0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit domácí sirup

sirup
ZDROJ: pixabay.com/silviarita
sdílet:

Domácí sirup se výborně k přípravě letních limonád, přelivů na dezerty a v zimě příjemně ochutí čaje. Může se zdát, že výroba domácích sirupů je zdlouhavá a složitá, ale nenechte se odradit, s námi to zvládnete.

Můžete zužitkovat vše, co zahrádka v sezóně nabízí.

  • Z ovoce zužitkujete například jahody, rybíz, ostružiny, třešně, višně, meruňky, borůvky, ale také zralé bezinky, rakytník nebo šípky.
  • Lahodně chutnají i sirupy bylinkové. Nebojte se sáhnout po mátě, meduňce, květu černého bezu, levanduli, šalvěji, tymiánu i fialkách.
  • A když dojdou sezónní zásoby, vyrobte si sirup ze zázvoru, skořice nebo citrusů.

Podomácku vyrobené šťávy mají oproti kupovaným výhodu v tom, že víte, kolik kterého ovoce obsahují.

Co budete potřebovat:

  • ovoce, byliny, cukr, citron a kyselin citronové
  • velký hrnec, vařečku, sítko, plátno
  • čisté láhve a sklenice s víčky na hotový sirup
  • zavařovací hrnec

Základní příprava sirupu

Existují dva způsoby, jak připravit sirup. Obojí má své výhody a nevýhody. Sirup vyrobený na plotně vařením nebude mít tolik chuti a vitamínů jako sirup vyrobený za studena,  ale zase se můžete spolehnout, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup vydrží déle.

Za studena

Protože šťáva neprojde varem, zachová si cenné vitaminy a další tělu prospěšné látky, které ovoce přirozeně obsahuje. Jejich doba skladování je kratší, vhodné je temné a chladné místo, kde vydrží asi 14 dní. V ledničce až dva měsíce.

         Ovocný sirup: 

  • Vylisujete 1 litr šťávy, ve které rozpustíte 1,5 kg cukru.
  • Aby byl sirup výraznější a prodloužili jste jeho trvanlivost a rozjasnili jeho barvu, přidejte 5 až 17 gramů kyseliny citrónové.
  • Hotovou šťávu vlijte do čistých sklenic a zavíčkujte


    Bylinný sirup:
     
  • Tři hrsti omytých a pokrájených bylinek vložte do litru převařené zchladlé vody.
  • Přidejte dobře omytý, na plátky nakrájený citrón a nechte na temném a chladném místě (můžete i v ledničce) 24–48 hodin macerovat.
  • Po uplynutí doby výluh přeceďte přes plátno a ve vzniklé tekutině rozpusťte 250 g cukru.
  • Nakonec přidejte šťávu z jednoho citrónu a půl lžičky kyseliny citrónové. Vše pečlivě zamíchejte a naplňte do lahví.

Tip: Pokud jste si udělali velkou zásobu a máte strach, že ji nespotřebujete, za studena vyrobený sirup sterilizujte 30 minut při teplotě 85 °C. Tím jeho životnost prodloužíte.

Za tepla

Tepelným zpracováním sice sirupy ztratí některé cenné látky, ale  budou trvanlivější a vydrží na 6 až 12 měsíců. Tento způsob je vhodný, pokud šťávu chcete uskladnit.

  • Při přípravě sirupů postupujete stejně jako u studené varianty, jen s tím rozdílem, že do přecezeného výluhu nebo vylisované šťávy přisypte cukr, lžičku kyseliny citronové a pět minut vařte
  • Čisté a suché lahve plňte ještě horkým sirupem. Trvanlivost podpoříte sterilizací.

Na co si dát pozor

  • Ovoce dobře omyjte, nesmí být plesnivé, ani nahnilé, jinak by mohl sirup zkazit.
  • Citrón je nejlepší používat v bio kvalitě. Kůra konvenčně pěstovaných citrusů se ošetřuje pesticidy. I přes pečlivé umytí není vyloučeno, že v kůře něco zůstane. 
  • Lahve musí být čistě umyté, ideálně sterilizované nebo alespoň vypláchnuté vroucí vodou. Vysoké teploty ničí mikgroorganismy, které by se ve sladkém prostředí začaly rychle množit a sirup tak zkazit.
  • Sirup plňte do lahví ještě horký a ihned zavíčkujte

Jak sterilizovat lahve a víčka

V troubě:

  • dokonale čisté lahve a víčka srovnejte na plech nebo mřížku
  • vložte do trouby předehřáté na 100 °C
  • za 15 minut troubu vypněte
  • lahve a víčka nevyndávejte, aby byly ještě teplé až je budete plnit

Ve vodě:

  • do velkého hrnce vložte lahve dnem dolu, vedle nich nasypejte víčka
  • hrnec napusťte vodou tak, aby byla asi 2 cm nad okrajem lahví
  • dejte naplno vařit po dobu 10–15 minut
  • vařič vypněte a lahve s víčky opatrně vyndejte kleštěmi na čistou utěrku
  • otřete je utěrkou, popřípadě nechte oschnout
  • plňte je ještě teplé a okamžitě zavíčkujte

Co kupovaný sirup?

Koupíte-li si v obchodě výrobek, který nese název sirup, pak musí obsahovat minimálně 50% podíl cukru. Výrobcům tuto povinnost ukládá česká vyhláška 248/2018 Sb., čímž je prakticky vyloučeno, abyste v kupovaném sirupu narazili na náhradní sladidla (aspartam, acesulfam K, apod.). Obsah ovoce ovšem legislativa nespedifikuje, proto po něm pátrejte v informacích na obalu. Liší se výrobce od výrobce a velmi významně.

Související články

Autor: Katka Vávrová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč