Dýňová polévka s cizrnou

Dýňová polévka s cizrnou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2769 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 402 g
Tuky 73 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně (tykve) chutnají nejlépe hned po sklizni. Mohou ale vydržet i celé měsíce, skladované při chladnější pokojové teplotě (okolo 18°C). 

Související recepty

Suroviny

dýně 1.2 kg
hokkaido očištěná, na kostky
chilli paprička 1 ks
oregano 2 PL
nasekané, čerstvé
olivový olej 4 PL
panenský, + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 250 g
namočená přes noc
šalotka 6 ks
nadrobno
česnek 4 stroužek
nadrobno
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
parmazán
hobliny, k podávání
zakysaná smetana
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání
koriandr
čerstvý, lze nahradit petrželkou kudrnkou, na ozdobu

1 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenou/ými chilli papričkou/ami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje (cca 1 hodinu).

2 Mezitím sceďte cizrnu, zalijte ji studenou vodou, přiveďte k varu a nezakryté vařte na středním ohni do hodně měkka (okolo 50–60 minut). Sceďte, uchovejte přitom 1 litr tekutiny.

3 Ve velkém rendlíku rozehřejte 2–3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni doměkka (cca 12 minut), ke konci vsypte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vodu z vařené cizrny. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, crème fraîche či zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené čerstvou bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Můžete použít i okapanou cizrnu ze dvou 400g konzerv (nechte ji ve vývaru chvíli prohřát). Namísto vody z vaření pak přilijte horkou vodu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit