Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žloutkové věnečky s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 116
Více než hodinu Pro zkušené Na 10 věnečků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5575 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 334 g
Tuky 372 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žloutkové věnečky prostě stojí za to umět. Naučte se pravé odpalované těsto i poctivý krém ze žloutků přímo od šéfcukrářky Café Imperial, přidejte našlehanou smetanu a jahody… A ocitnete se v ráji! Recept na žloutkové věnečky s jahodami jsme doplnili o fotopostup, podle kterého je jistě hravě zvládnete.

Suroviny

slunečnicový olej 50 g
sůl 1 špetka
vejce 3 ks
Na krém
mléko 500 ml
Na ozdobu
jahody 600 g
na poprášení

Postup

1

Olej a 150 ml vody nalijte do středně velkého hrnce. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pak přisypte mouku a pečlivě ji míchejte, dokud se nezačne přichytávat ke dnu. Mouka se musí spařit – cukráři tomu říkají, že se začíná pálit, a odtud název odpalované těsto.

2

Hrnec se spařenou moukou sejměte z ohně, za občasného promíchání nechte zchladnout a pak po jednom přidávejte vejce a pomocí ručního hnětače je vždy pečlivě zapracujte. Počítejte s tím, že to jde pomalu – těsto by mělo být zcela hladké a neměly by v něm být žádné hrudky.

3

věnečky - příprava těsta a pečení

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení a pomocí cukrářského sáčku na něj nakreslete věnečky. Klasické mají průměr okolo 4 cm; větší, které se plní jahodami, udělejte osmicentimetrové. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. Věnečky krásně nabudou.

5

Během pečení neotvírejte troubu – odpalované těsto by kvůli nárazu studeného vzduchu splasklo. Správně upečený věneček nesmí při pečení takzvaně ,spadnout‘, má krásně zlatavou barvu, a když dva ještě teplé kousky třete o sebe, měly by vydávat šustivý zvuk. Hotové věnečky nechte vychladnout.

6

Zchladlé věnečky lehce změknou a zvláční. Položte je na pracovní plochu a menším nožem s pilkou je v polovině podélně rozřízněte. Vnitřek by měl být téměř dutý. Těsně před podáváním věnečky naplňte krémem a jahodami; podrobnosti najdete na vedlejší straně.

7

JAK PŘIPRAVIT KRÉM

  • Utřete vejce - Žloutky vyklepněte do hrnce o objemu více než půl litru, přidejte cukr, promíchejte a přisypte mouku.
  • Svařte mléko - Mléko přelijte do hrnce, vyškrábněte do něj obsah jednoho vanilkového lusku a přiveďte k varu. Občas promíchejte.
  • Spojte - Mlékem s vanilkou přelijte vaječnou směs, dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu – krém krásně zhoustne.
  • Přimíchejte smetanu - Žloutkový krém nechte zcela zchladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji přimíchejte ke krému.

příprava krému na věnečky

  • Naplňte- Krém špachtlí přendejte do cukrářského sáčku se širší hubičkou a naplňte spodní díly věnečků.
  • Přidejte jahody - Omyjte je, osušte a nakrájejte na plátky. Jeden přes druhý je pak naskládejte na krém.
  • Spojte - Přiklopte vrchní díl – nemusíte nijak tlačit, vrchní klobouček na spodním věnečku krásně sedí.
  • Pocukrujte - Nakonec věneček poprašte cukrem. Krém, jahody ani těsto nic víc nepotřebují.

plnění věnečků

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...