Jahodové cappuccino & domácí piškoty

Jahodové cappuccino & domácí piškoty

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (21)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3334 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 383 g
Tuky 165 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obyčejný jahodový koktejl jsme bleskově proměnili v originální dezert do hrnečku.

 

Suroviny

jahody 700 g
crème fraîche 250 g
nebo zakysaná smetana
krupicový cukr 200 g
máta 1 svazek
otrhané lístky
smetana ke šlehání 150 ml
33%
Na piškoty
vejce 3 ks
bílky a žloutky odděleně
krupicový cukr 75 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 80 g
prosátá
krystalový cukr
na posypání
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C, plech vyložte pečicím papírem a připravte si cukrářský sáček s 1,25cm širokou trubičkou. 

2 Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, solí a vanilkovým extraktem do světlé nadýchané pěny. Bílky vyšlehejte do polotuha, přidejte zbylý cukr a ušlehejte dotuha. Část bílků jemně vmíchejte ke žloutkům, tím se směs nadlehčí, a poté ji celou zlehka zašlehejte k bílkům. Nakonec stěrkou vmíchejte mouku, aby nevznikly hrudky. 

3 Polovinu směsi přendejte do cukrářského sáčku a stříkejte na připravený plech proužky asi 10cm dlouhé. Nezapomeňte mezi nimi nechat rozestup (alespoň 5cm). Opakujte se zbylým těstem. Piškoty posypte moučkovým a krystalovým cukrem a dejte péct na 13–15 minut.

4 Jahody zbavte stopek a rozmixujte s crèmem fraîche, cukrem a mátou. Rozdělte do šálků a dejte chladit. Smetanu vyšlehejte do polotuha (měla by mít konzistenci jogurtu). Rozdělte ji do hrnečků na jahodové cappuccino a podávejte s piškoty.

NĚCO NAVÍC
Cappuccino můžete přisladit a zjemnit smetanou podle chuti. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit