Pokrm barevný jako sám podzim!
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku či kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Maso osolte a opepřete, podle chuti poprašte moukou a vsypte ho do rendlíku. Na středním až silném ohni opékejte za občasného obracení ze všech stran dohněda, asi 10 minut. Ke konci přidejte šalotky, až bude maso opečené, vlijte 750 ml vývaru. Na mírném ohni zvolna vařte, až maso změkne, trvá to asi 1,5 hodiny (maso můžete také přiklopit a dusit v troubě při 180–200°C, vývar přilévejte po dávkách). Podle potřeby lze přilít další vývar. Pak vsypte mrkev a zvolna vařte, aby změkla, asi 10 minut. Přidejte hrášek, špenát a kopr, prohřívejte cca 2 minuty. Ochutnejte a podle toho dolaďte worcesterem, solí a pepřem. Podávejte ozdobené dalším koprem, doplněné noky omaštěnými podle chuti šalvějovým máslem.
Mezitím na noky předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něj dýni. Rovnoměrně ji mírně pokapejte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka (plech lze přidat do trouby k masu). Upečenou dýni přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.
Pak na dýni prosejte většinu mouky. Podle potřeby dosolte či dopepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto, lze přidat ještě mouku (snažte se to nepřehnat, aby noky nebyly jako broky). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu. Jemně hněťte 3 minuty a rozdělte ho na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte je na 3cm kousky. Do každého vtiskněte hroty vidličky.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vsypte do ní čtvrtinu noků. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu. Pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou sběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami.
V rendlíku rozehřejte máslo, až začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 minuty dokřupava. Osolte a opepřete. Promíchejte s noky a podávejte je k masu.
NĚCO NAVÍC
Noky můžete podávat také jako samostatné hlavní jídlo – ve větších porcích a s větším množstvím šalvějového másla a posypané nastrouhaným parmazánem (najemno i hoblinami).