Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodové gazpacho
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1419 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 76 g
Tuky 105 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná a svěží studená polévka gazpacho pochází ze Španělska. Vyzkoušejte naši verzi, kde roli rajčat přebraly jahody. Jahody a rajčata jsou totiž trochu jako nevlastní sourozenci, oběma to sluší s olivovým olejem, balzamikem, bazalkou či černým pepřem.

Suroviny

silnostěnná (ne kapie) nebo pečené papriky nakládané v oleji
zralé
jahody 700 g
zralé, odstopkované a nakrájené + pár navíc, nakrájených na plátky, na ozdobení
okurka ½ ks
oloupaná a nakrájená na kostičky + trocha na ozdobení
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
zbavený vnitřního klíčku a drcený
bazalka 1 hrst
+ na ozdobení
balzamikový ocet 1 PL
limetová šťáva
z 1 limety
olivový olej panenský 5 PL
+ na pokapání
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
burrata 150 g
nebo jiné vhodné bílkoviny podle chuti

Postup

1

Pokud se rozhodnete použít čerstvé papriky, zapněte v troubě gril na maximum. Papriky rozřízněte na půl a položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte pod grilem, až paprikám naskáčou černé puchýřky. Pak je vyjměte, dejte do misky, zakryjte a nechte zapařit. Odstraňte semena a oloupejte. Pokud nechcete zapínat troubu, tento krok můžete přeskočit a použít místo toho pečené papriky nakládané v oleji.

2

Nemáte-li výkonný mixér, který zvládne rozmixovat dohladka tenkou slupičku, rajče nařízněte do kříže, spařte v horké vodě a oloupejte. Rajče nakrájejte na kostičky
a vložte do mísy, přidejte k němu nakrájené jahody, okurku, šalotku, česnek, bazalku, balzamikový ocet, šťávu z limety, 2 lžíce olivového oleje a trochu soli. Promíchejte
a nechte hodinu v chladu odležet.

3

Odleželou směs vlijte do výkonného stolního mixéru a mixujte. Během mixování přilijte zbývající 3 lžíce oleje.

4

Ozdobte kousky natrhané burraty, plátky jahod, kostičkami okurky a několika lístečky bazalky. Pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvě mletým barevným pepřem. Polévku můžete doplnit křupavým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín