0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

3.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 277 g
Tuky 182 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat – její slupka vařením změkne. Proto při přípravě polévek nejraději saháme právě po ní.

Suroviny

máslo 4 PL
česnek 4 stroužky
nadrobno
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
dýně 1 ks
hokkaido (cca 1,5 kg vcelku) – dužina
paprika mletá uzená 0.75 ČL
chilli sušené 0.75 ČL
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
sůl
dle chuti
kajenský pepř
dle chuti
česnek sušený 0.25 ČL
mletý
vývar kuřecí 500 ml
smetana ke šlehání 120 ml
min. 33%
NA CIZRNU
máslo 2 PL
lze nahradit rostlinným olejem (použít můžete i tuk ze slaniny)
cizrna 400 g
konzerva, slitá a propláchnutá
sůl 0.25 ČL
česnek sušený 0.25 ČL
chilli sušené 0.5 ČL
paprika mletá uzená 0.25 ČL
kurkuma (mletá) 0.13 ČL
hnědý cukr 2 ČL
NA DOKONČENÍ
slanina 3 plátky
vypražená, rozdrobená nebo nakrájená na kousky
sýr feta
nebo sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola)

1 V hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek, cibuli a dýni a na středním plameni opékejte, dokud cibule a česnek nezměknou. Přidejte uzenou papriku, chilli, kurkumu, kajenský pepř, sůl a mletý sušený česnek, přilijte vývar, 250 ml vody a vařte, dokud není dýně měkká, zhruba 20–30 minut. Promixujte tyčovým mixérem a vmíchejte smetanu. V případě potřeby zřeďte polévku vodou nebo vývarem.

2 Na cizrnu rozehřejte v pánvi tuk, přidejte všechny ingredience a míchejte, dokud není cizrna v koření pěkně obalená a lehce křupavá. Polévku rozdělte do mističek, posypte slaninou, cizrnou a sýrem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li možnost, dýni nejdřív upečte v troubě, chuti polévky to prospěje!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit