Dýňové pyré není skvělé jenom v polévce a těstovinách, zazáří i při sladkém pečení. Třeba dýňové muffiny jsou dokonale vláčné a neodolatelně voňavé. Budete je péct zas a znova!
Suroviny
Postup
Připravte drobenku. Všechny suroviny smíchejte v míse a prsty vypracujte drobenku. Dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Vejce vyšlehejte s olejem a cukrem do nadýchané pěny. Mouku, sůl, jedlou sodu, kypřicí prášek a koření smíchejte a prosejte přes jemné síto do čisté mísy. Dýňové pyré smíchejte s citronovou šťávou. Do vaječné směsi postupně zašlehejte sypkou směs a dýňové pyré. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte ořechy a čokoládu.
Těstem naplňte muffinové košíčky do 2/3–3/4 objemu, posypte připravenou drobenkou a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
NĚCO NAVÍC
- Dýňové pyré na pečení muffinů by mělo mít konzistenci hustšího jogurtu či zakysané smetany. Pokud je tedy příliš husté, lehce ho nařeďte vodou.
- Ze stejného těsta můžete připravit i bábovku. Množství zvyšte o polovinu, pokud máte menší bábovkou formu, nebo na dvojnásobek, pokud máte formu o větším objemu.