Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2860 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 331 g
Tuky 117 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně kynutých lívanců pomalu se opékajících na pánvi vytáhne z postele i ty největší ospalce... Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen!

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 350 g
mléko 600 ml
vlažné
sůl špetka
vejce 1 ks
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
olej
na vytření pánve
K PODÁVÁNÍ
jahody 300 g
očištěné
smetana ke šlehání 250 ml
(můžete použít i crème fraîche)
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
jahodový sirup (viz Něco navíc)
bazalka
čerstvá, na ozdobu
sněhové pusinky
na ozdobení (nemusí být)

1 Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.

2 Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka. Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.

3 Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.

4 Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku). Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.

NĚCO NAVÍC
Jahodový sirup: Do hrnce dejte 500 g jahod, přepůlených, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody. Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut. Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte. Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie). Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu. Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance. V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit