0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 24
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2860 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 331 g
Tuky 117 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně kynutých lívanců pomalu se opékajících na pánvi vytáhne z postele i ty největší ospalce... Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru v podobě kynutých lívanců s jahodami a šlehačkou, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen!

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 350 g
mléko 600 ml
vlažné
sůl špetka
vejce 1 ks
vanilkový lusk ks
semínka vyškrábnutá
olej
na vytření pánve
K PODÁVÁNÍ
jahody 300 g
očištěné
smetana ke šlehání 250 ml
(můžete použít i crème fraîche)
vanilkový lusk ks
semínka vyškrábnutá
jahodový sirup (viz Něco navíc)
bazalka
čerstvá, na ozdobu
sněhové pusinky
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.

2

Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka.

3

Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.

4

Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.

5

Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku).

6

Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.

NĚCO NAVÍC - Jahodový sirup:

  • Do hrnce dejte 500 g jahod, přepůlených, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody.
  • Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut.
  • Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte.
  • Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie).
  • Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu.
  • Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance.

V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč