Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4322 kcal
Bílkoviny 271 g
Cukr 320 g
Tuky 206 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pokrm barevný jako sám podzim!

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
hovězí krk 1 kg
lze nahradit kližkou, na cca 4cm kostky nebo plátečky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1 PL
nemusí být
šalotka 6 ks
rozpůlená
vývar zeleninový 1 l
mrkev 200 g
tenčí, oškránaná, nakrájená na 5cm kousky
hrášek 100 g
mrazený
kopr 2 PL
nakrájený, trocha navíc na ozdobu
worcestrová omáčka na dochucení
Na noky
1 kg
dýně hokkaido oloupaná, zbavená semen, nakrájená na cca 3cm kousky, cca 700g po očištění
olivový olej
na pokapání dýně
pepř
mletý, bílý, moc to nepřehánět
mouka pšeničná hladká 250 g
00
máslo 60 g
nasekané
šalvěj 1 hrst
lístky

1 Ve velkém rendlíku či kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Maso osolte a opepřete, podle chuti poprašte moukou a vsypte ho do rendlíku. Na středním až silném ohni opékejte za občasného obracení ze všech stran dohněda, asi 10 minut. Ke konci přidejte šalotky, až bude maso opečené, vlijte 750 ml vývaru. Na mírném ohni zvolna vařte, až maso změkne, trvá to asi 1,5 hodiny (maso můžete také přiklopit a dusit v troubě při 180–200°C, vývar přilévejte po dávkách). Podle potřeby lze přilít další vývar. Pak vsypte mrkev a zvolna vařte, aby změkla, asi 10 minut. Přidejte hrášek, špenát a kopr, prohřívejte cca 2 minuty. Ochutnejte a podle toho dolaďte worcesterem, solí a pepřem. Podávejte ozdobené dalším koprem, doplněné noky omaštěnými podle chuti šalvějovým máslem.

2 Mezitím na noky předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něj dýni. Rovnoměrně ji mírně pokapejte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka (plech lze přidat do trouby k masu). Upečenou dýni přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

3 Pak na dýni prosejte většinu mouky. Podle potřeby dosolte či dopepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto, lze přidat ještě mouku (snažte se to nepřehnat, aby noky nebyly jako broky). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu. Jemně hněťte 3 minuty a rozdělte ho na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte je na 3cm kousky. Do každého vtiskněte hroty vidličky.

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vsypte do ní čtvrtinu noků. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu. Pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou sběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami.

5 V rendlíku rozehřejte máslo, až začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 minuty dokřupava. Osolte a opepřete. Promíchejte s noky a podávejte je k masu.

NĚCO NAVÍC
Noky můžete podávat také jako samostatné hlavní jídlo – ve větších porcích a s větším množstvím šalvějového másla a posypané nastrouhaným parmazánem (najemno i hoblinami). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit