Dýňové pyré se šalvějí je jednoduše skvělá záležitost, která elegantně nahradí klasickou bramborovou kaši. Hodí se především jako příloha k masu. Určitě neopomeňte lístky šalvěje, dodají pyré úžasný chuťový rozměr. Recept na kaši z pečené dýně se od té z brambor příliš neliší, takže se můžete bez obav pustit do vaření.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem a lístky šalvěje. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal, vraťte do trouby a pečte dalších asi 20 minut (záleží na velikosti). Dýně by měla na okrajích začít zlátnout.
Mezitím dejte do osolené vody vařit brambory; trvá to 20 minut.
Z upečené dýně odstraňte listy šalvěje a dýni rozmixujte s bramborami a smetanou na hladké pyré. Osolte a podávejte například s daňčím steakem.
NĚCO NAVÍC
Na pyré je ideální dýně hokkiado nebo muškátová dýně. Hokkaido stačí nakrájet a zbavit semínek, muškátovou je před pečením potřeba i oloupat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 35 nejlepších příloh ke svatomartinské huse: Pro milovníky tradic knedlíky, odvážnějším lokše, pečené brambory nebo dýňové pyré(35 receptů )
- Originální zeleninové přílohy, které nahradí bramborovou kaši: Více než 40 nových receptů pro zimní vaření(40 receptů )
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )