, vložte je na pečicí papír, přikryjte a nechte znovu nakynout.

5Mezitím zapněte troubu na maximum (250°C) a dovnitř na mřížku vložte buď pečicí kámen na pizzu, nebo plech, který napomůže, aby se bagety dobře propekly odspodu. Druhý plech, který využijete na zapařování, vložte na dno trouby.

6Jakmile je trouba rozpálená a bagety nakynuté, připravte si hrnek vařící vody. Rychle otevřete troubu, na pečicí kámen nebo obrácený (co nejrovnější) plech přesuňte bagety a do druhého rozpáleného plechu na dně trouby vlijte horkou vodu. Bleskově troubu zavřete, ať unikne co nejméně páry. Za 10 minut snižte teplotu na 230°C a dopékejte dalších asi 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete muset bagety péct nadvakrát – podle velikosti trouby a pečicího kamene nebo plechu (bagety v troubě nabudou a mohly by se k sobě přilepit).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit