0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová polévka s chilli
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 279
Více než hodinu Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2044 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 169 g
Tuky 141 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.

Suroviny

dýně 800 g
dužina, bez semínek, na kostičky
máslo 2 PL
cibule 1 ks
najemno
česnek 2 stroužky
najemno
mrkev 1 ks
nahrubo
kari koření 1 PL
či méně
třtinový cukr 1 ČL
vývar zeleninový 600 ml
sůl
na dochucení
pepř
mletý, na dochucení
dýňová semínka 1 hrst
opražená
chilli paprička 1 ks
čerstvá, najemno
dýňový olej 2 PL
na zakápání

Postup

1

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne.

2

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.

3

Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

Eva Miklušáková

Naprosto vynikající! Jiný recept na polévku ani nechci zkoušet :)

Petr Šraier

Namísto pečení je taky možno dýni s mrkví na cibuli restovat v hrnci s pokud možno silným dnem, taky dostane chuť ... ;-)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...