0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

3.6 / 5. Počet hodnocení: 41
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1189 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 47 g
Tuky 105 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je nápadem známé ‚biokuchařky‘ Hanky Zemanové. Polévka obsahuje řadu cenných látek a kromě toho, že je zdravá, je také krásná a lahodná!

Suroviny

máslo 100 g
dýně 300 g
čočka červená 1 hrst
sůl
kari koření
dýňová semínka 1 hrst
vlašské ořechy 1 hrst
k podávání
ořechový olej
nebo olivový, na zakápnutí

Postup

1

Máslo rozpusťte v hrnci, poprašte kari a lehce zasmahněte. Vsypte dýni, nakrájenou na kousky. Krátce osmahněte, zalijte asi litrem vody, přidejte čočku, lehce osolte a vařte asi dvacet minut na mírném plameni, až budou čočka i dýně měkké.

2

Občas promíchejte a dýni během vaření vařečkou podrťte, aby byla polévka hladká; jestli chcete, rozmixujte ji ponorným mixérem. Podávejte zakápnuté olejem a posypané praženými semínky, případně ořechy.

NĚCO NAVÍC
Chuť polévky se ještě vylepší, když dýni napřed asi dvacet minut opečete v troubě s máslem nebo olivovým olejem. Posypání semínky a/nebo ořechy a několik kapek prvotřídního oleje dodají působivý kontrast konzistencí i cenné látky; je to trik běžný ve středomořské kuchyni.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Anonym

Při dlabání dýně zbyla dužina, tak jsem hledala recepty, co s ní. Přiznám se, že mi jen bylo líto dužinu vyhodit a od polévky jsem nečekala žádný zázrak. Ale zázrak to byl - je opravdu dobrá!

Anonym

Vařím tuto polévku velice často k obědu mému dvouletému synovi a musím říct, že mu opravdu chutná. Jen místo másla používám sezamový olej (krásně voní po oříšcích), místo soli BIO polévkové koření od alnatury (dm drogerie) a na dochucení vinný ocet a BIO sojovou omáčku. Někdy do polévky přidávám uvařené jáhly nebo kuskus.

Anonym

Tuto polevku jsem varila uz nekolikrat a je opravdu moc dobra! Muzu jen doporucit!Jednoducha, chutna a casove nenarocna.

Anonym

Já to právě zkouším a řekla bych, že to bude ňam, ňam, jen jsem vylepšila muškátovým květem a zázvorem a toho kari jsem dala víc, aby to bylo pikantní.

Anonym

Jo a na osmahnuté kousky cukety jsem nasypala asi hrst polenty na zahuštění, zasmažila, teprve pak jsem po pár minutách zalila vodou.

Hana Valošková

Dělala jsem ji v neděli a byla opravdu moc dobrá.Jen misto opražených semínek jsem dala česnekovou topinku a lžíci sýru cottage - přírodní a celá rodina jen mlaskala.

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit