Dýňová polévka s cizrnou

Dýňová polévka s cizrnou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2241 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 258 g
Tuky 73 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dýně (tykve) chutnají nejlépe hned po sklizni. Mohou ale vydržet i celé měsíce, skladované při chladnější pokojové teplotě (okolo 18°C). 

Suroviny

1.2 kg
dýně hokkaido očištěná, na 4cm kostky
chilli paprička 1 ks
červená, (druh a množství podle chuti)
oregano 2 PL
nasekané, čerstvé
olivový olej 4 PL
panenský, + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 250 g
sušená, přes noc do studené vody
šalotka 6 ks
nadrobno
česnek 4 stroužek
nadrobno
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
parmazán
hobliny, k podávání
zakysaná smetana
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání
koriandr
čerstvý, lze nahradit petrželkou kudrnkou, na ozdobu

1 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenou/ými chilli papričkou/ami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje (cca 1 hodinu).

2 Mezitím sceďte cizrnu, zalijte ji studenou vodou, přiveďte k varu a nezakryté vařte na středním ohni do hodně měkka (okolo 50–60 minut). Sceďte, uchovejte přitom 1 litr tekutiny.

3 Ve velkém rendlíku rozehřejte 2–3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni doměkka (cca 12 minut), ke konci vsypte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vodu z vařené cizrny. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, crème fraîche či zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené čerstvou bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Můžete použít i okapanou cizrnu ze dvou 400g konzerv (nechte ji ve vývaru chvíli prohřát). Namísto vody z vaření pak přilijte horkou vodu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit