0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Žloutkové věnečky s jahodami

venecky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Žloutkové věnečky s jahodami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 92
Více než hodinu Pro zkušené Na 10 věnečků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5575 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 334 g
Tuky 372 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žloutkové věnečky prostě stojí za to umět. Naučte se pravé odpalované těsto i poctivý krém ze žloutků přímo od šéfcukrářky Café Imperial, přidejte našlehanou smetanu a jahody… A ocitnete se v ráji!

Suroviny

slunečnicový olej 50 g
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 120 g
vejce 3 ks
Na krém
krupicový cukr 125 g
žloutek 6 ks
mouka pšeničná hladká 40 g
mléko 500 ml
vanilkový lusk 1 ks
smetana ke šlehání 250 ml
Na ozdobu
jahody 600 g
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Na oleji nechte spařit mouku. 

2

Hrnec se spařenou moukou sejměte z ohně, za občasného promíchání nechte zchladnout a pak po jednom přidávejte vejce a pomocí ručního hnětače je vždy pečlivě zapracujte. Počítejte s tím, že to jde pomalu – těsto by mělo být zcela hladké a neměly by v něm být žádné hrudky.

3

áhlou>

věnečky - příprava těsta a pečení

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení a pomocí cukrářského sáčku na něj nakreslete věnečky. Klasické mají průměr okolo 4 cm; větší, které se plní jahodami, udělejte osmicentimetrové. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. Věnečky krásně nabudou.

5

Během pečení neotvírejte troubu – odpalované těsto by kvůli nárazu studeného vzduchu splasklo. Správně upečený věneček nesmí při pečení takzvaně ,spadnout‘, má krásně zlatavou barvu, a když dva ještě teplé kousky třete o sebe, měly by vydávat šustivý zvuk. Hotové věnečky nechte vychladnout.

6

Zchladlé věnečky lehce změknou a zvláční. Položte je na pracovní plochu a menším nožem s pilkou je v polovině podélně rozřízněte. Vnitřek by měl být téměř dutý. Těsně před podáváním věnečky naplňte krémem a jahodami; podrobnosti najdete na vedlejší straně.

7

JAK PŘIPRAVIT KRÉM

  • Utřete vejce - Žloutky vyklepněte do hrnce o objemu více než půl litru, přidejte cukr, promíchejte a přisypte mouku.
  • Svařte mléko - Mléko přelijte do hrnce, vydlabejte do něj obsah jednoho vanilkového lusku a přiveďte k varu. Občas promíchejte.
  • Spojte - Mlékem s vanilkou přelijte vaječnou směs, dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu – krém krásně zhoustne.
  • Přimíchejte smetanu - Žloutkový krém nechte zcela zchladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji přimíchejte ke krému.

příprava krému na věnečky

  • Naplňte- Krém špachtlí přendejte do cukrářského sáčku se širší hubičkou a naplňte spodní díly věnečků.
  • Přidejte jahody - Omyjte je, osušte a nakrájejte na plátky. Jeden přes druhý je pak naskládejte na krém.
  • Spojte - Přiklopte vrchní díl – nemusíte nijak tlačit, vrchní klobouček na spodním věnečku krásně sedí.
  • Pocukrujte - Nakonec věneček poprašte cukrem. Krém, jahody ani těsto nic víc nepotřebují.

plnění věnečků

Související články

Dezert na neděli: žloutkové věnečky
  • Tipy a triky

Dezert na neděli: žloutkové věnečky

Vyzkoušejte klasiku! Naučíme vás božské věnečky z odpalovaného těsta s odlehčeným žloutkovým krémem a čerstvými jahodami. Poradíme vám, jak na těsto, krém i správnou polevu. S našimi recepty to zvládnete!...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit