
Dýňové pyré
Kaše z pečené dýně je jednoduše skvělá. Určitě neopomeňte lístky šalvěje, dodají pyré úžasný chuťový rozměr.
Ingredience
- asi 1,5 kg dýně, nakrájené na kostky (viz Něco navíc)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 10 lístků šalvěje
- olivový olej na pokapání dýně
- 2 brambory, oloupané
- 125 ml smetany ke šlehání
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem a lístky šalvěje. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal, vraťte do trouby a pečte dalších asi 20 minut (záleží na velikosti). Dýně by měla na okrajích začít zlátnout.
2 Mezitím dejte do osolené vody vařit brambory; trvá to 20 minut.
3 Z upečené dýně odstraňte listy šalvěje a dýni rozmixujte s bramborami a smetanou na hladké pyré. Osolte a podávejtes daňčím steakem.
NĚCO NAVÍC
Na pyré je ideální dýně hokkiado nebo muškátová dýně. Hokkaido stačí nakrájet a zbavit semínek, muškátovou je před pečením potřeba i oloupat.
Přidat komentář