Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2294 kcal
Bílkoviny 141 g
Cukr 63 g
Tuky 158 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat – její slupka vařením změkne. Proto při přípravě polévek nejraději saháme právě po ní.

Suroviny

máslo 4 PL
česnek 4 stroužky
nadrobno
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
1 ks
dýně hokkaido dužina, (cca 1,5 kg v celku)
0.75 ČL
uzená paprika mletá
chilli sušené 0.75 ČL
0.5 ČL
kurkuma mletá
sůl
kajenský pepř
dle chuti
česnek sušený 0.25 ČL
mletý
vývar kuřecí 500 ml
smetana 120 ml
min. 33%
NA CIZRNU
máslo 2 PL
lze nahradit rostlinným olejem, (použít můžete i tuk ze slaniny)
400 g
konzerva cizrny slitá a propláchnutá
sůl 0.25 ČL
česnek sušený 0.25 ČL
chilli sušené 0.5 ČL
0.25 ČL
uzená paprika mletá
0.13 ČL
kurkuma mletá
hnědý cukr 2 ČL
NA DOKONČENÍ
slanina 3 plátky
vypražená, rozdrobené nebo nakrájené na kousky
sýr
feta nebo sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola)

1 V hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek, cibuli a dýni a na středním plameni opékejte, dokud cibule a česnek nezměknou. Přidejte uzenou papriku, chilli, kurkumu, kajenský pepř, sůl a mletý sušený česnek, přilijte vývar, 250 ml vody a vařte, dokud není dýně měkká, zhruba 20–30 minut. Promixujte tyčovým mixérem a vmíchejte smetanu. V případě potřeby zřeďte polévku vodou nebo vývarem.

2 Na cizrnu rozehřejte v pánvi tuk, přidejte všechny ingredience a míchejte, dokud není cizrna v koření pěkně obalená a lehce křupavá. Polévku rozdělte do mističek, posypte slaninou, cizrnou a sýrem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li možnost, dýni nejdřív upečte v troubě, chuti polévky to prospěje!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit