Jemná a svěží studená polévka gazpacho pochází ze Španělska. Vyzkoušejte naši verzi, kde roli rajčat přebraly jahody. Jahody a rajčata jsou totiž trochu jako nevlastní sourozenci, oběma to sluší s olivovým olejem, balzamikem, bazalkou či černým pepřem.
Suroviny
Postup
Pokud se rozhodnete použít čerstvé papriky, zapněte v troubě gril na maximum. Papriky rozřízněte na půl a položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte pod grilem, až paprikám naskáčou černé puchýřky. Pak je vyjměte, dejte do misky, zakryjte a nechte zapařit. Odstraňte semena a oloupejte. Pokud nechcete zapínat troubu, tento krok můžete přeskočit a použít místo toho pečené papriky nakládané v oleji.
Nemáte-li výkonný mixér, který zvládne rozmixovat dohladka tenkou slupičku, rajče nařízněte do kříže, spařte v horké vodě a oloupejte. Rajče nakrájejte na kostičky
a vložte do mísy, přidejte k němu nakrájené jahody, okurku, šalotku, česnek, bazalku, balzamikový ocet, šťávu z limety, 2 lžíce olivového oleje a trochu soli. Promíchejte
a nechte hodinu v chladu odležet.
Odleželou směs vlijte do výkonného stolního mixéru a mixujte. Během mixování přilijte zbývající 3 lžíce oleje.
Ozdobte kousky natrhané burraty, plátky jahod, kostičkami okurky a několika lístečky bazalky. Pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvě mletým barevným pepřem. Polévku můžete doplnit křupavým pečivem.