Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem
Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

3.6/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 277 g
Tuky 182 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat – její slupka vařením změkne. Proto při přípravě polévek nejraději saháme právě po ní.

Suroviny

česnek 4 stroužky
nadrobno
nakrájená nadrobno
hokkaido (cca 1,5 kg vcelku) – dužina
paprika mletá uzená ¾ ČL
chilli sušené ¾ ČL
sůl
dle chuti
kajenský pepř
dle chuti
česnek sušený ¼ ČL
mletý
vývar kuřecí 500 ml
min. 33%
NA CIZRNU
lze nahradit rostlinným olejem (použít můžete i tuk ze slaniny)
cizrna 400 g
konzerva, slitá a propláchnutá
sůl ¼ ČL
česnek sušený ¼ ČL
chilli sušené ½ ČL
paprika mletá uzená ¼ ČL
hnědý cukr 2 ČL
NA DOKONČENÍ
slanina 3 plátky
vypražená, rozdrobená nebo nakrájená na kousky
nebo sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola)

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek, cibuli a dýni a na středním plameni opékejte, dokud cibule a česnek nezměknou. Přidejte uzenou papriku, chilli, kurkumu, kajenský pepř, sůl a mletý sušený česnek, přilijte vývar, 250 ml vody a vařte, dokud není dýně měkká, zhruba 20–30 minut. Promixujte tyčovým mixérem a vmíchejte smetanu. V případě potřeby zřeďte polévku vodou nebo vývarem.

2

Na cizrnu rozehřejte v pánvi tuk, přidejte všechny ingredience a míchejte, dokud není cizrna v koření pěkně obalená a lehce křupavá. Polévku rozdělte do mističek, posypte slaninou, cizrnou a sýrem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li možnost, dýni nejdřív upečte v troubě, chuti polévky to prospěje!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín