Jak připravit domácí sirup

sirup
ZDROJ: pixabay.com/silviarita
sdílet:

Domácí sirup se výborně k přípravě letních limonád, přelivů na dezerty a v zimě příjemně ochutí čaje. Může se zdát, že výroba domácích sirupů je zdlouhavá a složitá, ale nenechte se odradit, s námi to zvládnete.

Můžete zužitkovat vše, co zahrádka v sezóně nabízí.

  • Z ovoce zužitkujete například jahody, rybíz, ostružiny, třešně, višně, meruňky, borůvky, ale také zralé bezinky, rakytník nebo šípky.
  • Lahodně chutnají i sirupy bylinkové. Nebojte se sáhnout po mátě, meduňce, květu černého bezu, levanduli, šalvěji, tymiánu i fialkách.
  • A když dojdou sezónní zásoby, vyrobte si sirup ze zázvoru, skořice nebo citrusů.

Podomácku vyrobené šťávy mají oproti kupovaným výhodu v tom, že víte, kolik kterého ovoce obsahují.

Co budete potřebovat:

  • ovoce, byliny, cukr, citron a kyselin citronové
  • velký hrnec, vařečku, sítko, plátno
  • čisté láhve a sklenice s víčky na hotový sirup
  • zavařovací hrnec

Základní příprava sirupu

Existují dva způsoby, jak připravit sirup. Obojí má své výhody a nevýhody. Sirup vyrobený na plotně vařením nebude mít tolik chuti a vitamínů jako sirup vyrobený za studena,  ale zase se můžete spolehnout, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup vydrží déle.

Za studena

Protože šťáva neprojde varem, zachová si cenné vitaminy a další tělu prospěšné látky, které ovoce přirozeně obsahuje. Jejich doba skladování je kratší, vhodné je temné a chladné místo, kde vydrží asi 14 dní. V ledničce až dva měsíce.

         Ovocný sirup: 

  • Vylisujete 1 litr šťávy, ve které rozpustíte 1,5 kg cukru.
  • Aby byl sirup výraznější a prodloužili jste jeho trvanlivost a rozjasnili jeho barvu, přidejte 5 až 17 gramů kyseliny citrónové.
  • Hotovou šťávu vlijte do čistých sklenic a zavíčkujte


    Bylinný sirup:
     
  • Tři hrsti omytých a pokrájených bylinek vložte do litru převařené zchladlé vody.
  • Přidejte dobře omytý, na plátky nakrájený citrón a nechte na temném a chladném místě (můžete i v ledničce) 24–48 hodin macerovat.
  • Po uplynutí doby výluh přeceďte přes plátno a ve vzniklé tekutině rozpusťte 250 g cukru.
  • Nakonec přidejte šťávu z jednoho citrónu a půl lžičky kyseliny citrónové. Vše pečlivě zamíchejte a naplňte do lahví.

Tip: Pokud jste si udělali velkou zásobu a máte strach, že ji nespotřebujete, za studena vyrobený sirup sterilizujte 30 minut při teplotě 85 °C. Tím jeho životnost prodloužíte.

Za tepla

Tepelným zpracováním sice sirupy ztratí některé cenné látky, ale  budou trvanlivější a vydrží na 6 až 12 měsíců. Tento způsob je vhodný, pokud šťávu chcete uskladnit.

  • Při přípravě sirupů postupujete stejně jako u studené varianty, jen s tím rozdílem, že do přecezeného výluhu nebo vylisované šťávy přisypte cukr, lžičku kyseliny citronové a pět minut vařte
  • Čisté a suché lahve plňte ještě horkým sirupem. Trvanlivost podpoříte sterilizací.

Na co si dát pozor

  • Ovoce dobře omyjte, nesmí být plesnivé, ani nahnilé, jinak by mohl sirup zkazit.
  • Citrón je nejlepší používat v bio kvalitě. Kůra konvenčně pěstovaných citrusů se ošetřuje pesticidy. I přes pečlivé umytí není vyloučeno, že v kůře něco zůstane. 
  • Lahve musí být čistě umyté, ideálně sterilizované nebo alespoň vypláchnuté vroucí vodou. Vysoké teploty ničí mikgroorganismy, které by se ve sladkém prostředí začaly rychle množit a sirup tak zkazit.
  • Sirup plňte do lahví ještě horký a ihned zavíčkujte

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Více

Jak sterilizovat lahve a víčka

V troubě:

  • dokonale čisté lahve a víčka srovnejte na plech nebo mřížku
  • vložte do trouby předehřáté na 100 °C
  • za 15 minut troubu vypněte
  • lahve a víčka nevyndávejte, aby byly ještě teplé až je budete plnit

Ve vodě:

  • do velkého hrnce vložte lahve dnem dolu, vedle nich nasypejte víčka
  • hrnec napusťte vodou tak, aby byla asi 2 cm nad okrajem lahví
  • dejte naplno vařit po dobu 10–15 minut
  • vařič vypněte a lahve s víčky opatrně vyndejte kleštěmi na čistou utěrku
  • otřete je utěrkou, popřípadě nechte oschnout
  • plňte je ještě teplé a okamžitě zavíčkujte

Co kupovaný sirup?

Koupíte-li si v obchodě výrobek, který nese název sirup, pak musí obsahovat minimálně 50% podíl cukru. Výrobcům tuto povinnost ukládá česká vyhláška 248/2018 Sb., čímž je prakticky vyloučeno, abyste v kupovaném sirupu narazili na náhradní sladidla (aspartam, acesulfam K, apod.). Obsah ovoce ovšem legislativa nespedifikuje, proto po něm pátrejte v informacích na obalu. Liší se výrobce od výrobce a velmi významně.

Související recepty

Související články

Jak na domácí zavařování?
  • Tipy a triky

Jak na domácí zavařování?

Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných zelených plodů a těšíme se na velkou úrodu. V půlce léta sklízíme o sto šest a začínáme přemítat, co s další bednou meruněk...
5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
Autor: Katka Vávrová

Obchod Apetit