Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2769 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 402 g
Tuky 73 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně (tykve) chutnají nejlépe hned po sklizni. Mohou ale vydržet i celé měsíce, skladované při chladnější pokojové teplotě (okolo 18°C). 

Suroviny

dýně 1,2 kg
hokkaido očištěná, na kostky
oregano 2 PL
nasekané, čerstvé
olivový olej 4 PL
panenský, + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 250 g
namočená přes noc
nadrobno
česnek 4 stroužek
nadrobno
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
hobliny, k podávání
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, lze nahradit petrželkou kudrnkou, na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenou/ými chilli papričkou/ami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje (cca 1 hodinu).

2

Mezitím sceďte cizrnu, zalijte ji studenou vodou, přiveďte k varu a nezakryté vařte na středním ohni do hodně měkka (okolo 50–60 minut). Sceďte, uchovejte přitom 1 litr tekutiny.

3

Ve velkém rendlíku rozehřejte 2–3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni doměkka (cca 12 minut), ke konci vsypte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vodu z vařené cizrny. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, crème fraîche či zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené čerstvou bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Můžete použít i okapanou cizrnu ze dvou 400g konzerv (nechte ji ve vývaru chvíli prohřát). Namísto vody z vaření pak přilijte horkou vodu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč