Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2769 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 402 g
Tuky 73 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně (tykve) chutnají nejlépe hned po sklizni. Mohou ale vydržet i celé měsíce, skladované při chladnější pokojové teplotě (okolo 18°C). 

Související recepty

Suroviny

dýně 1,2 kg
hokkaido očištěná, na kostky
oregano 2 PL
nasekané, čerstvé
olivový olej 4 PL
panenský, + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 250 g
namočená přes noc
nadrobno
česnek 4 stroužek
nadrobno
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
hobliny, k podávání
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, lze nahradit petrželkou kudrnkou, na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenou/ými chilli papričkou/ami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje (cca 1 hodinu).

2

Mezitím sceďte cizrnu, zalijte ji studenou vodou, přiveďte k varu a nezakryté vařte na středním ohni do hodně měkka (okolo 50–60 minut). Sceďte, uchovejte přitom 1 litr tekutiny.

3

Ve velkém rendlíku rozehřejte 2–3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni doměkka (cca 12 minut), ke konci vsypte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vodu z vařené cizrny. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, crème fraîche či zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené čerstvou bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Můžete použít i okapanou cizrnu ze dvou 400g konzerv (nechte ji ve vývaru chvíli prohřát). Namísto vody z vaření pak přilijte horkou vodu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...