Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5022 kcal
Bílkoviny 293 g
Sacharidy 488 g
Tuky 207 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokrm barevný jako sám podzim!

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
hovězí krk 1 kg
lze nahradit kližkou, na cca 4cm kostky nebo plátečky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1 PL
nemusí být
šalotka 6 ks
rozpůlená
vývar zeleninový 1 l
mrkev 200 g
tenčí mrkvičky, oškránané, nakrájené na 5cm kousky
mražený hrášek 150 g
špenát 100 g
listový, může být i mražený
kopr 2 PL
nakrájený + trocha navíc na ozdobu
worcesterská omáčka
na dochucení
Na noky
dýně 1 kg
hokkaido – oloupaná, zbavená semen, nakrájená na cca 3cm kousky (cca 700 g po očištění)
olivový olej
na pokapání dýně
pepř bílý
mletý, podle chuti (nepřehánějte to!)
mouka pšeničná hladká 300 g
typu 00
máslo 60 g
nasekané
šalvěj 1 hrst
lístky

1 Ve velkém rendlíku či kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Maso osolte a opepřete, podle chuti poprašte moukou a vsypte ho do rendlíku. Na středním až silném ohni opékejte za občasného obracení ze všech stran dohněda, asi 10 minut. Ke konci přidejte šalotky, až bude maso opečené, vlijte 750 ml vývaru. Na mírném ohni zvolna vařte, až maso změkne, trvá to asi 1,5 hodiny (maso můžete také přiklopit a dusit v troubě při 180–200°C, vývar přilévejte po dávkách). Podle potřeby lze přilít další vývar. Pak vsypte mrkev a zvolna vařte, aby změkla, asi 10 minut. Přidejte hrášek, špenát a kopr, prohřívejte cca 2 minuty. Ochutnejte a podle toho dolaďte worcesterem, solí a pepřem. Podávejte ozdobené dalším koprem, doplněné noky omaštěnými podle chuti šalvějovým máslem.

2 Mezitím na noky předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něj dýni. Rovnoměrně ji mírně pokapejte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka (plech lze přidat do trouby k masu). Upečenou dýni přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

3 Pak na dýni prosejte většinu mouky. Podle potřeby dosolte či dopepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto, lze přidat ještě mouku (snažte se to nepřehnat, aby noky nebyly jako broky). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu. Jemně hněťte 3 minuty a rozdělte ho na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte je na 3cm kousky. Do každého vtiskněte hroty vidličky.

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vsypte do ní čtvrtinu noků. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu. Pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou sběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami.

5 V rendlíku rozehřejte máslo, až začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 minuty dokřupava. Osolte a opepřete. Promíchejte s noky a podávejte je k masu.

NĚCO NAVÍC
Noky můžete podávat také jako samostatné hlavní jídlo – ve větších porcích a s větším množstvím šalvějového másla a posypané nastrouhaným parmazánem (najemno i hoblinami). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit