Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodová bublanina de luxe
Jahodová bublanina de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodová bublanina de luxe

4.4/5 Počet hodnocení: 42
Do hodiny Velmi snadné Na formu 20 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4877 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 369 g
Tuky 327 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč je o něco pracnější než úplně prostá litá těsta, odmění se ale mimořádně jemnou chutí. A s čepicí šlehačky a čerstvými jahodami jej můžete podávat jako slavnostní moučník, či dokonce dort!

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
máslo 180 g
povolené + na vymazání
+ 1 lžíce navíc
vanilkový extrakt 1 ČL
mleté
vejce 4 ks
jahody 250 g
menší, pevné, zralé
Na dokončení
jahody 200 g
na ozdobení
máta
lístečky na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. V jiné míse šlehejte máslo a cukr elektrickým šlehačem do pěny, aby zesvětlala a znásobila svůj objem. Pak vlijte vanilkový extrakt a vmíchejte mleté mandle. Po jednom přidávejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Mezi vejci přisypávejte po částech mouku. Přidejte 4 lžíce smetany a zlehka vymíchejte tekutější těsto. Jahody omyjte, osušte, zbavte stopek a pokrájejte na poloviny či čtvrtky. 

2

Formu vymažte tenkou vrstvou másla a vyložte pečicím papírem, nechte jej přečnívat po stranách. Vlijte těsto, povrch uhlaďte a poklaďte jahodami. Posypte lžící cukru. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá.

3

Hotovou bublaninu nechte zcela vychladnout. Vyndejte ji z formy, sloupněte pečicí papír a přendejte ji na servírovací tác. Smetanu s moučkovým cukrem ušlehejte dotuha a naneste ji na bublaninu. Ozdobte čerstvými jahodami zbavenými stopek (můžete je rozpůlit či nakrájet na čtvrtky) a lístečky máty. Nakrájejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín