Dýňové pyré se šalvějí

Dýňové pyré se šalvějí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (32)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4437 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 877 g
Tuky 171 g
Vláknina 400 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kaše z pečené dýně je jednoduše skvělá. Určitě neopomeňte lístky šalvěje, dodají pyré úžasný chuťový rozměr.

Suroviny

dýně 1.5 kg
na kostky
krupicový cukr 1 PL
šalvěj 10 ks
olivový olej
na pokapání dýně
brambory 2 ks
oloupané
smetana ke šlehání 125 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte cukrem a lístky šalvěje. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal, vraťte do trouby a pečte dalších asi 20 minut (záleží na velikosti). Dýně by měla na okrajích začít zlátnout.

2 Mezitím dejte do osolené vody vařit brambory; trvá to 20 minut.

3 Z upečené dýně odstraňte listy šalvěje a dýni rozmixujte s bramborami a smetanou na hladké pyré. Osolte a podávejtes daňčím steakem.

NĚCO NAVÍC
Na pyré je ideální dýně hokkiado nebo muškátová dýně. Hokkaido stačí nakrájet a zbavit semínek, muškátovou je před pečením potřeba i oloupat.

Daňčí steak v jalovci a bylinkách

Daňčí steak v jalovci a bylinkách

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit