Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová polévka s chilli
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 296
Do 45 minut Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2044 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 169 g
Tuky 141 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýňová polévka je doslova hvězdou podzimu! Svou nádhernou barvou i vůní přiláká ke stolu celou rodinu. Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť a chilli paprička patřičný říz. Pokud dýňový olej nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým.

Suroviny

dýně 800 g
dužina, bez semínek, na kostičky
najemno
česnek 2 stroužky
najemno
mrkev 1 ks
nahrubo nastrouhaná
kari koření 1 PL
či méně
třtinový cukr 1 ČL
vývar zeleninový 600 ml
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý
dýňová semínka 1 hrst
opražená
čerstvá, najemno
dýňový olej 2 PL
na zakápání

Postup

1

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne.

2

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.

3

Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

09.11.2017 16:07

Namísto pečení je taky možno dýni s mrkví na cibuli restovat v hrnci s pokud možno silným dnem, taky dostane chuť ... ;-)

24.08.2017 08:44

Naprosto vynikající! Jiný recept na polévku ani nechci zkoušet :)

Apetit magazín