0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Eklérky s čokoládou a dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Pro zkušené Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6402 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 305 g
Tuky 468 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutí vzdáleně připomínají jemný dýňový koláč, ale jsou mnohem rafinovanější. Jak by řekli Francouzi: Très chic!

Suroviny

Na eklérky
máslo 80 g
na kousky
mléko 80 ml
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 110 g
prosátá
vejce 3 ks
Na náplň
žloutek 5 ks
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná hladká 25 g
dýňové pyré 80 g
(viz Něco navíc)
skořice ½ ČL
mletá
vanilka 1 ČL
mletá
želatina ½ plátku
o pokojové teplotě
Na karamelizovaná semínka
rostlinný olej
na vymazání
med 1 PL
tekutý
máslo 20 g
dýňová semínka 2 PL
drobná, vyloupaná
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
70%, nasekaná
zlatý sirup 1 PL
sůl vločková
na posypání (lze vynechat)

Postup

1

NA EKLÉRKY smíchejte v rendlíku 100 ml vody, 80 g másla, mléko a 1 lžíci krupicového cukru a na středním plameni přiveďte pomalu k varu. Jakmile se máslo rozpustí, ztlumte plamen na nízký. Vsypte naráz mouku, vařte a vařečkou 2–3 minuty míchejte, až se těsto přestane lepit na stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak.

2

Potom sundejte rendlík z ohně a nechte těsto zchladnout na pokojovou teplotu. Pak jej vyklopte do mísy robotu a metlou zašlehejte po jednom vejce, vždy počkejte, dokud se předchozí vejce nevstřebá. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

3

Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Naplňte těsto do cukrářského sáčku s širší hladkou špičkou a nastříkejte na plech 12 eklérek o délce 12 cm – na jeden plech se vejde 6 kousků. Mezi eklérkami nechte nejméně 4 cm mezery.

4

Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se eklérky nenafouknou a nezezlátnou.

5

Vyndejte plechy z trouby a každý kousek po okraji jemně propíchněte špičkou ostrého nože, aby unikla pára. Nechte zcela vychladnout na mřížce.

6

NA NÁPLŇ v míse vyšlehejte společně žloutky, cukr, mouku a dýňové pyré. Smetanu, skořici a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu.

7

Hned odstavte, nalijte na dýňovou směs a důkladně metličkou prošlehejte, až se vše spojí.

8

Plátky želatiny namočte do studené vody. Základ na krém vraťte do hrnce a na pomalém ohni za stálého míchání vařte 5–6 minut, dokud krém nezačne houstnout. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ji do krému a míchejte, až se rozpustí.

9

Přelijte krém do menší misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii jako prevenci škraloupu. Nechte vychladnout.

10

Jakmile krém vychladne, promíchejte jej metličkou, aby trochu povolil, a pak do něj vmíchejte mascarpone. Přemístěte pyré do cukrářského sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a průměru 8 mm. Odložte zatím do chladu stranou.

11

NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA menší plech potřete slabě olejem. Použít můžete i silikonovou nepřilnavou podložku. Med a 20 g másla dejte do pánvičky a rozehřejte na střední teplotu. Nemíchejte, ale pánvičkou kružte, až vznikne světlý karamel.

12

Přisypte dýňová semínka a otáčejte pánví tak, aby se rovnoměrně pokryla karamelem. Pak ihned přelijte na plech. Nechte vychladnout.

13

NA POLEVU dejte do misky čokoládu. Smetanu a sirup nalijte do rendlíčku a zahřejte těsně pod bod varu, pak směs nalijte na čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

14

Eklérky podélně rozřízněte na polovinu, horní části namočte v čokoládě, nechte přebytečnou čokoládu okapat, položte na mřížku a nechte trochu zaschnout. Spodní část eklérek naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem, přiklopte čokoládovým vrškem, posypte kandovanými semínky, a pokud chcete, i vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré oloupejte polovinu máslové dýně, nakrájejte ji na kostky a položte v jedné vrstvě na plech. Troubu rozehřejte na 180°C a dýni pečte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pak ji rozmixujte na dokonale hladké pyré. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč