Propadli jsme pečení z celozrnné mouky, je to totiž snadné, zdravé a děsně dobré! Dýňový koláč je skvělá cesta, jak jíst víc zeleniny, a to téměř bez námahy, protože recept je velmi jednoduchý. Na křehké těsto vlijete tvarohovo-dýňovou náplň a dáte péct. Tak rychlé a přitom tak lahodné.
Suroviny
Postup
Suroviny na těsto promíchejte a prohněťte, vyválejte na plát silný zhruba 0,5 cm a přeneste do nepřilnavé koláčové formy. Přečnívající kraje seřízněte.
Na nádivku dejte do mísy tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu, dýni a vanilkový pudink. Vše rozmixujte dohladka a směs vlijte na připravené těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 3/4 hodiny. Koláč je třeba hlídat a podle potřeby snižovat teplotu v troubě.
Hotový koláč posypte moučkovým cukrem (nejlépe vanilkovým), nechte vychladnout a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Moučkový vanilkový cukr vyrobíte smícháním moučkového cukru s vyškrábnutými vanilkovými semínky. Rovněž můžete do sklenice s moučkovým cukrem postupně schraňovat vanilkové lusky, z nichž jste semínka vyškrábli. I samotné lusky cukr nádherně ovoní.
Recept je převzatý z knihy Domácí pekař., Autorka: Klára Hadašová
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )
- Dýňové dezerty: 14 nejlepších receptů(14 receptů )
- Nejlepší dýňové recepty aneb dýně ve všech podobách: Naplňte ji nebo z ní připravte hummus(21 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )