Chutí vzdáleně připomínají jemný dýňový koláč, ale jsou mnohem rafinovanější. Jak by řekli Francouzi: Très chic!
Suroviny
Postup
NA EKLÉRKY smíchejte v rendlíku 100 ml vody, 80 g másla, mléko a 1 lžíci krupicového cukru a na středním plameni přiveďte pomalu k varu. Jakmile se máslo rozpustí, ztlumte plamen na nízký. Vsypte naráz mouku, vařte a vařečkou 2–3 minuty míchejte, až se těsto přestane lepit na stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak.
Potom sundejte rendlík z ohně a nechte těsto zchladnout na pokojovou teplotu. Pak jej vyklopte do mísy robotu a metlou zašlehejte po jednom vejce, vždy počkejte, dokud se předchozí vejce nevstřebá. Těsto by mělo být hladké a lesklé.
Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Naplňte těsto do cukrářského sáčku s širší hladkou špičkou a nastříkejte na plech 12 eklérek o délce 12 cm – na jeden plech se vejde 6 kousků. Mezi eklérkami nechte nejméně 4 cm mezery.
Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se eklérky nenafouknou a nezezlátnou.
Vyndejte plechy z trouby a každý kousek po okraji jemně propíchněte špičkou ostrého nože, aby unikla pára. Nechte zcela vychladnout na mřížce.
NA NÁPLŇ v míse vyšlehejte společně žloutky, cukr, mouku a dýňové pyré. Smetanu, skořici a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu.
Hned odstavte, nalijte na dýňovou směs a důkladně metličkou prošlehejte, až se vše spojí.
Plátky želatiny namočte do studené vody. Základ na krém vraťte do hrnce a na pomalém ohni za stálého míchání vařte 5–6 minut, dokud krém nezačne houstnout. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ji do krému a míchejte, až se rozpustí.
Přelijte krém do menší misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii jako prevenci škraloupu. Nechte vychladnout.
Jakmile krém vychladne, promíchejte jej metličkou, aby trochu povolil, a pak do něj vmíchejte mascarpone. Přemístěte pyré do cukrářského sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a průměru 8 mm. Odložte zatím do chladu stranou.
NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA menší plech potřete slabě olejem. Použít můžete i silikonovou nepřilnavou podložku. Med a 20 g másla dejte do pánvičky a rozehřejte na střední teplotu. Nemíchejte, ale pánvičkou kružte, až vznikne světlý karamel.
Přisypte dýňová semínka a otáčejte pánví tak, aby se rovnoměrně pokryla karamelem. Pak ihned přelijte na plech. Nechte vychladnout.
NA POLEVU dejte do misky čokoládu. Smetanu a sirup nalijte do rendlíčku a zahřejte těsně pod bod varu, pak směs nalijte na čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Eklérky podélně rozřízněte na polovinu, horní části namočte v čokoládě, nechte přebytečnou čokoládu okapat, položte na mřížku a nechte trochu zaschnout. Spodní část eklérek naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem, přiklopte čokoládovým vrškem, posypte kandovanými semínky, a pokud chcete, i vločkovou solí.
NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré oloupejte polovinu máslové dýně, nakrájejte ji na kostky a položte v jedné vrstvě na plech. Troubu rozehřejte na 180°C a dýni pečte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pak ji rozmixujte na dokonale hladké pyré.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Eklérky: Klasický dezert z odpalovaného těsta jako z francouzské cukrárny zvládnete upéct i vy(6 receptů )
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )
- Dýňové dezerty: 14 nejlepších receptů(14 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů )