Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Na 4 bagety

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1853 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 232 g
Tuky 63 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se receptem z blogu Nuselská kuchta, jen jsme v něm kvásek nahradili droždím. Díky předkvašenému těstu bagety vydrží vláčné až 3 dny.

Suroviny

NA ROZKVAS
mouka žitná hladká 60 g
mouka chlebová 195 g
voda 166 g
vlažná
droždí sušené 8 g
sůl 8 g
NA SEMÍNKOVOU ZÁPARU
semínka 90 g
směs
dýňová semínka 50 g
voda 200 g
vroucí
sůl 6 g
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
mouka chlebová 400 g
+ na podsypání
sůl 17 g
melasa 1 ČL
či sladidlo z ječmenného sladu
voda 300 g
vlažná
mix semínek dle volby na obalení

Postup

1

Přísady na rozkvas smíchejte do tužšího těsta a nechte hodinu stát v pokojové teplotě. Pak dejte rozkvas do lednice, kde na vás počká, než budete péct, třeba přes noc, maximálně však tři dny.

2

Připravte záparu, tedy navlhčená semínka. Lněné semínko rozmixujte, ostatní nechte v celku. Zalijte vroucí vodou a přikryjte pokličkou nebo obráceným talířem, aby semínka natáhla vlhkost (odtud název zápara.) Nechte nejméně hodinu odstát. Můžete také vložit do led- nice a nechat odpočinout, v takovém případě před pečením nechte záparu dojít pokojové teploty.

3

Ve velké míse smíchejte obě mouky, sůl, melasu a vodu. Pak přidejte záparu a smíchejte. Nakonec zapracujte těsto z rozkvasu. Hněťte, dokud nevytvarujete hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Zakryjte proti osychání a nechte kynout. V tuto chvíli můžete dát těsto kynout buď přes noc do lednice, nebo jej nechat v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4

Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Pracovní desku velmi lehce pomoučněte a posypte bohatě semínky – jak budete bagety tvarovat, rovnou je v semínkách obalíte. Vytvarujte válečky s užšími konci, vložte je na pečicí papír, přikryjte a nechte znovu nakynout.

5

Mezitím zapněte troubu na maximum (250°C) a dovnitř na mřížku vložte buď pečicí kámen na pizzu, nebo plech, který napomůže, aby se bagety dobře propekly odspodu. Druhý plech, který využijete na zapařování, vložte na dno trouby.

6

Jakmile je trouba rozpálená a bagety nakynuté, připravte si hrnek vařící vody. Rychle otevřete troubu, na pečicí kámen nebo obrácený (co nejrovnější) plech přesuňte bagety a do druhého rozpáleného plechu na dně trouby vlijte horkou vodu. Bleskově troubu zavřete, ať unikne co nejméně páry. Za 10 minut snižte teplotu na 230°C a dopékejte dalších asi 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete muset bagety péct nadvakrát – podle velikosti trouby a pečicího kamene nebo plechu (bagety v troubě nabudou a mohly by se k sobě přilepit).

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín