Kynuté lívance se pomalu opékají na pánvi a jejich omamná vůně vytáhne z postele i ty největší ospalce. Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru s jahodami a šlehačkou, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen! Lívance jsou nadýchané, jemné a rozhodně doporučujeme recept vyzkoušet. Jahody a šlehačka rozhodně nejsou podmínkou, podávejte je klidně tradičně, obalené ve skořicovém cukru.
Suroviny
Postup
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.
Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka.
Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.
Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.
Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku).
Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.
NĚCO NAVÍC - Jahodový sirup:
- Do hrnce dejte 500 g přepůlených jahod, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody.
- Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut.
- Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte.
- Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie).
- Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu.
- Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance.
V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )
- Svátek matek: Připravte mamince výbornou snídani a postarejte se jí o nezapomenutelné ráno(36 receptů )