Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2860 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 331 g
Tuky 117 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně kynutých lívanců pomalu se opékajících na pánvi vytáhne z postele i ty největší ospalce... Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru v podobě kynutých lívanců s jahodami a šlehačkou, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen!

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 350 g
mléko 600 ml
vlažné
sůl špetka
vejce 1 ks
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
olej
na vytření pánve
K PODÁVÁNÍ
jahody 300 g
očištěné
smetana ke šlehání 250 ml
(můžete použít i crème fraîche)
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
jahodový sirup (viz Něco navíc)
bazalka
čerstvá, na ozdobu
sněhové pusinky
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.

2

Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka.

3

Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.

4

Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.

5

Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku).

6

Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.

NĚCO NAVÍC - Jahodový sirup:

  • Do hrnce dejte 500 g jahod, přepůlených, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody.
  • Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut.
  • Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte.
  • Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie).
  • Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu.
  • Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance.

V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit