Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodová žemlovka

„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“ napsala nám o svém oblíbeném jahodovém receptu čtenářka Martina Lancingerová.

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ Chlazení
PT25M
Pečení 0:25
Česká

Ingredience

    • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • 1–2 lžíce tekutého medu
    • 150 g měkkého tvarohu
    • 20 g strouhaného kokosu
    • cca 100 ml mléka
    • 1 lžička másla + na vymazání pekáčku
    • 6–8 plátků toustového chleba
    • 6–8 větších jahod
    • 2 lžíce krupicového cukru

    NA JAHODOVOU PĚNU

    • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
    • 25 g bílé čokolády
    • 20 g másla
    • 45 g jahod, nakrájených na kousky

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte pěnu: do rendlíku nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte nakrájené jahody a krátce povařte. Potom rozmixujte a dejte chladit.

2 Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos a promíchejte. Mléko spolu s máslem dejte ohřát. Z toustového chleba ořízněte kůrky. Jahody nakrájejte na asi 3 mm silné plátky nebo drobné kostičky. Malou zapékací misku vymažte máslem. Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb rozprostřete polovinu tvarohové směsi, na ni polovinu pokrájených jahod a znovu vrstvení zopakujte. Zakončete vrstvou chleba.

3 V plecháčku svařte cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do kterého pomalu zašlehejte cukrový sirup. Oslazený sníh rozprostřete navrch žemlovky a dejte péct do trouby na 20–25 minut.

4 Z lednice vyndejte připravenou pěnu, našlehejte ji a podávejte k upečené žemlovce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Žemlovka de luxe

Zapečené jahody se sněhovými pusinkami

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

30x božské jahody, které si zamilujete

Přidat komentář