Domácí sirup se výborně k přípravě letních limonád, přelivů na dezerty a v zimě příjemně ochutí čaje. Může se zdát, že výroba domácích sirupů je zdlouhavá a složitá, ale nenechte se odradit, s námi to zvládnete.
Můžete zužitkovat vše, co zahrádka v sezóně nabízí.
- Z ovoce zužitkujete například jahody, rybíz, ostružiny, třešně, višně, meruňky, borůvky, ale také zralé bezinky, rakytník nebo šípky.
- Lahodně chutnají i sirupy bylinkové. Nebojte se sáhnout po mátě, meduňce, květu černého bezu, levanduli, šalvěji, tymiánu i fialkách.
- A když dojdou sezónní zásoby, vyrobte si sirup ze zázvoru, skořice nebo citrusů.
Podomácku vyrobené šťávy mají oproti kupovaným výhodu v tom, že víte, kolik kterého ovoce obsahují.
Co budete potřebovat:
- ovoce, byliny, cukr, citron a kyselin citronové
- velký hrnec, vařečku, sítko, plátno
- čisté láhve a sklenice s víčky na hotový sirup
- zavařovací hrnec
Základní příprava sirupu
Existují dva způsoby, jak připravit sirup. Obojí má své výhody a nevýhody. Sirup vyrobený na plotně vařením nebude mít tolik chuti a vitamínů jako sirup vyrobený za studena, ale zase se můžete spolehnout, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup vydrží déle.
Za studena
Protože šťáva neprojde varem, zachová si cenné vitaminy a další tělu prospěšné látky, které ovoce přirozeně obsahuje. Jejich doba skladování je kratší, vhodné je temné a chladné místo, kde vydrží asi 14 dní. V ledničce až dva měsíce.
Ovocný sirup:
- Vylisujete 1 litr šťávy, ve které rozpustíte 1,5 kg cukru.
- Aby byl sirup výraznější a prodloužili jste jeho trvanlivost a rozjasnili jeho barvu, přidejte 5 až 17 gramů kyseliny citrónové.
- Hotovou šťávu vlijte do čistých sklenic a zavíčkujte
Bylinný sirup:
- Tři hrsti omytých a pokrájených bylinek vložte do litru převařené zchladlé vody.
- Přidejte dobře omytý, na plátky nakrájený citrón a nechte na temném a chladném místě (můžete i v ledničce) 24–48 hodin macerovat.
- Po uplynutí doby výluh přeceďte přes plátno a ve vzniklé tekutině rozpusťte 250 g cukru.
- Nakonec přidejte šťávu z jednoho citrónu a půl lžičky kyseliny citrónové. Vše pečlivě zamíchejte a naplňte do lahví.
Tip: Pokud jste si udělali velkou zásobu a máte strach, že ji nespotřebujete, za studena vyrobený sirup sterilizujte 30 minut při teplotě 85 °C. Tím jeho životnost prodloužíte.
Za tepla
Tepelným zpracováním sice sirupy ztratí některé cenné látky, ale budou trvanlivější a vydrží na 6 až 12 měsíců. Tento způsob je vhodný, pokud šťávu chcete uskladnit.
- Při přípravě sirupů postupujete stejně jako u studené varianty, jen s tím rozdílem, že do přecezeného výluhu nebo vylisované šťávy přisypte cukr, lžičku kyseliny citronové a pět minut vařte
- Čisté a suché lahve plňte ještě horkým sirupem. Trvanlivost podpoříte sterilizací.
Na co si dát pozor
- Ovoce dobře omyjte, nesmí být plesnivé, ani nahnilé, jinak by mohl sirup zkazit.
- Citrón je nejlepší používat v bio kvalitě. Kůra konvenčně pěstovaných citrusů se ošetřuje pesticidy. I přes pečlivé umytí není vyloučeno, že v kůře něco zůstane.
- Lahve musí být čistě umyté, ideálně sterilizované nebo alespoň vypláchnuté vroucí vodou. Vysoké teploty ničí mikgroorganismy, které by se ve sladkém prostředí začaly rychle množit a sirup tak zkazit.
- Sirup plňte do lahví ještě horký a ihned zavíčkujte.
Jak sterilizovat lahve a víčka
V troubě:
- dokonale čisté lahve a víčka srovnejte na plech nebo mřížku
- vložte do trouby předehřáté na 100 °C
- za 15 minut troubu vypněte
- lahve a víčka nevyndávejte, aby byly ještě teplé až je budete plnit
Ve vodě:
- do velkého hrnce vložte lahve dnem dolu, vedle nich nasypejte víčka
- hrnec napusťte vodou tak, aby byla asi 2 cm nad okrajem lahví
- dejte naplno vařit po dobu 10–15 minut
- vařič vypněte a lahve s víčky opatrně vyndejte kleštěmi na čistou utěrku
- otřete je utěrkou, popřípadě nechte oschnout
- plňte je ještě teplé a okamžitě zavíčkujte
Co kupovaný sirup?
Koupíte-li si v obchodě výrobek, který nese název sirup, pak musí obsahovat minimálně 50% podíl cukru. Výrobcům tuto povinnost ukládá česká vyhláška 248/2018 Sb., čímž je prakticky vyloučeno, abyste v kupovaném sirupu narazili na náhradní sladidla (aspartam, acesulfam K, apod.). Obsah ovoce ovšem legislativa nespedifikuje, proto po něm pátrejte v informacích na obalu. Liší se výrobce od výrobce a velmi významně.