Dýňová polévka je doslova hvězdou podzimu! Svou nádhernou barvou i vůní přiláká ke stolu celou rodinu. Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť a chilli paprička patřičný říz. Pokud dýňový olej nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým.
Suroviny
Postup
V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne.
Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.
Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
NĚCO NAVÍC
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu pro loveckou sezonu(4 recepty )
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti(21 receptů )
- 10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky(10 receptů )
Komentáře
Namísto pečení je taky možno dýni s mrkví na cibuli restovat v hrnci s pokud možno silným dnem, taky dostane chuť ... ;-)
In reply to Namísto pečení je taky možno by PetrSP7
Naprosto vynikající! Jiný recept na polévku ani nechci zkoušet :)