
Jahodová žemlovka
„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“ napsala nám o svém oblíbeném jahodovém receptu čtenářka Martina Lancingerová.
Ingredience
- 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 1–2 lžíce tekutého medu
- 150 g měkkého tvarohu
- 20 g strouhaného kokosu
- cca 100 ml mléka
- 1 lžička másla + na vymazání pekáčku
- 6–8 plátků toustového chleba
- 6–8 větších jahod
- 2 lžíce krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 25 g bílé čokolády
- 20 g másla
- 45 g jahod, nakrájených na kousky
NA JAHODOVOU PĚNU
Příprava jídla
1 Nejdříve připravte pěnu: do rendlíku nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte nakrájené jahody a krátce povařte. Potom rozmixujte a dejte chladit.
2 Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos a promíchejte. Mléko spolu s máslem dejte ohřát. Z toustového chleba ořízněte kůrky. Jahody nakrájejte na asi 3 mm silné plátky nebo drobné kostičky. Malou zapékací misku vymažte máslem. Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb rozprostřete polovinu tvarohové směsi, na ni polovinu pokrájených jahod a znovu vrstvení zopakujte. Zakončete vrstvou chleba.
3 V plecháčku svařte cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do kterého pomalu zašlehejte cukrový sirup. Oslazený sníh rozprostřete navrch žemlovky a dejte péct do trouby na 20–25 minut.
4 Z lednice vyndejte připravenou pěnu, našlehejte ji a podávejte k upečené žemlovce.
Přidat komentář