3.5 / 5. Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4848 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 752 g
Tuky 129 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“ napsala nám o svém oblíbeném jahodovém receptu čtenářka Martina Lancingerová.

Suroviny

vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
med 2 PL
tekutý
tvaroh měkký 150 g
kokos strouhaný 20 g
mléko 100 ml
máslo 1 ČL
+ na vymazání pekáčku
toustový chléb 8 plátků
jahody 8 ks
větší
krupicový cukr 2 PL
Na jahodovou pěnu
smetana ke šlehání 100 ml
33%
bílá čokoláda 25 g
máslo 20 g
jahody 45 g
nakrájené na kousky

Postup

1

Nejdříve připravte pěnu: do rendlíku nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte nakrájené jahody a krátce povařte. Potom rozmixujte a dejte chladit.

2

Troubu předehřejte na 170 °C.

3

V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos a promíchejte. Mléko spolu s máslem dejte ohřát. Z toustového chleba ořízněte kůrky. Jahody nakrájejte na asi 3 mm silné plátky nebo drobné kostičky. Malou zapékací misku vymažte máslem.

4

Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb rozprostřete polovinu tvarohové směsi, na ni polovinu pokrájených jahod a znovu vrstvení zopakujte. Zakončete vrstvou chleba.

5

V plecháčku svařte cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do kterého pomalu zašlehejte cukrový sirup. Oslazený sníh rozprostřete navrch žemlovky a dejte péct do trouby na 20–25 minut.

 
6

Z lednice vyndejte připravenou pěnu, našlehejte ji a podávejte k upečené žemlovce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit