Eklérky s čokoládou a dýní

Eklérky s čokoládou a dýní

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (4)
Do hodiny Pro zkušené Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7250 kcal
Bílkoviny 434 g
Cukr 318 g
Tuky 461 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutí vzdáleně připomínají jemný dýňový koláč, ale jsou mnohem rafinovanější. Jak by řekli Francouzi: Très chic!

Suroviny

Na eklérky
máslo 80 g
na kousky
mléko 80 ml
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 110 g
přesátá
vejce 3 ks
Na náplň
žloutek 5 ks
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná hladká 25 g
dýňové pyré 80 g
(viz Něco navíc)
smetana ke šlehání 250 ml
33%
skořice 0.5 ČL
mletá
vanilka 1 ČL
mletá
želatina 2 plátky
plátky
mascarpone 50 g
o pokojové teplotě
Na karamelizovaná semínka
rostlinný olej
na vymazání
med 1 PL
tekutý
máslo 20 g
dýňová semínka 2 PL
drobná, vyloupaná
Na polevu
čokoláda 100 g
tmává, 70%, nasekaná
smetana ke šlehání 90 ml
zlatý sirup 1 PL
sůl vločková
na posypání (lze vynechat)

1 NA EKLÉRKY smíchejte v rendlíku 100 ml vody, 80 g másla, mléko a 1 lžíci krupicového cukru a na středním plameni přiveďte pomalu k varu. Jakmile se máslo rozpustí, ztlumte plamen na nízký. Vsypte naráz mouku, vařte a vařečkou 2–3 minuty míchejte, až se těsto přestane lepit na stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak. Potom sundejte rendlík z ohně a nechte těsto zchladnout na pokojovou teplotu. Pak jej vyklopte do mísy robotu a metlou zašlehejte po jednom vejce, vždy počkejte, dokud se předchozí vejce nevstřebá. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

2 Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Naplňte těsto do cukrářského sáčku s širší hladkou špičkou a nastříkejte na plech 12 eklérek o délce 12 cm – na jeden plech se vejde 6 kousků. Mezi eklérkami nechte nejméně 4 cm mezery. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se eklérky nenafouknou a nezezlátnou. Vyndejte plechy z trouby a každý kousek po okraji jemně propíchněte špičkou ostrého nože, aby unikla pára. Nechte zcela vychladnout na mřížce.

3 NA NÁPLŇ v míse vyšlehejte společně žloutky, cukr, mouku a dýňové pyré. Smetanu, skořici a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Hned odstavte, nalijte na dýňovou směs a důkladně metličkou prošlehejte, až se vše spojí.

4 Plátky želatiny namočte do studené vody. Základ na krém vraťte do hrnce a na pomalém ohni za stálého míchání vařte 5–6 minut, dokud krém nezačne houstnout. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ji do krému a míchejte, až se rozpustí. Přelijte krém do menší misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii jako prevenci škraloupu. Nechte vychladnout. Jakmile krém vychladne, promíchejte jej metličkou, aby trochu povolil, a pak do něj vmíchejte mascarpone. Přemístěte pyré do cukrářského sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a průměru 8 mm. Odložte zatím do chladu stranou.

5 NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA menší plech potřete slabě olejem. Použít můžete i silikonovou nepřilnavou podložku. Med a 20 g másla dejte do pánvičky a rozehřejte na střední teplotu. Nemíchejte, ale pánvičkou kružte, až vznikne světlý karamel. Přisypte dýňová semínka a otáčejte pánví tak, aby se rovnoměrně pokryla karamelem. Pak ihned přelijte na plech. Nechte vychladnout.

6 NA POLEVU dejte do misky čokoládu. Smetanu a sirup nalijte do rendlíčku a zahřejte těsně pod bod varu, pak směs nalijte na čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Eklérky podélně rozřízněte na polovinu, horní části namočte v čokoládě, nechte přebytečnou čokoládu okapat, položte na mřížku a nechte trochu zaschnout. Spodní část eklérek naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem, přiklopte čokoládovým vrškem, posypte kandovanými semínky, a pokud chcete, i vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré oloupejte polovinu máslové dýně, nakrájejte ji na kostky a položte v jedné vrstvě na plech. Troubu rozehřejte na 180°C a dýni pečte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pak ji rozmixujte na dokonale hladké pyré. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit