0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2860 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 331 g
Tuky 117 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně kynutých lívanců pomalu se opékajících na pánvi vytáhne z postele i ty největší ospalce... Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru v podobě kynutých lívanců s jahodami a šlehačkou, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen!

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 350 g
mléko 600 ml
vlažné
sůl špetka
vejce 1 ks
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
olej
na vytření pánve
K PODÁVÁNÍ
jahody 300 g
očištěné
smetana ke šlehání 250 ml
(můžete použít i crème fraîche)
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
jahodový sirup (viz Něco navíc)
bazalka
čerstvá, na ozdobu
sněhové pusinky
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.

2

Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka.

3

Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.

4

Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.

5

Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku).

6

Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.

NĚCO NAVÍC - Jahodový sirup:

  • Do hrnce dejte 500 g jahod, přepůlených, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody.
  • Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut.
  • Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte.
  • Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie).
  • Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu.
  • Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance.

V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.

Související články

Jak udržet lívance teplé
  • Tipy a triky

Jak udržet lívance teplé

Připravujete rodině lívanečky a rádi byste je déle udrželi teplé? Víme, jak toho docílit. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit